Cuviosul Părintele nostru Justin Pârvu: Ce stăpânire este aceasta care ne dă pâine otrăvită să mîncăm, care ne ucide copiii?

– Sfântul Apostol Pavel spune să ne supunem stăpânirilor şi mai marilor noştri? În ce măsură ne mai putem supune în astfel de condiţii?

– Tot Sfinţii Apostoli spun să ascultăm de Dumnezeu mai mult decât de oameni. Nu mai avem de cine asculta, dragii mei, decât numai de Dumnezeu. Diavolul s-a întrupat în acest sistem politic şi se luptă cu noi prin ei, mai aprig ca niciodată. Îţi oferă mai întâi toate pricinile păcătuirii: cîrciumi şi alcool, dezmăţ şi imagini cât mai desfrânate, amuzament şi libertăţi de tot soiul. Aşa se alege un conducător: prin harul lui Dumnezeu şi voinţa naţiunii, nu? Dar aceştia ce har de la Dumnezeu să aibă? Aceştia sunt lupi răpitori! Nu mai este o stăpânire aleasă, este o stăpânire antihristică, potrivnică lui Hristos. Dacă se împotriveşte lui Hristos, glasul acelei stăpâniri nu va mai fi unul de ascultat. Ce stăpânire este aceasta care ne dă pâine otrăvită să mîncăm, care ne ucide copiii? Nu vedeţi că au început cu copiii, cu sufletele acestea nevinovate? De ce? Pentru că îi ucide nevinovăţia copiilor.

Cu martirajul copiilor a început Biserica lui Hristos, cu martirajul pruncilor, iată că începe şi prigoana acestui veac de pe urmă. Dar socotesc că jertfa nevinovată a acestor copii nu va fi nelucrătoare, ci ea va da putere aleşilor Bisericii lui Hristos. Şi cred că va fi o încununare a Creştinismului prin jertfa copiilor nevinovaţi.
Este foarte periculos acum păcatul neştiinţei; toţi vedem pericolul în care ne găsim şi suntem obligaţi să ne informăm şi avem datoria de a informa şi pe ceilalţi fraţi ai noştri mai simpli şi neajutoraţi. Nimeni nu va putea spune că nu a ştiut că vaccinul acesta este ucigaş… iar pentru cei care nu au ştiut cu adevărat, pentru aceştia Biserica, prin preoţii şi slujitorii ei, este responsabilă şi va răspunde pentru sufletele lor.

Omul vine să se formeze în Biserică. Şi ce formare îi dăm noi, dacă propovăduim aceeaşi învăţătură cu a statului antihristic? Biserica nu rămâne străină faţă de toată conjunctura această politică şi socială şi este datoare să se implice atât în societate cât şi în politică, atâta timp cât legile politice împiedică porunca lui Dumnezeu. Preotul, la hirotonie, jură că se va supune lui Dumnezeu şi poruncilor Lui, dar şi stăpânirii statale. Păi cui jurăm noi? Preşedinţilor şi parlamentarilor care legalizează prostituţia şi actele cu cip? Păi rolul preotului este numai să cunune şi să înmormânteze? Nu. El este sarea pămîntului şi lumina oamenilor. Ce lumină mai aduce, dacă el se supune legilor întunecate ale acestui veac?
Iar dacă tace, înseamnă că refuză să aducă lumina oamenilor. Nu ei sunt urmaşii Apostolilor, cărora Mîntuitorul le-a poruncit: „Mergeţi în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura”(Marcu 16:15)? Nu le-a poruncit să tacă.

Dacă s-ar ridica o elită de preoţi şi de călugări care într-adevăr să se angajeze în slujba Adevărului, atunci s-ar mai schimba situaţia. Iar prin această schimbare eu nu înţeleg îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi nici măcar a caracterului celor ce ne conduc, ci înţeleg o schimbare în sufletele credincioşilor, o întărire a credinţei care ne va da forţa să mărturisim împreună, ne va da unitatea şi dragostea jertfirii.
Important este să ne opunem tuturor antihriştilor şi să murim demn, să nu avem o poziţie de laşitate. Iar poporul cum să se mobilizeze, cum să aibă tărie duhovnicească, dacă nu are lideri?

Poate că preoţii aceştia se tem să nu fie înlăturaţi din posturile lor şi astfel să nu mai poată catehiza credincioşii pe care îi mai au.

– Represalii au fost dintotdeauna şi vor fi. Noi nu trebuie să calculăm cât timp de cateheză avem la dispoziţie. Poate să fie şi o săptămână, dar să îmi fac datoria cu toată jertfelnicia faţă de Evanghelia lui Hristos şi neamul meu. Au fost 12 Apostoli şi până şi acolo a intrat diviziunea, trădarea. Şi ce catehizare este aceea dacă taci?
Pe mine nu trebuie să mă îngrijoreze faptul că mă va schimba şi va trimite alt preot în locul meu, cu mult mai slab şi care să corespundă baremului. Dacă pătimim ceva pentru Hristos, mai mult folos vom aduce naţiei. Jertfa naşte viaţa. Nu este suficient să mărturiseşti un adevăr numai celui de sub epitrahilul tău, ci trebuie să îl propovăduieşti în auzul tuturor. Avem datoria să scoatem adevărul la lumină. Te mai poţi retrage din strategie, dar cât durează această strategie, măi? Suferă poporul ăsta de atâta strategie şi nu mai facem nimic.

Să nu confundăm strategia cu depunerea armelor. Doar nu suntem făcuţi numai pentru zile bune; un război cine îl mai susţine? Şi cine sunt luptătorii? Nu noi cei din lumea aceasta de aici? De ce i se zice „Biserică luptătoare”? Luptătoare înseamnă zi de zi să susţii un atac împotriva puterilor întunericului. O asceză retrasă în individualitatea ei nu mai este un adevăr mărturisit în plenitudinea lui.

Problema noastră cea mai mare acum este că ne aflăm într-o beznă a ignoranţei şi socotim păcatul neştiinţei un mare privilegiu.

Generaţia aceasta a ajuns la apogeul nihilismului: „Şi ce dacă fac lucrul acesta? A! Nu-i nimic!” Iei cipul – „Ei, n-are nimica!”; slujeşti cu catolicii: „Ei, n-are nimica” şi tot aşa… toate nu au nimic. Nihilismul a născut acest libertinaj şi această stare te îndreptăţeşte pe tine cumva să faci orice, ce vrei, să amesteci lumina cu întunericul, să mergi şi cu Dumnezeu şi cu mamona.
În acest caz noi nu mai suntem ucenici al lui Hristos.

(Interviu din revista Atitudini nr. 8, octombrie 2009)

Text editat de Dr. Gabriela Naghi

4 gânduri despre „Cuviosul Părintele nostru Justin Pârvu: Ce stăpânire este aceasta care ne dă pâine otrăvită să mîncăm, care ne ucide copiii?”

 1. În piaţa pustie şi sub o ploaie continuă, Jorge Bergoglio a oferit papistaşilor lumii o ceremonie fără precedent,
  o binecuvântare istorică Cetăţii şi Lumii („Urbi et Orbi”), în Piaţa Sf. Petru, în seara zilei de 27 martie.
  Binecuvântarea „Urbi et Orbi” este de obicei oferită în trei ocazii: când Papa este ales succesorul lui Petru, în ziua de Crăciun şi în ziua de Paşte.
  Ereticul papă Francisc a reamintit pilda furtunii care i-a prins pe Sfinții Apostoli pe mare, în timp ce Iisus dormea. Trezit de cei înspăimântați, Iisus le-a răspuns ”De ce sunteți fricoși? Încă nu aveți credință?”.
  El a insistat că ”furtuna” prin care trece acum umanitatea ”demască incertitudinile noastre”, ”șterge machiajul stereotipurilor, imaginii cultivate în exces”.”Domnul ne lovește și ne privește…În lumea pe care o iubești mai mult ca noi, noi ne-am crezut atotputernici, distrași, nu ne-am oprit în fața nedreptăților, nu am ascultat săracii, am continuat fără teamă crezând că putem fi sănătoși într-o lume bolnavă”.

  El a făcut apel la credință, militând pentru unirea tuturor într-o singură religie: ”În acest post mare ne chemi să ne întoarcem cu inima la Tine…” și în acest ”timp de alegere”, să ne regândim ”traseul vieții”, a spus Papa.

  S-a rugat apoi pentru medici, infirmieri, vînzători, transportatori, preoți, pentru toți cei care muncesc pentru ca toți ceilalți să treacă mai ușor prin ”furtună”.

  ”Nimeni nu se salvează singur…În fața suferinței se măsoară dezvoltarea popoarelor…Toți trebuie să fim Unul, cum a cerut Iisus…Să-L invităm pe Iisus în bărcile vieții noastre…Cu El nu naufragiem” ”pentru că Dumnezeu aduce seninul în frutună”, –

  ”VIAȚA NU PIERE…Domnul se va trezi …Avem o ancoră…O cârmă…CRUCEA…”, a mai spus Suveranul Pontif. Aceasta și-a încheiat rugăciunea cu mesajul : ”Isus a înviat și ne cere să ne regăsim viața, să recunoaștem harul din fiecare”, prin ”ospitalitate, solidaritate, fraternitate”.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s