Doamne, Doamne, caută din cer şi vezi

Când  vezi un slujitor al Sfintei Biserici ridicându-şi glasul împotriva silniciilor la care este supusă Ortodoxia, nu poţi să nu ai un sentiment de mulţumire. Îl urmăreşti în timp pentru că omul are o cultură teologică rară, e bine documentat în privinţa celor ce se întâmplă în lume, aşa încât vorbeşte în cunoştinţă de cauză. E un bun orator, foloseşte o limbă aleasă şi e deosebit de convingător. Privindu-l, te încearcă un simţământ de invidie, în sensul bun al cuvântului.

Pe de altă parte, nu poţi să nu te întristezi când constaţi că există nişte practici care nu au nimic de-a face cu Sfintele Canoane şi cu Tradiţia Bisericii noastre.

1.Nu e bine să te încrezi nemăsurat în puterile proprii. Nu e bine să sfidezi pe unul din puţinii Episcopi ortodocşi, rămaşi credincioşi Mântuitorului Hristos şi să-i sabotezi bunele intenţii  cu luări de cuvânt sterile şi repetate. Cei care au fost prezenţi la întâlnirea de la Bănceni, din Postul Paştilor anului 2018 ştiu despre ce vorbesc. Şi, mai ales, despre cine.   

2.Pentru Sfintele Taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei, Biserica noastră are rânduieli bine statornicite şi aşezate, pe care suntem datori să le urmăm şi-n vremuri bune, şi-n cele de prigoană. Nu este canonic să dai credincioşilor Sfânta Împărtăşanie acasă, la cutie, sfătuindu-i să se cuminece cât mai des, fără Spovedanie, sau cu un simulacru de spovedanie, în faţa unei icoane şi cu o dezlegare de la distanţă, printr-un semnal telefonic. Preoţii ştiu câte riscuri există atunci când avem Sfânta Împărtăşanie în Potir şi când cuminecăm credincioşii. Liturghierele noastre conţin învăţături pentru situaţiile nefericite când, din neştiinţă, neatenţie sau nebăgare de seamă, comitem o mare împietate faţă de Trupul şi Sângele Mântuitorului. Părintele Cleopa Ilie relata ce i s-a întâmplat odată când unul din credincioşii ce se apropiau pentru cuminecare, a a făcut un gest necontrolat şi, din neatenţie, Sfintele au căzut din Sfântul Potir. Ţinând seama de toate acestea, cum ar putea un credincios să-şi dea Sfânta Împărtăşanie, fără riscul de a comite un înfricoşător sacrilegiu?

Sfânta Spovedanie se practica şi în condiţiile limită, draconice ale închisorilor, prin alfabetul Morse, lovindu-se conductele metalice care comunicau între celule, pentru că preoţii credincioşii acelor vremuri nu concepeau să se lipsească de ea. De-aici, până la dezlegarea prin semnal telefonic e cale lungă, pe care nu se cuvine să o străbatem. Nu putem onlainiza Lucrările Sfinte ale lui Dumnezeu, aşa cum şi-ar dori antihriştii, în goana lor nebună şi sălbatică de a-L scoate pe Mântuitorul din vieţile noastre. Împărtăşirea trebuie precedată obligatoriu de Sfânta Spovedanie. Într-un articol mai vechi, dezaprobam practica ecumeniştilor clujeni care-i îndemnau pe credincioşi  ca în temeiul unei singure Spovedanii, să se împărtăşească vreme îndelungată.

Altceva acum: în anumite biserici nu s-au mai săvârşit Sfintele Slujbe din Săptămâna Luminată. Actorii distribuiţi în piesa numită Sfânta Liturghie, au socotit că nu se cuvine să joace fără spectatori, şi şi-au luat liber. Nu pierd nimic, ba chiar câştigă timp mai mult pentru distracţie. Dumnezeule Mare!

Presbiter Ioviţa Vasile

9 gânduri despre „Doamne, Doamne, caută din cer şi vezi”

 1. Hristos a inviat
  D. Ioana,
  Mi-am facut timp 30 de minute ca sa-l ascult pe acest calugar Pruteanu. Sectar eretic, poate si ecumenist. De unde stie individul acesta ca intre ortrodocsi sunt cei mai multi fumatori, alcoolisti si cele mai multe avorturi? Pentru ca asa i-au spus satanistii lui, hulitori ai Ortodoxiei. Daca e cum zice individul, desfiiintam Ortodoxia si automat reducem numarul de fumatori, alcoolisti, femei care fac avorturi. Pentru el nimic nu e bun in Ortodoxie. Toti care ies pe usa bisericii injura imediat de Dumnezeu.
  Sa n-o mai lungim. Individul acesta e periculos, vehiculeaza idei neo-protestante, adica satanice si duce lumea in inselare. Sfatuiesc pe toti sa se fereasca de el si de ,,predicile” lui. Daca as avea posibilitatea, i-as scrie cateva cuvinte sa-i fie rusine obrazului. Obrazul lui e prea tabacit ca sa roseasca. Nu vreau sa-mi mai pierd vremea cu acest specimen periculos. Ii avem pe ai nostri in tara. Doamne ajuta.

  Apreciază

 2. HRISTOS A ÎNVIAT!
  Să fie blagoslovit cuvântul trezvitor al Sfinției Voastre, Părinte Vasile!
  Să nu uităm că „ *zilele şi vremurile sunt în stăpânirea lui Dumnezeu. Şi Dumnezeu ne dă zilele ca pe nişte file curate, luminate de mândrul soare, încât fiecare om lasă urma sufletului său pe fiecare dintre aceste file, de la naştere până la moarte, aşa cum Mântuitorul a lăsat urma feţei Sale pe marama sfintei Veronica. Gândiţi-vă câte imagini hâde şi dezgustătoare ale noastre vor fi date în vileag înaintea Judecăţii lui Dumnezeu dacă nu ne vom pocăi şi îndrepta la vreme! Iar dacă ne vom pocăi, Dumnezeu va albi toate zilele noastre murdare şi va preface imaginile noastre hâde în chipuri strălucitoare de îngeri, după cuvântul prorocului: de vor fi păcatele voastre ca porfira,ca zăpada le voi albi ”(Isaia 1,18).

  În lumea aceasta suntem ca marfa scoasă la vânzare. Unii neguţători ridică preţul nostru până la cer, alţii îl coboară până la nimic. Întotdeauna lauda sau defăimarea, care vin de la oameni, împart sufletul nostru în două: cu o jumătate de suflet ne bucurăm de laudă, iar cu cealaltă ne întristăm; cu o jumătate de suflet ne mâhnim din pricina defăimării, iar cu cealaltă ne bucurăm – căci simţim în adâncurile tainice ale cugetului nostru că nici lauda şi nici defăimarea n-au spus totul despre noi.

  Fii cu luare aminte la laudele umflate, ca şi la defăimările peste măsură, şi socoteşte-te mai mic decât zic cele dintâi şi mai mare decât zic cele din urmă – ca să nu zbori fără aripi şi să nu te pierzi fără nădejde.

  *Sfântul Nicolae Velimirovici, „Gânduri despre bine și rău”, Editura Predania, București, 2009

  Cel mai mare bun al omului, singurul lui bun adevărat este cunoaşterea lui Dumnezeu

  Un fel al slujirii aproapelui care îmi place, care mă unge la suflet, este slujirea prin cuvântul plăcut lui Dumnezeu şi folositor, care călăuzeşte la mântuire. De aceea iubesc pustia şi însingurarea.
  Cu ajutorul lor aş dori să îmi curăţesc mintea şi inima – să le curăţesc în aşa fel încât ele să se facă table vii ale cuvântului dumnezeiesc viu, ca acesta să se întipărească în ele limpede, luminat, ca din cuvântul dumnezeiesc viu să izvorască mântuire îmbelşugată, să se reverse în sufletul meu şi în sufletele celor pe care îi iubesc în Domnul.
  Cel mai mare bun al omului, singurul lui bun adevărat este cunoaşterea lui Dumnezeu.
  Faţă de acesta, celelalte bunuri nu sunt vrednice a se numi „bunuri”. El este chezăşia sigură a veşnicei fericiri; până şi în pribegia noastră pământească, ea ne aduce cele mai înalte şi îmbelşugate mângâieri.
  În cele mai mari nenorociri şi necazuri, când toate celelalte mângâieri nu sunt de ajuns, sunt neputincioase, el îşi păstrează toată puterea.
  Cea mai fericită, cea mai înaltă slujire de pe pământ este să atragi în tine acest dar al lui Dumnezeu prin pocăinţă şi prin împlinirea poruncilor evanghelice, să-l împărtăşeşti semenilor.
  Fericit cel căruia i s-a încredinţat o asemenea slujire, oricât de nimicnic ar părea el!
  Cu grijile pământeşti această slujire nu se împacă. Ea cere ca slujitorul să fie simplu şi nevinovat ca pruncii, să-i fie tot atât de străină înclinarea spre dorinţele şi desfătările lumeşti pe cât le este de străină aceasta pruncilor.
  Trebuie să piardă însăşi ideea de rău, ca şi cum acesta nici nu ar exista, altfel ideea de bine nu poate fi deplină, curată, desăvârşită.

  Sfântul Ignatie Briancianinov, De la întristarea inimii la mângâierea lui Dumnezeu, Editura Sophia, 2012

  Apreciază

 3. Adevărat c-a-nviat Domnul !
  ehei….ce bine ca ma-ntrebati ! credeam ca intristarea v-a umplut inima si nu mai e loc de veselie duhovniceasca , dar si putin trupeasca , de vreme ce suntem si trup ticalos care cere de mancare si precum zicea Cuv. Paisie Olaru…: ca de foame n-a scapat nici la batranete 🙂
  deschis-an dară ….si butoiul cu vin si cosul cu ouă rosii deja s-a golit , am dat faliment la mama bucatareasa …
  Doamne ajuta, si multa sanatate si spor la gradinarit…de acu e vreme de agricultura…o dat Dumnezeu oleaca de ploaie acu… savedem ce o mai fii.
  ce s-o fi intamplat cu pretenu meu ” dumitru ” ca nu-l vazui de la inceputul Postului !
  Doamne ajuta.
  ma iertati ca io-s mai ne-actualizat cu subiectele astea de la televizor, pardon, tembelizor…io m-am deconectat de la stirile actualiste…is pe lumea albinelor . sper sa nu supar pe cei duhovnicesti !
  Doamne ajuta

  Apreciază

  1. Hristos a inviat
   Nota maxima pentru parasirea tembelizorului raspanditor de minciuna si ura. Ati castigat enorm, n-ati pierdut nimic. putem da mana in privinta asta.
   Nota maxima pentru spiritul de gluma care nu v-a parasit.
   Apropo, cine e Dumitru? Stiti ceva despre dansul? Raspunsul scrieti-mi-l pe e-mail.

   Apreciază

   1. Adevarat, a înviat Domnul Iisus, si S-a lasat pipăit de mainile Apostolului Toma si apoi pe Apostolul Petru l-a ” reabilitat” prin cele trei intrebari ” Mă iubești?…” Caruia I se cuvine Slava, cinste si închinaciune impreuna cu Tatal Cel fara de-nceput si cu Duhul Sfant, Amin

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s