Radu Preda către pseudo-ierarhii români: ,,Dacă nu vreţi sau nu puteţi, căraţi-vă urgent la mănăstirile de metanie’’

BOR a decis să amâne pentru o perioadă împărtăşirea credincioşilor în cadrul Sfintei Liturghii, decizie luată în urma recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) care solicita împărtăşirea cu linguriţe şi pahare de unică folosinţă. În perioada cât Cuminecarea este amânată, bisericile ortodoxe vor discuta în ceea ce priveşte o decizie unitară.

Teologul Radu Preda a postat pe contul său de Facebook un mesaj prin care arată starea de spirit a preoţilor, nemulţumiţi de decizia Patriarhiei Române. De asemenea, solicită ierarhilor BOR să iasă public şi să explice credincioşilor de ce nu se pot împărtăşi.

„De câteva zile, preoţimea fierbe. Amânarea, respectiv interzicerea Sfintei Împărtăşanii, sminteşte, revoltă şi dezgustă. Ce avem din partea ierarhiei? Un comunicat-două, o ieşire în faţa camerelor de luat vederi. Nimic altceva. În schimb, este trimisă în „teritoriu”, virtual, acea categorie infam-nesuferită a protopopilor, adică prelungirile biologice ale episcopilor copleşiţi de atâta responsabilitate, încât de două luni de zile nu ai mai auzit de ei.

Un astfel de protopop, de pildă, avertiza că va denunţa la poliţie, în Germania, pe acei parohi care nu menţin distanţa socială. Un altul, tot de pe aici, vrea să îi convingă în şedinţe tembele, tot digitale, pe confraţi că cercul este pătrat. Îi înţeleg pe majoritatea vlădicilor: au dat de necaz. Nu tu sfinţiri, nu tu decoraţii, nu tu diplome de aleasă, meta şi mega preţuire, nu tu agape. Greu. Sfârşitul lumii, soră!

Ei bine, una din două: ieşiţi, fiecare în eparhia lui, şi explicaţi cum vine treaba că noi invocăm Duhul Sfânt, prefacem, cu putere de Sus, darurile, dar le ţinem doar pentru noi. Explicaţi care este raportul dintre igienă şi minune, dintre linguriţă şi alte forme de părtăşie la cina cea de taină, dintre comuniunea euharistică şi flămânzii Domnului.

Dacă nu vreţi sau nu puteţi, căraţi-vă urgent la mânăstirile de metanie, reluaţi-vă meseriile de bază, electricieni sau ce aţi mai fost, lăsaţi cheia sub ghiveciul de flori din dreapta, că ne organizăm noi.

Da, respectăm rigorile sanitare, dar nu lăsăm Biserica la cheremul unor sceleraţi care se urcă, demonic, cu bocancii pe Sfânta Masă. Fiecare preot, la parohie, are abordarea lui pastorală, găseşte soluţii, alină, mângâie şi hrăneşte. Da, hrăneşte, nu pune stavile, nu pune pe fugă, nu dezertează, nu se ascunde, nu amână, nu se eschivează. Curaj! Că nu suntem noi în chestiune, ci Altcineva.”

(Preluare după adevărul.ro)                          15 mai 20

11 gânduri despre „Radu Preda către pseudo-ierarhii români: ,,Dacă nu vreţi sau nu puteţi, căraţi-vă urgent la mănăstirile de metanie’’”

  1. Dupa stiinta mea, Radu Preda nu e preot. E teolog. De fapt din articolul reprodus am eliminat acest cuvant, preot. Unii frati mi-au atras atentia asupra faptului ca R. Preda are oaresce inclinatii ecumeniste. Am vazut o fotografie cu el si pe fundal era o invitatie a sa de a partcipa la o conferinta sustinuta de el despre sfantul si marele sinod.
   Doamne ajuta.

   Apreciază

   1. Hristos sa ne miluiasca si sa ne ajute pe toti!
    Scrie ca a fost hirotonit preot in 2019.
    De fapt am deschis iarasi pagina pentru ceva ce pe mine m’a lasat fara cuvinte; nu pot scrie aici direct in comentarii pentru a nu crea sminteala; ati putea sa’mi dati o adresa de mail unde sa va scriu?
    Adresa mea de mail: sergiu_vally@yahoo.com
    Acum am vorbit cu sora mea ce locuieste in Germania si mi’a relatat ceva legat de Sfanta Impartasanie vazuta astazi in biserica ortodoxa unde merge ea la slujba; biserica ortodoxa romaneasca.
    Sincer va scriu ca nu pot sa scriu aici despre ce este vorba; as fi vrut o parere a sfintiei voastre parinte; de fapt asta a fost rugamintea surorii mele: ”mai intreaba si tu frate cativa preoti sa vezi ce parere au”.
    Seara linistita parinte si Hristos sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca dupa mare mila Sa!

    Apreciază

   2. s-aveti mare grija si mare atentie acolo in Germania ca is multe caderi cu serafim ioanta acela… am vazut ca intr-o catedrala sau biserica ortodoxa din germania e pictat ereticul francis de assisi ca ” sfânt” ! asa ca…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: