Cuviosul Eftimie Atonitul

Vremurile în care trăim sunt grele, pentru că s-a împuţinat frica de Dumnezeu şi mulţime de oameni nebuni se ridică cu hule şi vorbe mincinoase asupra Făcătorului nostru, al tuturor, asupra Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Urmaşii celor care L-au răstignit pe Fiul lui Dumnezeu stau în fruntea hulitorilor şi nu încetează să scornească tot felul de defăimări şi să îndemne lumea să se lepede de Domnul Iisus Hristos.

          Cuviosul Eftimie Atonitul a trăit în jurul anului 980 şi a urmat pe tatăl său în viaţa cea monahicească. Odată, a fost vizitat de un evreu care voia să-i vorbească despre credinţa sa. Ştiind că acesta venise cu gândul necurat şi ascuns de a-l ispiti, s-a ferit să-l întâlnească, spunând: ,,Vorbirea cu evreii este deşartă!’’ Totuşi, după stăruinţa tatălui său, a vorbit cu evreul şi i-a arătat multe locuri din Sfânta Scriptură care dovedeau credinţa evreiască ca nefiind mântuitoare. Deoarece l-a biruit cu înţelepciunea cea dată lui de Dumnezeu, evreul a început să-L hulească pe Mântuitorul. Mâhnit de cutezanţa nebună a acestuia, Cuviosul atât a spus: ,,Să se astupe gura care grăieşte hule asupra Domnului şi Dumnezeului nostru’’. În acel moment evreul a rămas mut, a căzut la pământ spumegând cu gura lui cea spurcată şi hulitoare.

          În altă vreme, Cuviosul se găsea la episcopul Tesalonicului, care avea în slujba sa un evreu bogat. Pe acesta l-a sfătuit de multe ori să creadă în Domnul nostru Iisus Hristos, însă evreul se îndărătnicea. Pe lângă aceasta, ,,vorbea cu mare obrăznicie ale sale, defăimând cuvântul arhiereului ca pe un nimic’’. Atunci l-a rugat pe Cuviosul Eftimie să-i vorbească despre Dreapta Credinţă, şi acesta s-a învoit cu anevoie, socotindu-se pe sine nevrednic, pământ şi cenuşă. Iudeul n-a putut sta împotriva cuvintelor prooroceşti grăite de Cuviosul, şi, aşa cum s-a mai întâmplat, a vorbit în modul cel mai necuviincios despre Domnul noastru Iisus Hristos. Atunci iarăşi a rostit Cuviosul cuvintele: ,,Să se astupe gura ta, pierzătorule! Pentru ce grăieşti minciună şi hulă asupra Ziditorului tuturor şi Stăpânului nostru Iisus Hristos?’’ Evreul a rămas mut şi a căzut neputincios la pământ. Erau de faţă creştini şi evrei, care s-au înspăimântat de această întâmplare. L-au rugat să se milostivească de evreu, iar Cuviosul l-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci, l-a tămăduit, apoi s-a botezat cu toată casa lui (După Vieţile Sfinţilor pe mai, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 352-357).

          Iubite cititorule! În vremurile care le trăim, sectele cele diavoleşti, plăsmuite de evrei, fac acelaşi lucru nebunesc: hulesc pe Domnul Iisus, pe Maica Domnului, pe Sfinţii lui Dumnezeu, Biserica şi pe slujitorii ei şi tot ce este sfânt, pentru că ei n-au nimic sfânt. Fereşte-te de ei ca de foc!

Presbiter Ioviţa Vasile

2 gânduri despre „Cuviosul Eftimie Atonitul”

  1. Să se astupe gurile cele hulitoare de Dumnezeu ale ereticilor judanis, arafaţilor şi ale iudelor cere atacă Sfintele Taine ale Orthodoxiei de oriunde ar fi şi ar vietui pe aici şi pretutindenea !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: