Cuviosul Părinte Arsenie Boca, prigonit, defăimat, batjocorit de antihriştii comunişti şi de cei care acum se alătură lor (II)

5.Cei care-l tăgăduiesc pe Părintele Arsenie, vor găsi temeiuri să se ridice şi împotriva altor Sfinţi ai lui Dumnezeu. Sfântul Iustin Martirul şi Filozoful din neştiinţă a alunecat în erezia numită milenarism, şi totuşi Biserica îl numără în rândul Sfinţilor. Sfântul Gherasim de la Iordan din neştiinţă a îmbrăţişat erezia monofizită în care a petrecut o vreme, până când i s-a arătat primejdia în care se găsea. Când şi-a înţeles păcatul cumplit, s-a întors la Dreapta Credinţă şi a trăit în sfinţenie până-n ceasul trecerii la Domnul. Sfântul Ioanichie cel Mare din neştiinţă s-a alăturat ereticilor iconoclaşti. Abia când un monah văzător cu duhul i-a arătat rătăcirea ,,a căzut la pământ, închinându-se şi cerând iertare, pentru că din neştiinţă a greşit; şi a făgăduit a se îndrepta şi a da cinstea şi închinăciunea ce se cuvin icoanei lui Hristos şi chipurilor tuturor sfinţilor’’.

Vedem dar că nici cei îmbunătăţiţi n-au fost ocoliţi de ispite şi greşeli, cum nici Cuviosul Părintele Arsenie n-a fost. Aşa că nu mai stăruiţi, domnilor detractori înveşmântaţi preoţeşte, în a flutura pictura de la Drăgăneşti şi textele scoase din context, ca să demonstraţi ceea ce v-au cerut stăpânii cărora v-aţi vândut.

6.Se ştie că una din condiţiile premergătoare canonizării este evlavia Poporului pentru cei care au trăit în sfinţenie. Rar s-a văzut ca oamenii să cinstească pe unul ridicat dintre ei, cum se întâmplă cu Părintele Arsenie. Cei care s-au îndreptat şi se vor îndrepta spre Prislop se numără, fără exagerare, cu milioanele. Preoţi, ieromonahi, monahi şi monahii, credincioşi mireni îşi duc durerile şi necazurile la mormântul Părintelui. Chiar credeţi că toţi sunt înşelaţi, numai voi detractorii sunteţi în adevăr? Citez din rânduiala de canonizare a Bisericii Ortodoxe: ,,Dacă Duhul Sfânt, care are grijă de Biserică, a spus oamenilor botezaţi că o anumită persoană a fost un Sfânt, atunci această persoană a fost recunoscută ca atare. Pe această bază, a fost apoi cercetat dacă acea persoană era ortodoxă şi dacă a avut o viaţă remarcabilă, cu multitudine de mărturii din surse diferite, fără legătură, de primă mână’’.

Pentru Părintele Arsenie această bază există prisoselnic şi asta nu vă dă linişte, hulitorilor.

7. Mărturiile de primă mână există. Mulţi din cei ce au stat în preajma Cuvioşiei Sale sunt încă în viaţă. Aş începe cu Părintele Serafim, duhovnicul Mănăstirii Căşiel din judeţul Cluj. Regret că n-am înregistrat convorbirea respectivă. Oricum, Preacuvioşia Sa poate depune oricând mărturie despre viaţa Părintelui Arsenie, ca unul care a stat multă vreme aproape de dânsul. Cei care aveţi posibilitatea întrebaţi-l şi veţi constata veridicitatea unei mărturii convingătoare de primă mână. Preacuviosul Părinte Macarie de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, originar din Sălaj, a vieţuit ani buni la Mănăstirea Prislop. Într-o convorbire avută în urmă cu vreo cinci ani, ne-a relatat câteva fapte ale Părintelui Arsenie prin care ne-a încredinţat de sfinţenia în care a trăit. Maica Marina Lupău, stareţa Mănastirii Bic, judeţul Sălaj, l-a cunoscut bine pe Părintele Arsenie. În mărturia pe care o poate depune nu veţi găsi umbră de îndoială în ceea ce priveşte trăirea înaltă a acestuia. A fost martoră la mai multe fapte minunate, despre care corul hulitorilor răcneşte precum că ar fi fost săvârşite cu putere de la cel rău. Prin anii 70 ai secolului trecut eram seminarist la Curtea de Argeş şi ţin minte şi acum vorbele Părintelui Profesor Arhimandrit Chesarie Gheorghescu: ,,Aveţi dumneavoastră acolo în Ardeal un Părinte, om cu viaţă de Sfânt. Îl cheamă Arsenie Boca’’.

Zilele trecute am avut un schimb de mesaje cu Doamna Elena Gabriela din Braşov. ,,Credeţi că Părintele Arsenie Boca a fost Sfânt?’’ ,,Da, cred că a avut o viaţă sfântă, alături de ieroschimonahul Nil. Mă rog Bunului Dumnezeu să-i răsplătească tot binele pe care l-a făcut oamenilor înainte şi după moarte. A întors multă lume la credinţa adevărată şi pe mulţi sectanţi la Ortodoxie. Îmi pare rău că mulţi părinţi şi tocmai dintre acei părinţi care critică Sinodul (din Creta, n.r.), în loc să se preocupe strict de acest subiect f. important, au luat-o razna, preocupându-se în acelaşi timp să caute fel de fel de ,,vine’’ şi ,,păcate’’ atribuite acestor părinţi’’.

,,Aşa e. Parcă aţi spus că l-aţi văzut o dată’’. ,,De mai multe ori. L-am văzut o dată pe ieroschimonahul Nil’’.

Înainte de a face afirmaţii gratuite şi mincinoase, documentaţi-vă, domnilor detractori.

Presbiter Ioviţa Vasile

4 gânduri despre „Cuviosul Părinte Arsenie Boca, prigonit, defăimat, batjocorit de antihriştii comunişti şi de cei care acum se alătură lor (II)”

  1. Hristos S-a Inaltat!
    postez doar pentru a aduce si eu marturisirea mea: si eu cred ca Pr. Arsenie Boca a avut o viata sfanta, alaturi de Vladica Nil.

    Apreciază

  2. Peste aprox. 2 saptamani se implinesc 4 ani de la fatidica zi 16.06.2016 de la talharescul sinod Creta/Kolimbary 2016, daca facem o retrospectiva a evenimentelor scurse de atunci, vom vedea cat de mult au degenerat evenimentele

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s