Alo, Constanţa. Cu domnul Teodosie Petrescu, vă rog

Domnule Petrescu, am văzut un fragment din interviul pe care vi l-aţi aranjat, nu importă cu cine. Îngaduiţi-mi, în cuvinte puţine, să fac câteva precizări care vă vor fi de folos, de veţi voi să le băgaţi în seamă.

1. …Dacă aţi fost în Creta… ,,Limpede, n-am fost la acel sinod. N-am fost iniţial pus pe nicio listă, şi mi s-a propus să merg după ce mi-am făcut un program cu examene, cu studenţi, cu doctoranzi’’.

– N-aţi fost în Creta din pricina dosarului penal, pentru care v-au pus cătuşe.

– De faptul că aţi semnat documentele pseudo-sinodului cretan, în octombrie 2016, nu pomeniţi nimic. E ca şi cum aţi fi fost prezent în Creta.

2. Sinodul este erezie? ,,Nu este erezie, că n-a statornicit nimic în domeniul credinţei’’. Chiar aşa să fie? ,,Cred într-Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică’’. Nu aşa mărturisim în Simbolul Credinţei? Atunci de ce aţi recunoscut sectele şi comunităţile eretice ca fiind ,,biserici?’’ De ce aţi introdus, hoţeşte, pan-erezia ecumenismului în Sfânta Biserică?

3.,,Preoţii nepomenitori s-au desprins de Biserică dintr-o neînţelegere’’, ziceţi. Aţi vrea dumneavoastră să ne desprindem, să nu vă mai tulburăm pentru ce-aţi făcut în Creta şi în ţară, dar uite că ne încăpăţânăm să rămânem în Sfânta Biserică, să apărăm Sfânta Credinţă Ortodoxă şi asta nu vă dă linişte. Să nu vă aşteptaţi să plecăm în viitor. Din Biserică să plece ereticii şi schismaticii nepocăiţi, care au trădat în Creta, şi cei care li s-au alăturat ulterior, prin semnătură. Să plece apostatul papistaş dovedit, Sofronie Drincek. Din bisericile de zid, pe care le-aţi răpit credincioşilor, ne-aţi alungat. Acum aţi ajuns să predicaţi pereţilor. Din Biserica lui Hristos nu ne puteţi îndepărta, oricât v-aţi opinti.

4. ,,Ei (preoţii nepomenitori, n.r.) sunt, vai de capul lor. Îi compătimesc  pentru că  n-au niciun ierarh’’. Aci vă apropiaţi de adevăr. E adevărat, n-avem niciun ierarh în ţară, pentru că niciunul nu s-a opus sinodului tâlhăresc din Creta, cum s-a întâmplat cu cei 18 ierarhi sârbi, de pildă. Acesta-i adevărul, Biserica Ortodoxă Română n-are niciun ierarh. Să nu vă scape însă din vedere că avem, totuşi, Un Arhiereu. Este vorba Marele Arhiereu Iisus Hristos, Care Se va îngriji să avem şi ierarhi credincioşi.

Sănătate să vă dea Dumnezeu, domnule Petrescu, şi iertaţi de deranj.

Presbiter Ioviţa Vasile                       5 iunie 2020

5 gânduri despre „Alo, Constanţa. Cu domnul Teodosie Petrescu, vă rog”

 1. Sunteți niște înșelați ca vai de voi fără pic de temei în cele ce propovăduiți în mod mincinos oamenilor, destinați pierzării dimpreună cu săracele suflete care vă cred, întrucât Înaltpreasfințitul Teodosie nu a semnat nimic! Să vă fie rușine!

  Apreciază

  1. A semnat documentele din Creta in octombrie 2016 la Bucuresti. Sa spuna public ca nu e adevarat, eventual sub prestare de juramant.
   A semnat o caterisire nedreapta impotriva Pr. Gurita Vasile. Acesta a castigat in instanta si domnul Teodosie a refuzat sa-l reprimeasca in slujire.
   A semnat multe altele si nu numai atat. Deci nu exista motive sa ne fie rusine. Cat despre inselare, se va vedea cine este inselat, noi sau propovaduitorii ecumenismului eretic? Va place in ce stare ati adus Biserica Ortodoxa Romana? Acum nu mai sunteti slujitorii acesteia, sunteti stapanii ei. Va rog sa nu mai intrati pe acest blog.

   Apreciază

 2. În fragmentul de mai jos, transcris după un interviu al ÎPS Teodosie la postul de Radio local al Arhiepiscopiei Tomisului, se pot constata o serie de inadvertenţe şi stângăcii ale ierarhului, care ascund în fapt adevărul pe care nu poate să-l rostească în întregime. Atacă nejustificat pe credincioşii care s-au îngrădit de erezia minciuno-sinodului cretan, propovăduită cu zel de sinodul BOR în frunte cu preşedintele său, şi Preoţii lui Hristos care au întrerupt CANONIC pomenirea. De altfel în final se contrazice singur.

  Pr. Eugen Tănăsescu: Ce ne puteţi spune despre Sinodul din Creta (râzând)?
  ÎPS Teodosie: Sinodul din Creta… (zâmbind) a fost o adunare, aşa-zis pan-ortodoxă, dar nu chiar pan-ortodoxă.. dacă Rusia nu a participat, care are cea mai numeroasă ortodoxie.. dar nu discutăm asta.
  Pr. Eugen Tănăsescu: Da…
  ÎPS Teodosie: Pot să spun că sinodul din Creta nu a adus învăţături noi, atât pot să spun, n-a schimbat nimic. Eu, personal, ce pot să spun? Că se tot vehiculează că ni s-au impus de la sinodul din Creta nişte învăţături noi. Nu s-a impus nimic, absolut nimic. S-a făcut o dare de seamă, n-am semnat niciun document că aderăm la sinodul din Creta, deci Sinodul din Creta…
  Pr. Eugen Tănăsescu: A fost doar o trecere în revistă…
  ÎPS Teodosie: A fost un eveniment, care a trecut…
  Pr. Eugen Tănăsescu: Un fel de congres, aşa, să-i zicem mai mare?
  ÎPS Teodosie: Sigur… a produs nişte răni, din neînţelegere; au ieşit unii din Biserică, de sub ierarhii canonici absolut nejustificat, au intrat în schismă! Aceia nu-s preoţi adevăraţi. Preoţii care n-au ierarh nu sunt preoţi! Pentru că ei nu mai au preoţi! Şi, trebuie să spun, că la Sfântul nostru Sinod, după sinodul din Creta, ni s-a dat o autonomie eparhială parcă mai clară. De aceea, iată, după sinodul din Creta era un obicei, rămas de pe timpul regimului comunist: să facem cununii mixte, să facem mirungerea la eterodocşi dacă au botezul. Eu nu fac nici cununii mixte şi nici doar mirungere la un catolic sau un protestant. Eu fac botezul din nou, după cum spun Sfintele Canoane! Şi nimeni nu mă opreşte, pentru că aşa este învăţătura canonică!

  Apreciază

 3. Reamintim ÎPS Teodosie:
  „Sinodul nu este aceasta: să se întrunească simplu ierarhi şi preoţi, chiar dacă ar fi mulţi; ci să se întrunească în numele Domnului, spre pace şi spre păzirea canoanelor… şi niciunuia dintre ierarhi nu i s-a dat stăpânirea de a încălca canoanele, fără numai să le aplice şi să se alăture celor predanisite, şi să urmeze pe Sfinţii Părinţi cei dinaintea noastră… Sfântul Ioan Gură de Aur a spus deschis că duşmani ai lui Hristos sunt nu numai ereticii, ci şi cei aflaţi în comuniune cu ei.”

  (Sf. Teodor Studitul)
  Pe scurt în legătură cu acest pseudosinod din Creta:

  A fost anulată sinodalitatea ortodoxă prin excluderea episcopilor de la participarea la sinod și de la votarea în cadrul său.
  Nu a realizat unitatea organică cu celelalte sinoade prin faptul că nu s-au recunoscut dintru început toate Sinoadele precedente şi nu s-a întărit credinţa ortodoxă statornicită la acestea.
  A anulat hotărâri dogmatice şi canonice ale Sinoadelor Ecumenice.
  A recurs la manipulări şi presiuni fără precedent în ce priveşte ordinea de zi şi practicile sale.
  Nu a urmat Tradiţia Sfinţilor Părinţi ai Bisericii celei Una.
  A legiferat oficial şi sinodal panerezia ecumenismului.
  A recunoscut sinodal participarea Bisericii Ortodoxe în aşa-numitul „Consiliul Mondial al Bisericilor” şi a întărit scopul acestuia de realizare a „unităţii creștine.”
  A acordat statut bisericesc ereziilor, acceptându-se că papismul, monofiziţii precum şi ceilalţi eretici din „CMB” sunt „Biserici”, iar nu erezii.
  A promovat teologia postpatristică prin concepte și idei străine Ortodoxiei.
  A trecut cu vederea şi a ignorat rolul clerului inferior şi al mirenilor și nu a exprimat experienţa în Duhul Sfânt a trupului eclezial.
  Nu a existat o informare suficientă a pliromei ortodoxe, ci, dimpotrivă, o disimulare a celor hotărâte pe durata procedurilor presinodale.
  A introdus practici străine Ortodoxiei: căsătoria mixtă, adunările episcopale, rugăciuni pentru mediu.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s