Scandalon

Acesta e termenul grec, din Sfânta Scriptură, care în româneşte de traduce prin ,,sminteală’’. În limba noastră, cuvântul are două sensuri bine definite pe care vom căuta să le înţelegem mai bine. Sminteală înseamnă efectul produs de cineva, efect care contravine Sfintei Învăţături Ortodoxe. Astfel, dacă un slujitor bisericesc propovăduieşte ceea ce antihriştii numesc, în chip mincinos pandemie, înseamnă că produce sminteală în rândul credincioşilor, abătându-i de la slujirea Mântuitorului Hristos, îndemnându-i să nu participe la Sfânta Liturghie, să se împărtăşească cu linguriţa de unică folosinţă, să stea acasă la Sărbătoarea Învierii Domnului, să-şi pună mască, semn al robiei antihristice. Un atare slujitor produce o mare sminteală, pentru că abate pe credincioşi de la menirea lor firească şi îi îndreaptă pe drumul dorit de antihrişti, acela al lepădării şi al necredinţei.

Când un credincios ortodox, cunoscător al metodelor viclene ale antihristului, îşi pune mască, merge într-un magazin şi acceptă să fie însemnat cu numărul satanic 666, sub motiv mincinos că i se ia temperatura, produce sminteală în rândul semenilor.

Dar sminteală mai înseamnă şi nebunie. ,,Şi în două uliţi large, cu de-a sila să-i aduni, Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni’’. Aşa scria Domnul Mihai Eminescu, cel ucis de lepădăturile aciuate pe pământ românesc, pentru că a apărat Neamul nostru Ortodox. Nebunia asta generalizată a proorocit-o Sfântul Antonie cel Mare, încă din secolul 4, după Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. Nebunii se dezlănţuie debordant prin toate mijloacele posibile şi îşi împrăştie otrava lor, fără îngrădire. Credincioşii noştri stau gură-cască şi-i ascultă, îi cred, se înfricoşează de o primejdie inexistentă –pandemia – şi se supun tuturor dobitociilor pe care aceştia le născocesc. Trist.

Scandalon mai sugererză şi scandalul produs de nesăbuiţi.

Oricum, venim la cuvintele Mântuitorului Hristos: ,,Cu neputinţă este să nu vină smintelile, dar vai aceluia prin care vin. Mai de folos i-ar fi dacă i s-ar lega de gât o piatră de moară şi ar fi aruncat în mare, decât să smintească pe unul din aceştia mici’’ (Luca 17, 1-2).

Auzi, protestantule papistaş Klaus Werner? Auzi, mare mahăr ungur, urâtor de români, Lajcsy Orban? Auzi, otreapă pripăşită pe pământ românesc, Arafat? Auziţi toţi nemernicii care batjocoriţi Neamul Românesc  Ortodox cu tâmpeniile voastre?

Presbiter Ioviţa Vasile                                      29 iunie 2020

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s