I.P.S. Părinte Arhiepiscop Longhin Jar: Să ştiţi că harul lui Dumnezeu se păstrează numai în Adevăr

Cine este episcopul străin care seamănă vrajbă între ortodocşii români: „La Sinodul din Creta s-au adunat sataniştii“

Un episcop ucrainean, cu rădăcini româneşti, învrăjbeşte credincioşii şi ierarhii din România. Longhin Jar, episcop de Bănceni, îi îndeamnă pe monahii români să nu-şi mai pomenească superiorii ierarhici la slujbele religioase.

„Dacă … Părintele Mihail Longhin Jar, episcop de Bănceni, i-a adresat ÎPS Teofan, Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, o scrisoare în care deplânge soarta poporului ortodox român „îndurerat şi prigonit”. Mihail Jar, stareţul mănăstirii Bănceni de lângă Cernăuţi, a semnat la sfârşitul lunii noiembrie o scrisoare adresată ierarhilor români – numindu-l explicit pe ÎPS Teofan – prin care le cere acestora să se oprească „din drumul nebun al ecumenismului” şi să renunţe la „sinodul eretic din Creta”.

Episcopul Longhin Jar a încetat să-şi mai pomenească superiorul ierarhic la slujbele religioase încă din primăvară. Preotul ucrainean aparţine de Biserica Ortodoxă din Rusia şi a încetat să-l mai pomenească la slujbe pe Patriarhul Chiril al Moscovei încă de pe 25 martie, de la Bunavestire. Într-o predică adresată credincioşilor care au participat de Bunavestire la Mănăstirea Bănceni, episcopul Longhin Jar şi-a explicat demersul prin faptul că reprezentantul Bisericii Ruse ar fi căzut în erezie. „Am întrerupt pomenirea Patriarhului pentru că a făcut greşeli dogmatice. Eu, ca şi ierarh, am dreptul, conform Canonului 15 al Sinodului I II din Constantinopol, să întrerup pomenirea Patriarhului pentru a îngrădi turma de erezie. Să ştiţi că harul lui Dumnezeu se păstrează numai în Adevăr. Orice păcat se iartă, dar erezia, sau hula împotriva Duhului Sfânt nu se iartă!”, spunea în urmă cu aproape un an episcopul Jar.

Odată cu organizarea Sinodului din Creta, Longhin Jar a susţinut o predică tăioasă la adresa clericilor care au participat la lucrările acestuia. „Acolo s-au adunat sataniştii, masonii. Acolo s-au apucat împotriva dogmelor de a uni erezii. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem, totuşi, ierarhii care au luat parte la acest sinod tâlhăresc, şi mincinos, şi viclean,  cum se vor întoarce înapoi la patria lor, la Biserica lor. Se vor întoarce (nu ca ierarhi), ci vor fi moş Gheorghe, moş Costache; nu se vor mai întorce patriarhul, arhiepiscopul, mitropolitul sau episcopul, se vor întoarce oameni fără Duhul Sfânt”, arăta episcopul de Bănceni în luna iulie. Longhin Jar a conturat şi îngrijorările sale faţă de soarta credincioşilor din România în acelaşi spirit. În scrisoarea pe care episcopul a adresat-o ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, preotul ucrainean vorbeşte despre presiunile şi prigoana pe care le-ar îndura unii călugări din Moldova. „Noi, românii ortodocşi din Ucraina, avem sufletele pline de durere pentru voi toţi: preoţi, monahi, monahii şi credincioşi din România, care mărturisiţi Dreapta Credinţă, fiind fii adevăraţi ai Bisericii noastre Ortodoxe, păstrând cu sfinţenie tot ce aţi primit de la Sfinţii Părinţi prin cele şapte Sinoade Ecumenice: dogme, canoane, Tradiţie, şi iubindu-vă mult Biserica-mamă. Voi, cei ce vreţi să rămâneţi statornici în credinţa strămoşească, sunteţi astăzi trataţi cu atâta răutate şi prigoniri, sunteţi alungaţi şi scoşi în drum, din mănăstiri şi biserici! Acestea le pătimiţi pentru că nu recunoaşteţi ereziile blestemate, nu sunteţi de acord cu sinodul tâlhăresc şi eretic din Creta. Aţi ajuns astăzi să fiţi loviţi chiar de arhiereii şi preoţii voştri, mai rău decât în vremurile comuniste”.

Episcopul ucrainean îi cere ÎPS Teofan să oprească „prigoana împotriva celor ce-şi iubesc Biserica, Adevărul şi singura credinţă mântuitoare, Credinţa Ortodoxă” şi să se întorcă astfel de la „rătăcirile ecumeniste”.  

MMB: Intervenţia episcopului încalcă Canoanele Bisericii. În replică, deşi scrisoarea nu a ajuns la Cancelaria MMB, ci a circulat doar în mediul online, ÎPS Teofan i-a oferit – prin intermediul biroului de presă – un răspuns stareţului Jar prin care îi arată că a participat la Sinodul din Creta „cu conştiinţa că împlinesc datoria de a rămâne în comuniunea sinodală a Bisericii”. În comunicat se subliniază mai ales lipsa de autoritate a episcopului Longhin Jar pe teritoriul MMB. „Nădăjduiesc că vă veţi reconsidera poziţia pe care aţi prezentat-o în scrisoarea Preasfinţiei Voastre şi că veţi înceta să îndemnaţi clericii din parohii, vieţuitorii din mănăstiri şi pe credincioşii mireni din Arhiepiscopia Iaşilor şi din România, în general, să întrerupă legătura liturgică în care se află cu păstorii lor canonici. Intervenţiile Preasfinţiei Voastre pe teritoriul canonic al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei sunt încălcări clare ale Sfintelor Canoane (Canonul 2 al Sinodului II Ecumenic şi Canonul 20 Trulan)”, se arată în documentul citat. Mai mult, reprezentantul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei accentuează că credincioşii din România nu sunt prigoniţi. „Cât priveşte aşa-numita «prigoană împotriva celor ce-şi iubesc Biserica», ea nu numai că nu există, ci, dimpotrivă, dorim ca toţi preoţii, monahii, monahiile şi credincioşii mireni să rămână în bisericile şi mănăstirile lor în stare de comuniune cu păstorii lor legitimi, arhiereii celor 14 Sfinte Sinoade ale Bisericilor Ortodoxe autocefale”, conchide mitropolitul Teofan. Un scandal-monstru mocneşte în sânul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) după ce mai mulţi clerici au transmis scrisori de protest şi ultimatumuri superiorilor ierarhici. Cea mai vehementă revoltă a pornit din câteva mănăstiri din regiunea Moldovei. Mai mulţi preoţi ieromanahi au semnat pe 10 august o petiţie, promovată ca fiind asumată de 4.500 de preoţi şi credincioşi, adresată Înaltpreasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei (MMB), prin care îi cereau acestuia „să dovedească Ortodoxia sa întregii Biserici, prin dezicerea de: 1. semnătura de la Creta, 2. ecumenism (n.r. – mişcarea de refacere a unităţii universale a Bisericilor creştine) în general, 3. Consiliul Mondial al Bisericilor“. „Sămânţa“ nemulţumirilor este Sfântul şi Marele Sinod Panortodox care a avut loc în Creta în perioada 17-26 iunie 2016. Participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta, dar mai ales semnarea documentelor aprobate în cadrul acestei întâlniri, a stârnit reacţii virulente printre clericii din mănăstiri. Principalul înscris care a provocat nelinişte a fost „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine“.

(Preluare de pe Iaşi)

Precizări necesare:

1.IPS Longhin n-a îndemnat pe nimeni să întrerupă pomenirea ierarhilor eretici şi nu învrăjbeşte românii între ei. Aceasta e minciuna aruncată în spaţiul public de ecumenişti. La vremea pseudo- sinodului cretan, nici nu ştiam prea multe despre IPS Sa. Noi, nepomenitorii din România, ne-am îngrădit de eretici prin aplicarea Canonului 31 Apostolic şi a Canonului 15 al Sinodului I II din Constantinopol, nu la îndemnul ÎPS Sale.

2.ÎPS Părinte Arhiepiscop Longhin nu este străin de Neamul Românesc, cu ,,rădăcini româneşti’’, cum se insinuează. Este român, mult mai român decât Iohannis, Orb.an şi Arahat. Mult mai român decât cei cocoţaţi în scaune arhiereşti, precum Drincek Sofronie şi Vincenţiu Grifoni, ca să nu amintim decât două nume.

3.ÎPS Arhiepiscop Longhin face parte din Sfânta Biserică Ortodoxă Română şi cea Universală, şi are toată îndreptăţirea sa fie preocupat de credincioşii români. Faptul că teritoriul în care slujeşte a fost răpit de bandiţii istoriei şi alipit Ucrainei, n-are relevanţă. Acest teritoriu este românesc şi aşa va rămâne în vecii vecilor.

4.Faptul că ÎPS Arhiepiscop Longhin nu-l pomeneşte pe ereticul Kiril se datorează rătăcirilor pe care acesta le-a semnat la Havana cu ereticul papă Francisc.

5.Invităm pe domnul Teofan Savu, şezător pe scaunul mitropolitan istoric al Moldovei şi Sucevei să plece, prin demisie, şi să nu mai insinueze că ÎPS Longhin ar interfera necanonic în Biserica Ortodoxă Română, din care face parte prin naştere şi prin păzirea Sfintei Credinţe Ortodoxe.

6.Invităm pe domnul Savu Teofan să înceteze prigoana asupra Parohiei Ortodoxe din Schit Orăşani, liberă de ecumenism, a Părintelui Ioan Ungureanu, şi să-şi retragă bolohanul instalat acolo, prin reaua credinţă a unor cozi de topor; să nu ne mai spună că clericii şi credincioşii nepomenitori nu sunt prigoniţi.

7.Îl invităm, încă o dată, să plece din MMS pentru faptul că, împotriva Sfintelor Canoane, a jucat ,,sârba în căruţă’’ în sinagoga din Iaşi.

Presbiter nevrednic de numele Mântuitorului Hristos,

Ioviţa Vasile

Un gând despre „I.P.S. Părinte Arhiepiscop Longhin Jar: Să ştiţi că harul lui Dumnezeu se păstrează numai în Adevăr”

  1. Dar ceea ce face Ips Mihail Jar din Ucraina, aveau obligatia si domniile lor sa faca, numai ca domniile lor din b.o.r-s.r.l (caci cu B.O.R nu mai au nimic in comun) au intru cu totul alte preocupari, acum recent a aparut cu ceea ce sa intimplat la Istambul cu Sf Sofia, mam uitat asa ca fapt divers sa vad vreo opinie, sau vreo replica din partea pseudoierarhilor apostati, absolut toata lumea tacind milc, oare acaste evenimente fiind profetite de nume mari din Ortodoxie, oare domnii pseudoierarhi, chiar atit de paraleli sunt?…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s