Strigătul unuia care s-a lepădat de Sfânta Credinţă Ortodoxă: Ai biruit, Hristoase!

          Astăzi Biserica îl pomeneşte, pe Sfântul Mucenic Artemie. Acesta a trăit în vremea împăratului Iulian Apostatul, nepotul Sfântului Constantin cel Mare. Iulian a cunoscut de mic Credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos. A trăit o vreme în această Credinţă. Cu ajutorul păgânilor, a urcat treptele ierarhiei sociale până la vârf, a părăsit Biserica şi s-a dedicat slujirii demonilor, fiind iniţiat în misterele eleusiene ale diavolului. În faţa lumii păstra imaginea de creştin. La urmă, Iulian s-a lepădat cu totul de Credinţă, lepădare numită şi apostazie, de unde-i vine supranumele, ,,Apostatul’’, cel care s-a lepădat de Credinţă. Nu s-a mulţumit cu atât. A pornit o prigoană sălbatică împotriva Bisericii, încât mulţi au avut de pătimit, unii murind ca Sfinţi Mucenici.

          În aceste vremuri cumplite, s-a ridicat Sfântul Artemie, care a avut tăria să se ridice împotriva tiranului Iulian şi să-i spună în faţă: ,,Eu râd de nebunia voastră, că voi slujiţi unui zeu ca acesta (Apolon, n. a.), care n-a putut pe sine să se izbăvească de foc, deci cum vă va izbăvi pe voi din focul cel veşnic? Mă mângâi de căderea lui şi mă bucur de toate acestea, pe care Hristos al meu cu minuni le lucrează. Iar cu ceea ce te lauzi asupra creştinilor celor nevinovaţi, care nici un rău nu ţi-au făcut, că adică le răsplăteşti de şaptezeci de ori câte şapte, acea răsplată asupra ta o vei vedea, când focul cel nestins te va apuca pe tine şi veşnica muncă, care degrabă îţi va veni ţie. Pentru că, iată, pierzarea ta este aproape şi nu după multă vreme pomenirea ta cu sunet va pieri’’.

          Pedeapsa lui Dumnezeu, prevestită de Sfântul Artemie, n-a întârziat. Într-o expediţie militară în Persia, Iulian Apostatul şi oastea sa au fost conduşi cu viclenie în locuri pustii, unde armata a slăbit. ,,Atunci a sosit şi asupra lui Iulian Dumnezeiasca izbândire, căci de sus, cu nevăzută mână, şi cu nevăzută armă, a fost rănit în coaste. Până în cele dinăuntru ale lui. Apoi a suspinat greu şi a răcnit şi, luând cu mâna din sângele lui, l-a aruncat în sus, în văzduh, şi a zis: ,,Ai biruit, Hristoase! Satură-Te Galileene!’’ Şi cu o moarte cumplită ca aceasta sufletul său cel vrăjmaş şi necurat l-a părăsit şi a pierit cu sunet, după proorocia Sfântului Artemie’’ (După Vieţile Sfinţilor pe octombrie, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 239-251).   

          Iubite cititorule, când săvârşim Sfeştania, însemnăm casa omului cu o Cruce şi cu aceste litere IIS HS NI KA, însemnând Iisus Hristos Biruitorul. Cum l-a biruit pe Iulian Apostatul, va birui Hristos pe toţi potrivnicii Săi apostaţi. Noi vom birui doar dacă Îi vom rămâne credicioşi, în Sfânta Biserică Ortodoxă. Aşa să fie.

Presbiter Ioviţa Vasile

Publicitate

13 gânduri despre „Strigătul unuia care s-a lepădat de Sfânta Credinţă Ortodoxă: Ai biruit, Hristoase!”

  1. Sunt tineri care nu au vazut acest material numit Satanismul in muzica rock care pare sa fie de mare actualitate.In anii ’90 era un mare eveniment sa vezi asta pe casete video cum era atunci.Multi s au increstinat de pe urma vizionarii ac.casete.Peste tot intreba tineretul de caseta aceasta.

    Apreciază

  2. Ereticii deja „anatematizeaza”crestinii ortodocsi.Iata cazul”anatematizatului” parinte Serghei Romanov.Pentru cei care inca nu sunt convinsi ca patriarhul Kiril cu cea mai mare parte a clerului sau,ca p.Bartolomeu cu cea mai mare parte a clerului sau sustinator,ca patriarhul Daniel si cu toti sustinatorii lui sunt eretici,am o intrebare care trebuie sa fie subiect de dezbatere pt ca curand urmam si noi sa fim discreditati ca sa nu ne mai ceeada careva vreodata prin”anatematizare”oficiala:e valabila anatema lui Kiril si a soborului sau?E valabila anatema lui Bartolomeu si a sustinatorilor lui?E valabila anatema p.Daniel si a simpatizantilor lui?Cazul pr.Serghei Romanov prin aruncarea lui ,oficial,in totala clandestinitate,cu scopul ca doar varianta oficiala sa fie crezuta de popor,ce e in afara ecesteia e”inselare”si „ratacire”,”totul e eretic ,anatematizat si schismatic si nevrednic de crezare”,este tiparul dupa care se vor lua toate eparhiile ereticilor.
    Eu anticipez ceva:ca e cel mai posibil sa se intample si la noi exact ce s a intamplat cu Serghei Romanov:sa fie „anatematizati”de ierarhie vreo doi -trei nepomenitori din varful de lance al nepomenirii echilibrate din Romania ca sa nu i mai creada nimeni si sa nu se mai ia nimeni din popor dupa unii ca ei.Iata articolul”neduhovnicesc”despre pr.Romanov:
    https://spzh.news/ru/news/75259-glava-rpc-utverdil-reshenije-suda-ob-otluchenii-ot-cerkvi-skhiigumena-sergija

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: