Sfântul Ioan Gură de Aur: Chemarea la biserică

Domnul când te invită în biserică, te cheamă la banchet, te îndeamnă de la dureri la ușurare, pentru că te scapă de greutatea păcatelor. Bisericile se aseamănă cu limanuri în larg, în care Dumnezeu a rânduit cetățile. Ele sunt limanuri duhovnicești în care găsim pacea sufletească negrăită, noi cei care alergăm la aceastea, răvășiți de zgomotul lumii. Și așa, cum un țărm fără vânturi și valuri oferă siguranță corăbiilor ancorate, la fel și biserica salvează din învolburarea grijilor lumești pe cei care aleargă la aceasta, și îi învrednicește pe credincioși să stea cu tărie și să asculte cuvântul lui Dumnezeu, cu liniște multă.

Biserica este temelia virtuții și școala vieții duhovnicești. Pășește doar înaintea ușilor ei la orice oră. Și degrabă vei uita grijile de zi cu zi! Intră, și o aură duhovnicească îți va înconjura sufletul. Această liniște, provoacă teamă și învață viața creștinească, îți îndreaptă cugetul și nu te lasă să-ți amintești de cele prezente, te poartă de pe pământ la cer. Și dacă câștigul este atât de mare, când nu se săvârșește Dumnezeiasca Slujbă, gândește-te cum este când se săvârșește adevărata Liturghie, și Profeții învață, Apostolii propovăduiesc Evanghelia, Hristos se găsește printre credincioși, Dumnezeu Tatăl primește jertfa săvârșită, Sfântul Duh îți dăruiește îmbrățișarea!


Deci, de cât folos se învrednicesc atunci cei care merg la Sfintele Slujbe?

În biserică se păstrează bucuria celor care se bucură, în biserică se află veselia celor întristați, desfătarea celor mâhniți, însuflețirea celor chinuiți, odihna celor osteniți. Că și Hristos spune: ,,Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați, și vă voi odihni pe voi” (Matei 11, 28). Ce glas este mai dorit decât acesta? Domnul, când te invită în biserică, te cheamă la banchet, te îndeamnă de la dureri la ușurare, pentru că te scapă de greutatea păcatelor. Prin desfătarea duhovnicească vindecă strâmtoarea, și prin bucurie, tristețea.

(Sfântul Ioan Gură de Aur, Mersul la Biserică, Editura Egumenița, 2015)

Text selectat şi editat de Doamna Dr. Gabriela Naghi

,,Fiţi vigilenţi! Străduiţi-vă să mergeţi la Bisericile lui Dumnezeu acum, cât ele sunt încă ale noastre. Va veni timpul când nu le vom mai putea frecventa’’ (Proorocia Sfântului Kukşa al Odesei).

Din păcate, aproape toate bisericile noastre au căzut în mâinile ereticilor ecumenişti, care s-au înstăpânit peste ele, deşi sunt înălţate prin truda şi jertfelnicia credincioşilor care nu vor să audă de sinodul tâlhăresc din Creta. Sunt totuşi biserici în care mai putem intra. Sunt cele ale preoţilor cu cuget ortodox, care, din anumite pricini, încă n-au oprit pomenirea ierarhilor căzuţi în erezie. E extrem de greu pentru un preot să se îngrădească de erezie, atunci când familia nu-l susţine, dimpotrivă, îi este ostilă. În cugetul lui, se opune ereziilor şi ererticilor. Cu trecerea vremii, Dumnezeu ridică dintre aceştia mărturisitori întru apărarea Dreptei Credinţe.

4 gânduri despre „Sfântul Ioan Gură de Aur: Chemarea la biserică”

  1. Doamne ajuta, cu acest articol ati pus punctul pe i, este vorba si despre un preot in apropierea Mediasului care incetase pomenirea lui Streza, dar numai dupa o scurta perioada a reluato iar, presupun ca stiti despre cine este vorba, gurile rele vorbesc ca a fost nevoit intrucat sotia lui la amenintat ca il paraseste

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s