Cuviosul Ilarion cel Mare, biruitor asupra demonilor

          Astăzi pomenim pe Sfântul Ilarion cel Mare, care a trăit în vremea altui Sfânt al Bisericii, Antonie cel Mare. Amândoi aveau multă înţelepciune întru vădirea vicleniei diavolilor pierzători de suflete şi erau iscusiţi în lupta cu aceştia, biruindu-i cu ajutorul lui Dumnezeu.

          Cărţile noastre bisericeşti ne înştiinţează că o femeie din hotarele Gazei a fost adusă la Sfântul Ilarion, fiind demonizată. Ce se întâmplase? Un tânăr desfrânat poftea să o aibă de femeie, dar aceasta se depărta întotdeauna de el, nevoind să alunece spre acea poftă necurată. Văzându-se neputincios, tânărul a luat multe daruri de preţ şi s-a dus în Egipt, în cetatea Memfis, unde se găseau vrăjitorii iscusiţi ai lui Asclipie. A luat de la aceştia o tăbliţă pe care erau scrise cuvinte vrăjitoreşti şi s-a întors acasă, îndemnat fiind să îngroape acea tăbliţă sub pragul casei în care trăia acea fecioară. În acest chip, diavolului i s-a deschis drumul de a intra în fecioară, şi aşa s-a îndrăcit ea. Purtarea fetei s-a schimbat, pentru că nu mai era stăpână pe voia sa. A început să strige pe acel tânăr spre împlinirea poftei celei rele şi se dezbrăca cu neruşinare. Părinţii au înţeles că fata lor era demonizată şi îndată au luat-o şi s-au dus la Sfântul Ilarion. Diavolul din ea răcnea cu putere: ,,Mai bine era când mă aflam în Memfis, înşelând pe oameni cu nălucirile din vis, decât acum când sunt adus aici’’. Spunea acestea din pricina apropierii de Sfânt, aşa cum prezenţa Domnului Iisus Hristos era un chin pentru demonii ce intraseră în acei oameni din ţinutul Gadarenilor (Matei 8, 28-34). Apoi a continuat să se destăinuie: ,,Fără de voie am intrat în fecioara aceasta, şi cu sila sunt trimis într-însa de cel ce mă stăpâneşte pe mine, iar acum cu amar mă muncesc şi nu pot să ies, pentru că sunt legat de tăbliţa cea de aramă care este îngropată sub prag. Deci nu pot ieşi, până mă va dezlega tânarul care m-a legat pe mine’’. Tânărul, la rândul lui, avea în el un alt demon, care-i stârnea poftele cele necurate. Sfântul Ilarion cel Mare a biruit şi a alungat demonul prin rugăciune şi fecioara s-a făcut sănătoasă. A povăţuit-o părinteşte să se ferească de cursele pline de vicleşug ale diavolului şi să nu se întâlnească cu tinerii cei fără ruşine, grăitori de vorbe spurcate (După Vieţile Sfinţilor pe octombrie, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 258-259).

Presbiter Ioviţa Vasile

Publicitate

15 gânduri despre „Cuviosul Ilarion cel Mare, biruitor asupra demonilor”

 1. Parinte Vasile,planifica ei imbulzeala coclita in 2025.Nu vor apuca ei.Sinod va fi cam dupa 10 ani cand vor fi cei sub 500 de milioane si atunci ce sa mai gasesti catolici,musulmani si buddhisti si mozaici?Vor fi cativa din astia de la noi,oropsitii,vreo cincizeci din Grecia,Serbia,Bulgaria,Ukraina,Ierusalim n ai de unde sa i mai afli,Rusia si Franta cativa si se vor aduna si vor proclama ortodoxia iar de ecumenism vor zice ca s a ingropat singur cu manuta lui,o data cu razboiul,adica,s a scurs cu razboi si cu multi eretici cu tot.
  Intreb logic:daca seful(IPS PIMEN) a fost si a murit templier oare sluga,PS Calinic sa nu fie templier?Dar e problema de incompatibilitate.Sa fim noi seriosi:cine l ar fi tinut daca nu era mason?”Cum,no mason ?””Pai nu te tinem,dragule.Altul.Ca mai asteapta douazeci sa fie pe scaunul ala”.

  Apreciază

  1. Domnilor,avem savanti .Omul acesta ,Radu Ciornei,somitatea mileniului in microbiologie moleculara si in stiinta pozitiva,e de sustinut si de incurajat.Asemenea genii nu trebuiesc substituite schizofreniei patologice morbide numita inteligenta artificiala.Sau boala halucino-imaginatiei infantile.

   Apreciază

   1. Parinte Vasile.PS Calinic nu are limbaj clar pt asemenea conjunctura:spui clar”nu am fost,nu sunt si nu voi fi in masonerie ,masoneria e in slujba diavolului si e osandita de Biserica,fratilor”.Nu e vrednic de crezare.Pe cine invarte cu „structurile”?Mai trebuie insistat pt lamurirea prostilor pe care ii invarte el:jurati,sunteti sau nu mason?Daca il mai intrebati o data,iarasi o sa va invarta cu altceva si tot asa.E mason.Repet:nu putea atatia ani sa stea impreuna stapan mason si sluga sa nu fie mason.Sau ne am dus toti cu capu’?

    Apreciază

 2. Niciodată să nu deznădăjduim de mântuirea noastră

  Un frate, fiind biruit de patima desfrânării, în fiecare zi săvârșea păcatul, și în toate zilele îmblânzea pe Dumnezeu, cu lacrimi și rugăciuni. Și așa făcând el, amăgindu-se cu obiceiul cel rău, săvârșea iar păcatul. Apoi iarăși, după săvârșirea păcatului se ducea la biserică, și văzând cinstitul chip al Domnului nostru Iisus Hristos, se arunca înaintea lui cu amare lacrimi zicând:

  “Miluiește-mă Doamne, și ridică de la mine această vicleană ispită, că mă trudește cumplit și mă rănește cu amărăciunea dezmierdărilor. Că nu am obraz, Stăpâne, a căuta și a vedea chipul Tău cel sfânt și mai strălucit decât soarele, ca să se îndulcească inima mea și să se veselească.”

  Acestea zicând, și ieșind din biserică, iarăși cădea în noroi, dar iarăși nu deznădăjduia de mântuirea sa, ci de la păcat întorcându-se la biserică, cele asemenea striga către iubitorul de oameni Dumnezeu, și zicea: ”Pe Tine Doamne Te pun chezaș de acum, că nu voi mai face păcatul acesta, numai iartă-mi mie Preabunule cele ce de la început și până în ceasul acesta Ți-am greșit.“

  Și după ce făcea el aceste înfricoșate tocmeli, iarăși se afla în păcatul cel rău și puteai vedea iubirea lui Dumnezeu cea preadulce, și nemărginita Lui bunătate, cum suferea în toate zilele neputința fratelui cea neîndreptată și rea. Din multă milă, căuta și aștepta pocăința și întoarcerea lui. Și nu numai un an a făcut aceasta, nici doi, nici trei, ci zece ani și mai mult. Vedeți voi fraților suferirea cea nemăsurată și iubirea de oameni cea nemărginită a lui Dumnezeu?
  Cum întotdeauna rabdă, suferind fărădelegile și păcatele noastre cele cumplite?
  De acest lucru este a ne înspăimânta și minuna, de îndurările cele bogate ale lui Dumnezeu.

  Deci, într-una din zile, întâmplându-se acestea și făcând păcatul, fratele a alergat iarăși la biserică, plângând și suspinând tânguindu-se și cerând îndurările Preabunului Stăpân, ca să se milostivească spre el, să scape de noroiul înverșunării.

  Și diavolul, începătorul răutății și pierzătorul sufletelor noastre, văzând cum fratele ruga pe iubitorul de oameni Dumnezeu, și că nimic nu folosește, că ce alcătuia el, fratele prin pocăință le risipește, a strigat cu nerușinare către cinstita icoană a Domnului nostru Iisus Hristos:

  “Ce este mie și Ție, Iisuse Hristoase? Milostivirea Ta cea nemărginită mă biruiește și mă surpă, că primești pe acest desfrânat care în toate zilele minte înaintea Ta, defăimând stăpânirea Ta. Pentru ce nu-l arzi pe el, ci îndelung rabzi și suferi? Cu adevărat, nu ești drept judecător pentru că treci cu vederea. Și pe mine, pentru o mică înățare, m-ai aruncat jos din cer. Iar acesta, care zace înaintea feței Tale, mincinos fiind și desfrânat, lin îi dăruiești lui blândețea Ta.
  Pentru ce dar, Te numesc pe Tine oamenii Judecător preadrept? Că precum văd, și Tu faci deosebiri din multă bunătate și treci cu vederea dreptatea”. Și zicea acestea diavolul iuțindu-se de multă amărăciune, și pară de foc scotea pe nările lui. Acestea zicând, a tăcut.

  Și s-a făcut un glas ca de la altar zicând:

  “O balaure, prea viclean și pierzător, nu te-ai săturat de socotința ta cea rea, că ai sorbit lumea? Ci și pe cel ce a venit la mila Mea cea nespusă, te silești să-l răpești? Are atâtea greșeli, ca să pui să tragă în cumpănă cu sângele pe care L-am vărsat Eu pe cruce pentru el? Iată, junghierea Mea și moartea au afundat fărădelegile lui, și tu, când vine la păcat nu-l gonești pe el, ci îl primești cu bucurie și nu-l oprești, nădăjduind să-l dobândești pe el. Și Eu, cel atât de milostiv și iubitor de oameni, Eu, Care am poruncit lui Petru Apostolul să ierte celui ce greșește, în fiecare zi până la șaptezeci de ori câte șapte, oare nu-l voi ierta pe el? Oare nu-l voi milui? Da, cu adevărat, că de vreme ce aleargă la Mine, nu Mă voi întoarce de la el până ce nu-l voi câștiga. Că pentru păcătoși M-am răstignit și preacuratele Mele palme pentru ei le-am întins, ca cel ce va voi să se mântuiască, să știe unde să alerge și să se mântuiască. De la nimeni nu Mă întorc, pe nimeni nu gonesc. Chiar de ar greși de nenumărate ori într-o zi, și de nenumărate ori ar veni la Mine, nu va ieși afară nemiluit. Că nu am venit să chem pe cei drepți, ci pe cei păcătoși la pocăință.”

  Și făcându-se glasul acesta, sta diavolul tremurând și neputând să fugă. Și iarăși s-a făcut un glas zicând:
  “Ascultă, amăgitorule, pentru ce zici că sunt nedrept? Că eu către toți sunt drept, că în starea în care aflu pe cineva îl judec. Deci iată, pe acesta l-am aflat stând înaintea picioarelor Mele și biruitor peste tine arătându-se.
  Îl voi lua dar pe el și-i voi mântui sufletul lui, fiindcă nu a deznădăjduit de mântuirea sa. Iar tu, care vezi cinstea lui, rușinează-te.”
  Deci stând fratele cu fața în jos și tânguindu-se, și-a dat duhul. Și îndată venind ca focul o mare urgie a căzut peste satana și l-a mistuit pe el.

  De aici se cunoaște fraților, milostivirea și iubirea de oameni a lui Dumnezeu cea nemăsurată, și niciodată să nu deznădăjduim de mântuirea noastră.
  Dumnezeului nostru slavă, acum și pururi. Amin.

  Sfântul Amfilohie, Patericul sfinților bătrâni

  Apreciază

   1. Nu stiu despre ce reclama vorbiti. Tin blogul departe de oerice fel de reclama, cat sta in puterile mele. Nu am timpul necesar pentru a urmari tot ce se posteaza. Regret ca aceia care acceseaza blogul pe telefoane au parte de reclame indecente, dar asta nu mai sta in puterea mea. Cer iertare tuturor.

    Apreciază

 3. Fără răbdare nimeni nu se încununează

  Păstrează-ţi, fratele meu, echilibrul tău duhovnicesc şi să nu ajungi la răzbunări.

  Când ajungi la o criză serioasă în viaţa ta, să nu arunci jos armele lui Hristos. Fără răbdare nimeni nu se încununează. Roagă-te cât poţi de mult, ca să-ţi dea Dumnezeu răbdare şi îngăduinţă faţă de ceilalţi.

  Lucrurile arată că lucrezi ceva bun acolo şi de aceea te atacă diavolul cu atâta furie prin oamenii săi.

  Să nu-ţi pierzi curajul, căci nu va birui acesta, ci Hristos.

  Nici măcar nu-ţi poţi închipui ce îţi pregăteşte Hristos, dacă îl vei birui.

  Însă fii atent şi la aceasta: nu cumva să deznădăjduieşti sau să te istoveşti luptând.

  Sfinţii noştri Părinţi mereu strigau: “Vrei duh? Dă sânge!”

  Mai bine să fii nedreptăţit, decât să nedreptăţeşti. Este de trebuinţă ca virtutea să fie prigonită pentru a străluci mai mult.

  Ieromonah Iosif Aghioritul, Stareţul Efrem Katunakiotul, Editura Evanghelismos

  **************************************************************

  Nu poate un om să ia nimic, dacă nu i s-a dat lui din Cer

  „Cine nu se leapădă de sine, nu poate să vină după mine.” Cine nu poate să întrebe şi cine nu se poate pleca sfatului unui părinte duhovnicesc, sau nici măcar nu-l caută, nu găseşte pe Iisus. Dacă totuşi vrea să se ţină de urma lui Dumnezeu, dar fiind cu inima şi mintea întinate de plăcere şi mândrie, dă de înşelăciuni. De aceea-s rânduiţi duhovnicii, să cumpănească duhurile ce le străbat mintea, să cunoască măsurile fiecărui ins şi încotro îi înclină cumpăna.
  Încă de mult mărturisea Proorocul Iordanului că: „Nu poate un om să ia nimic, dacă nu i s-a dat lui din Cer”.
  Dar tot aşa zic şi cei înşelaţi. Cum să prindem înşelăciunea din urmă? Foarte uşor de prins.
  Cei ce cu adevărat au darul de la Dumnezeu, vin la duhovnici să-i întrebe, pe când cei înşelaţi nu vor să vină şi se ţin pe sine mai presus deorice dar. Ei nu mai ştiu că fără de smerenie, nu dai de Dumnezeu ci de înşelătorul; fără întrebare nu intri pe poartă, ci sari pe aiurea şi cu tâlharii te socoteşti. Râvna fără întrebare şi părerea sar măsura.
  În fiecare ins a închis Dumnezeu chemarea către tot rostul şi lucrul, pe care – la vreme – le va avea între oameni astfel: „El a dat pe unii să fie Apostoli, pe alţii prooroci, pe alţii binevestitori, pe alţii păstori şi învăţători. Spre desăvârşirea sfinţilor, la lucrul slujbei, spre zidirea la trupul lui Hristos, până când toţi vom fi ajuns la unirea credinţei şi a cunoştinţei Fiului lui Dumnezeu, la starea bărbatului desăvârşit, la măsura plinirii vârstei lui Hristos. Ca să nu mai fim copii şi jucăria valurilor, purtaţi încoace şi încolo de orice vânt şi învăţătură, prin înşelăciunea oamenilor, prin vicleşugul lor, spre uneltirea rătăcirii, ci fiind credincios adevărului, prin iubire să sporim întru toate, pentru El care este capul – Hristos.” (Efeseni 4, 11-15).
  El uneşte cele învrăjbite, El ne măsoară darul, El ne cheamă la lucru la vie, El ne ajută pe fiecare în parte – dacă nu uităm să-l chemăm -; iar pentru desăvârşirea obştei El luminează slujitorii.
  Sunt între cei trimişi de Dumnezeu şi oameni care au darul să vadă dincolo de zare, să audă graiuri şi cuvinte mai presus de fire. Dar aceştia, la vreme de mare însemnătate pentru ei, când li se deschide ochiul vederii şi urechile auzirii celor de dincolo, să nu întârzie a căuta povăţuirea unui duhovnic, care le va feri mintea şi inima de bucurie străină şi care-i va ocroti cu dulama smereniei. Căci dacă nu fac aşa, cu tot darul de sus, pot cădea pradă înşelăciunii.
  Iată cum: Darurile lui Dumnezeu se ascund în noi, noi nu le ştim, dar Satana le vede şi ca un tâlhar viclean pândeşte vremea darului de sus să se deschidă în viaţa noastră şi de nu-l va afla acoperit de smerenie şi de dreaptă socoteală, varsă el, ca un jgheab, pustiirile lui pe făgaşul lui Dumnezeu.
  Deci, de ţi-a dat Dumnezeu dar, asigură-l cu întrebarea şi ocroteşte-l cu smerenia, şi cu atât mai vârtos nu ieşi din sfatul unuia dintre nebăgaţii în seamă slujitori ai lui Dumnezeu. Că de nu ai îndemnare către socoteala aceasta, atunci darului vederii tale îi va grăi Satana care se va da pe sine Hristos, şi te va amăgi desăvârşit…
  „Se vor ridica hristoşi mincinoşi şi vor da semne mari şi minuni, ca să amăgească, de va fi cu putinţă şi pe cei aleşi” (Matei 24,24).
  Hristoşii şi proorocii mincinoşi de care ne previne Mântuitorul din vreme, sunt vicleni de dincolo de zare, care fac silă mare şi mult meşteşugită, ca să fie primiţi de oameni ca atare, să-i asculte. Nu cumva li-e vremea aproape, că tare-şi mai fac de cap? Iată pe scurt pricinile şi grija pentru care Predania Bisericii răsăritene se fereşte de vedenii, şi-şi fereşte şi fiii, întrucât acestea nu sunt neapărat trebuitoare mântuirii, şi desăvârşirea, la care suntem chemaţi, lasă în urmă orice vedenie. Revelaţia este deplină, iar cele ce mai lipsesc, le aşteptăm la a doua venire. Amin.

  Părintele Arsenie Boca, Cărarea Împărăției

  Apreciază

  1. Legea aceasta care a aparut in militarizata deja Marea Britanie,in cateva zile o sa apara si la noi.Aceasta lege,daca va aduceti aminte cei care am trecut prin perioada comunista si stiti despre ce era vorba prevedea ca daca casa ta este pe linia de construire a autostrazii proiectate,statul venea cu legea securitatii nationale care era mai presus decat proprietatea ta ,iti demola casa fara sa ti dea un ban iar daca protestai te baga la inchisoare pt detinuti politici si continua lejer constructia autostrazii pe cadavrul tau.Aceasta lege a securiatatii nationale care permite oamenilor statului sa treaca cu buldozerul peste averea ta a fost adoptata in Anglia astazi.Foarte repede o sa fie votata si la noi.
   https://saccsiv.wordpress.com/2020/10/21/halucinant-legea-care-permite-spionilor-sa-incalce-legea/

   Apreciază

 4. Astazi,21 oct.se praznuiesc 21 de ani de la trecerea la Domnul a vrednicului parinte ukrainean Serghei Beilinov,fost medic care s a botezat la varsta de 29 de ani.Cat a fost tinut sub anestezie in timpul operatiei pt o boala,in starea aceea de inconstienta rostea rugaciuni catre Maica Domnului.Ca preot a convertit la ortodoxie un evreu.Cei care se impartaseau cu Sf.Taine din manutele lui sfinte se vindecau de boli.A repausat se pare de anevrism.Minunata diadema a Zaporoje-ului,acolo unde astazi mai este un pastor minunat si anume mitropolitul Luca de Zaporoje.
  https://spzh.news/ru/istorija-i-kulytrua/75285-da-pojmi-zhe-ja-ne-umer-ja-zhivojpamyati-otca-sergija-bejlinova

  Apreciază

 5. S a tot spus ca tot ce provine:vaccin,medicamente,alimente,”sprijin militar” de la americani si NATO este otravit,este minciuna ,diversiune ca sa se bata statele lumii intre ele si glont in cap.Si o sa se spuna mereu.
  Nota:
  Tot ce se scrie este pt informare.Aceste continuturi sunt pentru toate felurile de cititori .Sunt mare parte ignoranti ,batuti in cap pt ca atata le e creierul,sau eretici,LGBTISTI si masoni care sunt scandalagii de profesie.Nimeni nu se inchina in fata celor de mai sus,in fata retardatilor carora orice le ai scrie,tot aia raman,adica,lemn.Asa ca aceste continuturi se adreseaza celor care vor sa ramana destupati si care se informeaza cu privire la ceea ce se intampla ,la cat de groasa e minciuna in sanul Bisericii si cum prostesc sarlatanii care se autointituleaza”slujitori ai pacii intre popoare” pe nanacii care ii cred si stau la rand la ei,ba se mai si lauda cu asta.Stati putin ca nu e asa:tot ce se scrie este pentru cei care se lupta ca sa se destepte si nu pt cei care vor sa ramana prosti.Asta ca sa stiti pt cine este valabil tot ce se scrie si sa nu va imaginati ca nu stim noi cine dezbina Biserica.Stiti voi prea bine cine o dezbina(ecumenistii,panaramele ,jigodiile dracului carora o sa li se infunde o data si o data pt ca nu poti sta sarlatan asa pana la infinit;tot o sa se desumfle gogorita ,tot fasaie o data si o data,are si produsul asta un termen de expirare,sa nu si imagineze ca e asa…ca la discoteca,un dans continuu,se termina o data toate astea)si dubla masura a ecumenistilor fasaie,se risipeste,n o sa mai arunce ei,ca rusii,toate nenorocirile care le fac pe capul bietilor crestini ortodocsi.Ulciorul nu merge prea mult la fantana,se sparge el o data si o data si o sa crape cu tot cu ala pe care il cara .

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: