Elogiul nebuniei

Este titlul unei opere a lui Erasmus de Rotterdam, un erudit teolog olandez care a trăit în secolele XV-XVI. Erasmus era catolic nonconformist. Ce ne spune această scriere? Patimile, viciile omenești, au hotărât să-şi aleagă un conducător. Aleasă a fost prostia, care însă a cedat în favoarea nebuniei. Aceasta a primit cu bucurie ,,cinstea’’ ce i s-a încredinţat şi, în felul acesta, a ajuns să stea în fruntea tuturor, secondată de prostie, bineînţeles.  Opera lui Erasmus e la fel de actuală in vremea noastră, şi va fi, câtă vreme cele două surori vor bântui minţile întunecate ale oamenilor înstrăinaţi de Dreapta Credinţă.

Care ar fi elogiul?

,,Papa este om dumnezeiesc şi dumnezeu omenesc. De aceea nimeni nu-l poate judeca sau condamna. Papa a dobândit dumnezeiasca stăpânire care este nelimitată (absolută). Pentru papa sunt posibile pe pământ exact cele care sunt posibile în Cer pentru Dumnezeu. Tot ceea ce a făcut papa este ca şi cum ar fi făcut Dumnezeu. Poruncile lui trebuie să le împlinim ca pe poruncile lui Dumnezeu. În lume, papa este acelaşi lucru cum este Dumnezeu sau cum este sufletul în trup. Stăpânirea papei este mai înaltă decât orice altă stapânire creată, pentru că această stăpânire a lui, într-un anumit fel, se prelungeşte în cele cereşti, în cele pământeşti şi în cele de dedesupt, ca să-şi găsească justificare întru el cuvintele Scripturii: ,,Toate le-a supus sub picioarele lui’’ (vezi I Cor. 15, 27 şi Efes. 1, 22).

Toate au fost supuse stăpânirii şi voinţei papei şi nimeni şi nimic nu i se poate împotrivi. Dacă a atras cu sine în iad milioane de oameni, nimeni dintre ei nu va avea dreptul să-l întrebe: ,,Sfinte Părinte, de ce faci aceasta?’’ Papa este infailibil precum este şi Dumnezeu şi are putere să facă orice face Dumnezeu.

Papa poate schimba firea lucrurilor, poate face orice din nimic. El are putere de a face din minciună adevăr, are putere să facă orice îi este plăcut, chiar împotriva adevărului, în afara adevărului şi în ciuda adevărului. Poate formula obiecţii împotriva Apostolilor şi a poruncilor pe care ei le-au dat. El are dreptul şi puterea să îndrepte în Noul Testament orice considera necesar; poate schimba chiar şi Tainele care au fost rânduite şi instituite de Iisus Hristos. Papa are stăpânire asupra purgatoriului şi a iadului’’ (Documentele Cociliului I Vatican).

Care este nebunia?

 „Homosexualii au dreptul să facă parte din familie. Sunt copii ai lui Dumnezeu și au dreptul la o familie. Nimeni nu trebuie să fie expulzat sau nefericit din această cauză ”, a spus Francisc. Potrivit papei, „ceea ce trebuie să creăm este o lege a uniunii civile. Astfel, ei (reprezentanții LGBT – Ed.) vor fi supuși legii. Am vorbit pentru asta’’.

Acuma să nu cădem în greşeală şi să credem că aceasta ar fi singura nebunie a papei Francisc. Nu! Acesta a proferat un lung şir de nebunii, adică erezii, învăţături imorale şi îndemnuri deşănţate. Omul îşi permite, deoarece este ,,infailibil’’, are susţinere politică puternică, se bucură de sprijinul supuşilor şi sus-puşilor arhierei, ocupanţi vremelnici ai scaunelor episcopale. Bartolomeu şi papa Francisc ilustrează cum nu se poate mai convingător cele două vicii, nebunia şi prostia, după cuvintele Sfântului Antonie cel Mare: ,,Va veni vremea ca oamenii să înnebunească și când vor vedea pe cineva că nu înnebunește se vor scula asupra lui, zicându-i că el este nebun, pentru că nu este asemenea lor”.

Presbiter Ioviţa Vasile

6 gânduri despre „Elogiul nebuniei”

  1. Acești nebuni care s-au pus singuri in fruntea unei gloate la fel de nebună. Acești vremelnici nu mai dau socoteală nimănui și pervertesc toată sfînta învățătură. Acești mărunți cu nimicniciile lor … Dumnezeu să-i ajute, că nu știu ce fac. Și dacă ei se mint și mint și cred că știu ceea ce fac, Dumnezeu să-i ierte, că nu știu ce fac.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s