Sfânta Muceniţă Anastasia Romana a biruit sălbăticia prigonitorilor

,,Cine va voi să-şi scape viaţa, o va pierde; iar cine va pierde viaţa sa, pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela o va scapa’’ (Marcu 8, 35). Acest adevăr al cuvintelor Mântuitorului nostru Iisus Hristos l-a ilustrat în chip mucenicesc Sfânta Anastasia Romana. ,,Anastasia’’ înseamnă în limba greacă ,,Înviere’’, căci fiecare din noi trăim întru nădaejdea învierii morţilor şi a vieţii veşnice. Sfânta Muceniţă Anastasia Romana a trăit în vremurile cumplite ale persecuţiilor împotriva Bisericii lui Hristos. Abia avea trei ani când a rămas orfană, însă Dumnezeu i-a purtat de grijă şi a călăuzit-o pe calea mântuirii. A fost luată de o cinstită călugăriţă, Sofia, şi a crescut în mănăstire, învăţând frica de Dumnezeu şi cele ce-i erau de folos mântuirii sufletului.

          Diavolul însă n-a putut răbda să vadă această odraslă binecuvântată şi i-a îndemnat pe slujitorii săi, pe păgânii fără Dumnezeu să prindă pe Anastasia, cea care avea acum douăzeci de ani, şi s-o ducă în faţa ighemonului, care, văzându-i frumuseţea, a îndemnat-o să se lepede de Credinţa în Hristos şi să se alipească de zeii lor diavoleşti. Mireasa lui Hristos, Anastasia, a mărturisit în faţa păgânilor pe Domnul nostrum Iisus Hristos, şi de-aici au început chinurile care pe noi ne îngrozesc numai citindu-le. Întâi a fost bătută peste obraz. Au legat-o apoi de patru stâlpi şi sub dânsa au aprins foc din care ieşea un fum greu şi înecăcios, în vreme ce o băteau cu toiege fără milă. Nu s-au oprit aici. Au legat-o de o roată şi i-au zdrobit oasele, iar venele i le-au rupt. A patra pedeapsă a stat în aceea că au spânzurat-o şi i-au strujit coastele. Fiarele cu chip de oameni au născocit încă o grozăvie, căci i-au tăiat sânii cu briciul. I s-au smuls unghiile, i-au tăit mâinile şi picioarele, i-au zdrobit dinţii. Pentru că nu a încetat să strige către Dumnezeu, Care o întărea, i-au tăiat şi limba şi abia atunci poporul s-a îngrozit, încât au strigat împotriva ighemonului diavolesc. Acesta a poruncit să fie scoasă din cetate şi să i se taie cinstitul cap, şi aşa s-au sfârşit chinurile cele cumplite ale Sfintei, iar sufletul său curat s-a dus la Dumnezeu Care l-a dat (După Vieţile Sfinţilor pe octombrie, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 381-388).

          Am stăruit asupra chinurilor inimaginabile la care a fost supusă Sfânta Anastasia Romana, iubite cititorule, pentru că aşa se poate măsura micimea nevrednicia noastră, aşa ne dăm seama cât de puţin facem noi atunci când trebuie să-L mărturisim pe Domnul şi Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, în aceste zile de prigoană când Preasfântul Său nume e batjocorit, în chipul cel mai josnic, de nemernicii zilelor noastre.

Presbiter Ioviţa Vasile

5 gânduri despre „Sfânta Muceniţă Anastasia Romana a biruit sălbăticia prigonitorilor”

 1. Undeva intr un oras din Turcia cand Erdogan se afla acolo pt. campania electorala la parlamentare(el macar are bun simt si se mai duce pe la concetateni,nu se da chiar aristocrat ca hotii astia de pe aici) cand un cetatean i a spus ca nu are paine ce pune pe masa copiilor sai si ca precum e el sunt milioane,printre replicile cum ca Turcia inregistreaza cea mai mare crestere economica din ultimii ani(cum ne mint si cred despre noi hotii de pe aceste plaiuri romanesti si ca pt ei e o exagerare cand se spune ca in Romania -precum si in Turcia-sunt milioane de flamanzi care nu au ce paine sa aduca copiilor lor) i a dat(e mai bun ca hotii romanesti) un pliculet cu ceai si i a spus sa se distreze cu el.Vedeti ce darnic e acela?Nu se roaga de moartea slugilor lui.
  https://www.ethnos.gr/kosmos/130587_erntogan-epimenei-gia-psomi-itan-yperboli-leei

  Apreciază

  1. Si totusi,utilizarea 5G are o limita:cand 5G are frecventa mai mare de 30 Gz.(gigahertzi in unde stimulente β) explodeaza singure toate centralele nucleare,bombele nucleare,minele de pe campuri si din mare si nimeni din structurile militare nu are acest interes.Deci nu deznadajduiti si eliminati total frica.E totusi interesant ce spune maestrul Horia Alexandrescu despre 5G ca arma psihologica si doar atat,cred eu.

   Apreciază

 2. Ati vazut ca ieromonahul Amfilohie Branza a plecat de la manastirea Diaconesti undeva sa nu mai fie stiut de nimeni .El a spus si binea a facut,e bine si asa:”Eu nu pot sa marturisesc in public,nu pot sa fac asta si ca atare am ales sa ma retrag undeva singur unde sa nu ma stie nimeni”.
  Ucenici ai parintelui Amfilohie,parintele a procedat foarte bine.E de apreciat.Nu e greseala.Fratilor,fiecare marturiseste cum poate.Asa a simtit el ca nu are acest dar sau chemare.Sa fim foarte atenti ca Biserica nu condamna pe cei care se retrag si nu pot marturisi,altfel marturisirea de credinta nu ar mai avea caracter benevol care sa implice libertatea de alegere,actul alegerii,actul consimtirii ,actul vointei personale prin care sa se auda din gura marturisitorului:”fac aceasta pentru ca altfel eu nu ma mantuiesc”.Dimpotriva,gestul parintelui Amfilohie este un gen de marturisire pe care oamenii carnali,imbuibati de patimi,orbiti de slava desarta nu il vad.Ei nu inteleg in intunecarea patimilor lor ca Biserica nu ii condamna pe cei care se retrag si nu se aseaza pe linia intai,ci ii fericeste si se bucura ca de unii care isi pazesc sufletul de intinarea necredintei,rautatii si a ereziei.Si lupta cu propriile patimi tot o forma de marturisire este;lupta de a ti pastra credinta curata,chiar daca nu iesi la rampa si marturisesti public,tot marturisire este.Si moartea impacat cu Dumnezeu si cu oamenii tot marturisire este(ba inca cea mai eficienta).Tinerea poruncilor lui Dumnezeu,smerenia,dragostea,bunatatea,milostenia materiala si spirituala fata de aproapele,aceeasi marturisire este.Dreapta socoteala in toate,aceeasi marturisire este;a l rabda pe cel care te jigneste,te batjocoreste,te prigoneste tot marturisire e.Intru toate a te lepada de satana si de toate slugile lui si de toata necuratia lui si a te uni cu Dumnezeu,tot marturisire este si inca una duhovniceasca si e inca adevarata marturisire fara de care nu se poate face nicio marturisire de credinta mantuitoare.

  Apreciază

  1. Biserica nu ii leapada pe cei care s necopti la minte,ba mai mult ea spune:”De pe podium ul acela de pe care esti tu,fa marturisire in dreptul tau.Nu te raporta acum la cei care sunt de frunte.Nu goni dupa cei care sunt fruntasi,pentru ca tu nu esti chemat sa i marturisesti pe aceia,chemarea ta este sa-L marturisesti pe Dumnezeu si sa lupti impotriva ereziei de acolo de unde te afli,altfel actul marturisirii nu ar fi cu duh crestin duhovnicesc ci ar fi ca la tenis sau ca la un meci de fotbal numai cu harmalaie,fluiere,victorii si infrangeri lumesti,dracesti,desarte si de tot rasul.Cine compara marturisirea ortodoxiei cu campionatele de fotbal unde se injura prin tribune,se striga pornografic,se imbrancesc unii pe altii pe terenul de fotbal pt o basica umpluta cu aer inseamna ca are propria vedere a credintei ortodoxe.Dumnezeu nu iti impune;la El mai presus decat propriul tau sange conteaza consimtirea duhului tau si angajamentul tau de a trece de partea Lui,de a-I spune mereu „prezent”acolo unde Ii esti de folos,a nu te dezice de El si de ceea ce marturisesti.Adica,in scurt,marturisirea aceea putina,mica care o faci dar sa nu fie in ea nicio dezicere,adica,stai sa vezi ca de fapt am vrut sa zic una dar de fapt e alta.Si mai e ceva:marturisirea ta,chiar daca e cu pasi marunti dar sa fie,pt ca Dumnezeu nu Este al salturilor ,ci Este Dumnezeul a ceea ce face melcul,a ceea ce face covid ul 19 care actioneaza cuibarit dar continuu,adica nu se opreste.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: