O nouă schismă provocată de Bartolomeu din Constantinopol: Biserica Ortodoxa Rusă ar putea rupe comuniunea euharistică cu arhiepiscopul cipriot Hrisostom

La 24 octombrie 2020, șeful Departamentului pentru Relațiile Externe ale Bisericii din Patriarhia Moscovei, Mitropolitul Hilarion (Alfeyev) din Volokolamsk, a spus că, în opinia sa, numele Primatului Bisericii Ortodoxe Cipriote poate fi șters din dipticele Bisericii Ortodoxe Ruse, raportează site-ul web al Bisericii Ruse cu referire la sursa RIA.

Comentând pomenirea numelui lui Epifanie Dumenko de către arhiepiscopul Hrisostom în timpul Liturghiei divine, Mitropolitul Hilarion a spus: „Regretăm profund acest eveniment trist. Decizia va fi luată de Sfântul Sinod. Cu toate acestea, cred că Arhiepiscopul Ciprului va fi șters din dipticele Bisericii Ortodoxe Ruse, adică pomenirea sa la Sfanta Liturghie va fi oprită, până când vor fi clarificate toate circumstanțele incidentului”.

Potrivit Înaltului Ierarh, „aceasta înseamnă încetarea comuniunii euharistice cu o anumită persoană – nu cu Biserica în întregime”.

Explicând motivele care l-au determinat pe Arhiepiscopul Hrisostom, Mitropolitul Hilarion a spus că „nu este un secret pentru nimeni că el (Hrisostom – Ed.) s-a aflat sub presiunea Patriarhului Constantinopolului, care este foarte interesat ca cel puțin încă o Biserică să recunoască fapta sa nelegiuită. Au existat de asemeni presiuni din partea Statelor Unite, care sunt interesate să slăbească Biserica Ortodoxă Rusă și să creeze disensiuni între lumea greacă și lumea slavă. ”

El a mai afirmat că Biserica Ortodoxă Rusă „va continua să fie în comuniune cu toți episcopii ciprioți care nu împărtășesc decizia unilaterală a Arhiepiscopului Hrisostom. Poporul rus a fost întotdeauna aproape de poporul cipriot, pelerinii noștri vor continua să viziteze locurile sfinte ale Bisericii cipriote, ai căror conducători vor rămâne în comuniune cu Biserica Rusă”.

Cu toate acestea, Mitropolitul Hilarion a remarcat că „mai ales pentru noi este importanta unitatea Bisericii noastre și păstrarea fermă a învățăturii dogmatice și a tradiției canonice a Sfintei Ortodoxii. Faptul că ierarhi în nume personal și chiar Primați ai Bisericilor Ortodoxe Locale încalcă Sfintele Canoane ne întristează. Dar nu putem și nu vom sacrifica Ortodoxia și Canoanele. Și vom păstra ferm unitatea Bisericii noastre”.

După cum s-a comunicat anterior, Primatul Bisericii Ortodoxe din Cipru a pomenit pe Epifanie Dumenko.

Doctor Gabriela Naghi,  26 octombrie 2020

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s