Marea Luni a Săptămânii Sfinte: Veniţi şi întâlniţi-vă cu Mirele!

Învăţătura lui Hristos, în Evanghelia pe care am auzit-o noaptea trecută la Utrenia Sfintei Luni, este absolut limpede: Cei care nu aduc roade suportă blestemul smochinului. Ce roadă duhovnicească pot aduce Mirelui? Trebuie să aduc roadele pocăinței mele, ale inimii mele chinuite de remușcare, ale duhului meu înfrânt, al mărturisirii mele adevărate, al iubirii mele aprinse. Trebuie să aduc roadele smereniei. Iisus s-a smerit și a fost dat morții precum un rob condamnat, deși El este Făcătorul tuturor, Creatorul Universului, Cel care ține viața în mâna Sa.

Iar Iosif cel Frumos, Patriarhul despre care s-a vorbit pe larg în Utrenia Mirelui aseară, este o prefigurare a lui Hristos. Condamnat pe nedrept și vândut de frații săi din gelozie și invidie, fiul preferat al tatălui său, s-a supus blând soartei sale. Dumnezeu, în înțelepciunea Sa infinită, dându-i puterea de a învinge ispita poftei, l-a așezat în cele din urmă ca Domn peste Egipt. Iar Iosif a devenit viitorul răscumpărător și binefăcător al poporului Său – până și al fraților Săi și a casei tatălui său. Dumnezeu le dă slujitorilor săi o coroană nestricăcioasă, cântă Sfânta Biserică în timpul Utreniei Sfintei Luni, la Condacul în legătură cu Iosif. Cum să procedez, atunci? Pe cine voi imita: smochinul blestemat sau pe smeritul Iosif?

Stăpânirea Israelului asupra Egiptului a devenit în cele din urmă o robie, ceea ce înseamnă robirea generală a omenirii până la moarte. Iar Hristos, precum un alt Moise, conduce Israelul – noua omenire răscumpărată, răscumpărată în apele botezului și ale Sfintelor Taine – la viață. Acest simțământ se reflectă în Irmosul-ul primei Cântări a Utreniei Sfintei Luni. Smerenia este tema acestui canon cu trei cântări. Este esența, însăși a Săptămânii Sfinte. Dumnezeu, devenind Om, ni se arăta sub formă de slujitor, care se supune acum morții. Supunându-se de bună voie Patimilor, El ne învață spunând: Tirania nu are nici o părtăşie cu Mine, nici lipsa de bună voință. Oricine dorește să fie mai mare printre voi și cel dintâi, să fie cea mai mică slugă și slujitor al tuturor celorlalți. Luați acest exemplu de la Mine. El ne încredințează: Vom bea din paharul pe care El îl bea – paharul suferinței și al smereniei și chiar al morții. Nu putem avea așteptarea pe care o avea Maica fiilor lui Zebedei în timp ce îndrăznea să-l roage pe Hristos să le dea copiilor ei slavă vremelnică!

Am venit, a spus Hristos, ca răspuns la rugămintea mamei lui Iacov și Ioan, să accept sărăcia – fă și tu la fel. Am acceptat să fiu cel din urmă. Am venit să torn apă într-un vas și să spăl picioarele celorlalți. Să mă împărtășesc pe Mine Însumi, Trupul și Sângele meu, unui ucenic trădător și înșelător. Să fiu părăsit de toți cei apropiați. Și în cele din urmă, să primesc o moarte chinuitoare în mijlocul dușmăniei, batjocurii și singurătății. Aceasta este cea mai înaltă smerenie pe care ni se poruncește, nouă creștinilor, să o atingem.

Poate că, în tăcerea acestor nopți mărețe, poate și tu vei îngenunchea în fața Mirelui Hristos și Îi vei închina suferințele și pocăința inimii tale, Celui care cunoaște tainele oamenilor. Poate că veți auzi și glasul Său dulce și nemuritor care va rosti cuvintele pe care le-a adresat Apostolilor:
Nu peste multă vreme voi pleca din Ierusalimul pământesc al suferinței, către Tatăl Meu și Tatăl vostru și către Dumnezeul Meu și Dumnezeul vostru. Și vă voi înălța la Ierusalimul de Sus, la Împărăția Cerurilor.

Fragment -Pr.Ioannis Fortomas. Sursa: ttps://orthochristian.com/138903.html

Traducere: Dr. Gabriela Naghi

19 gânduri despre „Marea Luni a Săptămânii Sfinte: Veniţi şi întâlniţi-vă cu Mirele!”

 1. Toți impreuna-netrebnici s au făcut si cele si popor afară de câțiva pt ca au lepădat ortodoxia si mai rau,sunt bațoși in felul lor de a fi.Am văzut că unii il elogiază pe preotul Mihail Umilea.Intr adevăr e un om destul de milos,după cum e numele său.Pe partea credinței,el mărturisește rugăciunile cu ereticii,minimalismul ecleziologico-dogmatic,TEORIA ramurilor,a „bisericilor „nedepline,adică ne-toate si tot tacâmul ecumenista.Deci este eretic.Mai rau,în unele in ale ecumenismului il sprijină mult pe Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului căruia i a fost profesor si pedagog.Starea ERETICA in care e țară noastra este o stare de lucruri care duce la razboi drept pt care sa nu ne mai mire că deja Rusia trasează hărți.Rusii le a spus o NATO SI SUA CA NU EI TRASEAZA LINIA ROSIE CI RUSIA TRASEAZA LINIA ROSIE.TOT CE VEDETI PE HARTA DE MAI JOS BIFAT CU VERDE E TRASAT DE RUSI SI TERITORIILE BIFATE CU VERDE DE RUSIA,PT CA EA TRASEAZA LINIA ROSIE,SE VOR ANEXA RUSIEI .Acest lucru ,întrucât e Transnistria la mijloc,va determina începerea incorporarile pt crearea de efective militare „in caz de”,zic ei.Crestini si creștine,nu acceptați incorporarile pt băieții voștri pt ca va veti pierde mântuirea si o pierd si ei pt ca vor primi cipul ca militari pe mana si pe frunte si veti răspunde pt ei daca i ati i ndemnat sau i ati obligat ca „,sa nu aveti probleme cu legea”.Care legea?Că aia nu e lege pt ca e lepădat de Dumnezeu si de împărăția cerurilor,e lepadare de posibilitatea mantuirii.Invatati i sa fuga de responsabilitatea serviciului militar pt ca aceea nu mai e responsabilitate sau slujirea patriei ci e osânda veșnică atât a tânărului cat si a părinților lui,e pieire si trupească și sufletească pt ca părintele si tânărul în cauză,prin actul incorporari care va avea consecința cipuirea fortata a tanarului,vor da drepturi depline diavolului asupra lor ca sa i ucide pe ambii cu prilejul războiului care va veni,îndepărtăm ei de bunăvoie orice speranță că Dumnezeu sa intervină si sa i apere pe timp de razboi.
  https://images.app.goo.gl/poW6mmvbKtpm6Uu48

  Apreciază

 2. Nu Umilea ci Umilea.Pt a scăpa de i ncorporari,faceți ce vă spun:toți tinerii faceți asta:faceți copii masiv.E singura istețime de a scăpa elegant de incorporari.Suna oarecum,nu i asa?Va spun la propriu:pu neti va pe făcut copii.E necesar sa faceți asta.Facand asta ,Îi dați lui Dumnezeu drepturi asupra voastră si va va ajuta în mod supranatural,adică peste orice logica normală.2.Pe timpul războiului,Dumnezeu având drepturi depline asupra voastră va face totul ca sa supravietuiti pana dupa razboi,inclusiv voi si copiii voștri,modificând legile fizicii,legile biologiei moleculare,legile chimiei organice și anorganice si toate legile materiei pentru ca voi sa supravietuiti pentru ca trebuie sa înțelegeți o dată pt totdeauna ca acest razboi nu este al omului ci este al lui Dumnezeu.Asta il deosebește de toate războaiele din istorie care au fost pana acum.Fata de cei care vor face toți copiii,chiar dacă începe războiul,nu conteaza,Dumnezeu va modifica legile materiei pentru ca ei să supraviețuiască cu toții teferi si neatinsi.Impliniti aceasta poruncă dumnezeiască dată acum vouă si veti fi ocrotiți mai presus de legile FIRII.

  Apreciază

  1. Ca sa înțelegeți ce fel de razboi ne sta in fata,va spun doar atat:va fi razboi mondial de gherilă.Adica nu va exista legea luptei,a încadrării,nu vor exista alianțe si rivali,ci fiecare va lovi pe unde nimerește,nu conteaza ca ii va lovi si pe cei din tabăra lui.Asta înseamnă razboi de gherilă.Adica nu vor exista urmaritori si urmăriți,atacatori si atacați ci toți își vor deveni proprii atacatori si proprii atacați.

   Apreciază

   1. Au început represaliile asupra Dianei Sosoaca.De Pasti ni le au trântit evreii asa cum L au „făcut pe Mantuitorul tot ei acum 2000 de ani.
    Diana,ai pătimit cu Hristos si cu poporul roman si Invidii impreuna cu Hristos si cu poporul roman.Dar intru ortodoxiei,draga mea,nu impreuna cu ereticii ca IPS TEODOSIE SAU FALSUL PATRIARH DANIEL CIOBOTEA CU MIZERABILII LUI ATEI.

    Apreciază

 3. Rusia va acționa rapid,prompt și sever.Mai scriu o dată pt cei care dorm pe ei:Rusia va acționa rapid,prompt și sever.Razboiul il vom vedea si simti după Pasti imediat.E gata cu goana după avere.Tot ce ati strâns vor fi ale rușilor.Sa mai scriu o dată?N am de ce.
  https://fb.watch/56Zxls3nCO/

  Apreciază

 4. „Atunci vă vor da pe voi spre asuprire şi vă vor ucide şi veţi fi urâţi de toate neamurile pentru numele Meu.
  Atunci mulţi se vor sminti şi se vor vinde unii pe alţii; şi se vor urî unii pe alţii.”
  (MATEI24;9-10)

  Învățătura despre Sfânta și Marea Marți
  Apostazia merge înaintea distrugerii

  În ce vreme se va întâmpla asta? Înainte de distrugerea Ierusalimului și a Templului și, în cele din urmă, înainte de sfârșitul lumii și Înfricoșătoarea Judecată de Apoi. Cine va fi urât de toate neamurile? Apostolii lui Hristos, urmașii lor, păstorii, învățătorii Bisericii și creștinii ortodocși vor fi urâți cu toții împreună.
  Pentru numele cui vor fi urâți? Pentru numele Său, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos. Și cine va trăda și se va urî reciproc? Aceiași oameni care vor ajunge să-i urască pe Apostoli și pe urmașii lor. Mai întâi îi vor urî, apoi vor începe să se urască unii pe alții.

  Tocmai aceasta s-a întâmplat chiar înainte de distrugerea Ierusalimului și a Templului. Apostolii și ucenicii lor au fost urâți, persecutați și uciși peste tot, iar ulterior prigonitorii lor au început să se urască unii pe alții. Aceasta a avut loc înainte de distrugerea Ierusalimului și a Templului său; și, fără îndoială, aceste lucruri se vor repeta înainte de sfârșitul lumii și Înfricoșătoarea Judecată de Apoi.
  Astfel de lucruri, dragii mei, se întâmplă întotdeauna înaintea marilor calamități sociale, înainte de căderea imperiilor și a națiunilor. La început, oamenii manifestă o ură pentru personalitățile duhovnicești și păstorii lui Dumnezeu; apoi, odată ce lipsa de evlavie și depravarea devin predominante din cauza urii față de Biserică, acești oameni vor începe să se urască reciproc, să se trădeze unii pe alții și să se ridice unul împotriva celuilalt; și aceste fapte sunt urmate de dezastre sociale care duc la căderea unei societăți fără Dumnezeu, coruptă și la distrugerea imperiilor.
  Citiți istoria acestor catastrofe și căderi și veți vedea că lipsa de evlavie și depravarea, acei vestitori de calamități sociale și căderi de imperii, au debutat întotdeauna tocmai cu ura față de Sfințiții Părinți duhovnicești. De aceea, vrajmasii lumii se străduiesc în primul rând să provoace ura oamenilor față de personalitățile Bisericii și pentru cei care slujesc la altarul lui Dumnezeu. Fără lumina lui Dumnezeu, în întunericul necredinței și al desfrânării, nu va dura mult până când oamenii vor începe să se urască și să se atace reciproc. Și după aceea, desigur, totul se va prăbuși, se va transforma în ruine și va cădea … Totul va cădea și nimeni nu va supraviețui, cu excepția poate a câtorva aleși, sau sfinți, sau pentru unele mărețe sfinte moaște.

  Astfel, dragii mei, să vă temeți să urâți divinul. Această ură declanșează inevitabil necredința și corupția în societate, ceea ce aduce dezastre sociale asupra națiunilor.
  Colectivitățile decad și devin sărace din același motiv. O gospodărie crește, înflorește, se îmbogățește și abundă în toate. Dar locuitorii ei încep să se răcească de Biserică, încep să-i urască pe păstori în secret și în mod deschis, aducându-le injurii, persecutându-i prin cuvânt și faptă; și în cele din urmă încep să-și piardă interesul și devin indiferenți unul față de celălalt. Atunci această colectivitate va ajunge inevitabil la durere; și dacă nu va cădea imediat, asta va fi numai datorită unor Sfinte Moaște mărețe sau a unui drept al unei familii, sau a unei persoane alese, iar ruina sa inevitabilă va încetini vremelnic.

  Și situația fiecărei împărății și a fiecărei case depinde de prezența grăuntelui sfânt din ele. Sămânța sfântă garantează că lumea va mai dura.
  „Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece” (Mt. 24:35), vestește Domnul Însuși. Amin.

  Protopop Rodion Putyatin
  https://orthochristian.com/130100.html

  Apreciază

  1. Multumesc frumos pentru aprecierile la adresa Doamnei Dr. Gabriela Naghi. Dansa duce greul. Eu abia reusesc, cat de cat, sa tin pasul. Va dorim sa intampinati Invierea Domnului cu bucurie duhovniceasca, laolalta cu cei dragi si cu Marea Familie Ortodoxa.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: