Comuniunea cu Biserica lui Hristos este deasupra calendarelor – iulian sau gregorian – vechi sau nou

Astăzi am primit o scrisoare amplă a unui credincios, care caută o seamă de lămuriri privind cele două calendare, iulian şi gregorian. Fără a reproduce conţinutul scrisorii, socotesc a fi necesare câteva explicaţii, deoarece nu e prima oară când credincioşii ne adresează asemenea întrebări. Încerc să răspund după puţinele mele cunoştinţe şi puteri.

1.Problema calendarului este una deosebit de importantă şi de apăsătoare în Ortodoxie, mai ales că ea a adus destule schisme între fraţi şi a servit vrăjmaşilor lui Hristos pentru a submina Biserica Sa cea Sfântă. Sunt slujitor pe calendarul nou. Socotesc că vechiul calendar, cel iulian, este cel corect şi de dorit în întreaga Ortodoxie.

2.Trebuie însă să avem mare grijă, deoarece deasupra calendarului stă COMUNIUNEA CU BISERICA LUI HRISTOS. Dacă slujim după calendarul vechi şi nu avem comuniune cu Biserica Ortodoxă, suntem schismatici, suntem în afara Bisericii şi a mântuirii. Afirmaţia este valabilă şi pentru cei ce slujesc după calendarul nou. Deci COMUNIUNEA CU BISERICA este elementul determinant, nu calendarul vechi sau nou.

3.În sprijinul celor de sus, aduc faptul că între Bisericile care slujesc pe calendarul nou şi cele care ţin calendarul vechi există COMUNIUNE EUHARISTICĂ, în pofida faptului că slujesc pe calendare diferite. Stiliştii români nu sunt în comuniune cu niciuna din Bisericile care slujesc după calendarul vechi, cu nicio Biserică care slujeşte după calendarul nou, şi-atunci care le este folosul calendarului vechi? Nefiind în COMUNIUNE CU BISERICA, sunt în afara ei. De aceea, stiliştii nu sunt primiţi la slujire de Bisericile ce ţin calendarul vechi. Parohiile din judeţul Suceava care ţin calendarul vechi sunt în COMUNIUNE cu Biserica Ortodoxă Română, deoarece aparţin Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ca atare nu sunt în schismă. Facem abstracţie de pseudo-episcopii acestei Arhiepiscopii.

4.Unui episcop cu adevărat ortodox, care ţine calendarul vechi, i s-a cerut sfatul în legătură cu trecerea noastră la calendarul vechi. A răspuns cu multă înţelepciune: ,,Nu tulburaţi Poporul Ortodox cu această trecere. Este el destul de lovit din toate părţile. Când va voi Dumnezeu, vom sluji toţi după acelaşi calendar’’.

5.Personal am slujit la Sfânta Liturghie, în două rânduri, cu Părinţi dintr-o Biserică ce ţine calendarul iulian (cel vechi), pentru că suntem în COMUNIUNE euharistică. Se vede bine că problema calendarului nu poate fi o barieră între Bisericile lui Dumnezeu care ţin calendare diferite.

6.Dacă sinodul din Creta n-ar fi fost eretic şi tâlhăresc, problema calendarului se putea rezolva în 15 minute şi s-ar fi înlăturat această neconcordanţă de timp liturgic dintre Biserici. Ei însă au avut alte priorităţi.

7.Introducerea calendarului nou este opera vrăjmaşilor Bisericii. Continuând să avem dispute şi să ne învrăjbim, să ne dezbinăm între noi pe tema calendarului, facem exact jocul ecumeniştilor, vrăjmaşi ai lui Hristos. Nu este menirea noastră, a slujitorilor neînsemnaţi, să luăm hotărâri în privinţa calendarului, este atributul episcopilor ortodocşi reuniţi în Sinod. Pentru aceasta a rânduit Dumnezeu treapta episcopală în Biserică. E adevărat că în momentul de faţă nu avem în Biserica Ortodoxă Română niciun episcop ortodox, şi-atunci să le lăsăm în grija Capului Bisericii, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Accentuez din nou: criteriul pe care trebuie să-l avem în vedere este dat nu de calendar, ci de COMUNIUNEA CU UNA, SFANTĂ, SOBORNICEASCĂ ŞI APOSTOLEASCĂ BISERICĂ.

Presbiter Ioviţa Vasile

7 gânduri despre „Comuniunea cu Biserica lui Hristos este deasupra calendarelor – iulian sau gregorian – vechi sau nou”

  1. Pana la o vreme, problema calendarului a fost pe agenda lor. Brusc, a disparut, pentru ca nu puteau risca sa fie dezbatuta si sa se adopte acelasi calendar in intreaga Ortodoxie. Cum sa cedeze un ,,bun” pe care l-au castigat acum aproape o suta de ani?

   Apreciază

   1. Sarutmana Parinte! As dori sa va intreb urmatorul lucru: prin nepomenirea ierarhilor pe motivele de la Sinodul din Creta nu s-a intrerupt comuniunea Cu Una , Sfanta ,Soborniceasca si Apostoleasca Biserica din moment ce cei care s-au ingradit de erezie nu se mai impartasesc cu cei care nu au intrerupt pomenirea? Ma refer la mireni. Va multumesc si ma iertati de indrazneala. Dar ceva mi-e neclar. Hristos a inviat!

    Apreciază

    1. Hristos a inviat
     Nu s-a intrerupt comuniunea noastra cu Biserica lui Hristos. Noi toti, clerici si mireni nepomenitori suntem in continuare madulare ale Bisericii Ortodoxe si ne straduim sa pazim Credina Ortodoxa asa cum am primit-o de la Sfintii Apostoli si Sfintii Parinti. Tocmai de aceea am ales calea aratata de Sfintele Canoane si ne-am ingradit de erezie si de eretici, intrerupand pomenirea episcopilor cazuti in acest cumplit pacat. Ei ne-au alugat din bisericile de zid, din Biserica lui Hristos nu ne pot alunga si oricat ar incerca ecumenistii noi vom ramane statornici in Biserica Ortodoxa, bine stiind ca in afara ei ne-am pierde mantuirea. Sa nu fie!
     Parintele Iustin Parvu spunea ca acolo unde va fi un preot marturisitor avand antimis, iar in jurul lui se aduna mireni ingraditi de erezie, acolo e Biserica.
     Mie imi place sa vad in fiecare preot pomenitor un viitor nepomenitor, un marturisitor al lui Hristos, si sa stiti ca Dumnezeu mai adauga si acum cate un nepomenitor celor deja existenti. Vad in fiecare mirean un viitor marturisitor.
     Pe scurt: ramaneti in Sfanta Biserica Ortodoxa, marturisiti-L pe Hristos, paziti Sfintele Taine, cinstiti-i pe Sfintii lui Dumnezeu, participati regulat la Sfanta Liturghie (sau cat e cu putinta), participati la toate Slujbele bisericesti, aparati Sfanta Credinta Ortodoxa, ascultati de duhovnic, ajutati pe aproapele pentru cunoasterea Adevarului si va veti mantui. Nu plecati urechea la ce spun lupii vicleni imbracati in piei de oaie. Pazind cele de mai sus, nu va veti primejdui nicio clipa comuniunea cu Sfanta Biserica. Doamne ajuta.

     Apreciază

 1. Doamna Elena, studiați Canonul 15 I-ll de la Constantinopol, nume mari Ale Ortodoxiei au întrerupt pomenirea pseudoierarhia, numai 2 exemple, SF Paisie Aghioritul și Mitropolitul Augustin de Florina care au încetat pomenirea lui Atenagoras in urma ridicări Anatemelor

  Apreciază

  1. Elena,daca constiinta ta iti spune ca nu esti in afara Bisericii,atunci nu esti in afara Bisericii,draga mea.Ce este Biserica?Biserica este mai intai dogmele,invatatura ortodoxa ,apoi ierarhia ORTODOXA CU CLERUL ORTODOX,CU CINUL MONAHAL ORTODOX SI MIRENII.IEI DOGMELE LA STUDIAT SI VEI VEDEA SINGURA CINE ESTE IN AFARA BISERICII.DAR VEI VEDEA SI TU CU TIMPUL,CAND ECUMENISTII SE VOR PLIA TOT MAI MULT PE HOTARARILE GUVERNELOR CRIMINALE IMPOTRIVA UMANITATII CAT DE ORTODOCSI VOR MAI FI EI PT CA ACESTIA SUNT UNA CU GUVERNELE CRIMINALE.SI ITI SPUN CEVA:ATUNCI NU VEI MAI AVEA TEAMA NEJUSTIFICATA CA NEASCULTAND DE FALSA IERARHIE AI FI CERTATA CU BISERICA.SI AI SA VEZI CA LUCRURILE SE VOR LAMURI SI MAI MULT.RABDARE.CAND N O SA TE MAI PRIMEASCA LA SPOVEDANIE SI LA IMPARTASANIE DACA NU AI PORTOFELUL DIGITAL UNIC ,TOT ASA NEDUMERITA VEI FI?SAU MAI RAU,VEI ZICE CA TOTI CRETINII CA CU PORTOFELUL DIGITAL LA SPOVEDANIE ESTI PE CALEA LUMINOASA CE DUCE LA RAI?PT CA MINTEA OMENEASCA RAMANE O MARE TAINA DE NECUPRINS PT UN OM LUMINAT LA MINTE.Sau nu stii ca prostii cand il vor vedea pe bâzdâcila la televizor vor avea euforia vietii lor?Spun toti Sf Parinti asta.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: