Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Iubite cititorule! Astăzi este zi de sărbătoare, dar această sărbătoare este una a tristeţii, în care ţinem post, pentru că pomenim moartea Sfântului Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, chipul smereniei şi al bunei cuviinţe, care vorbea despre Mântuitorul cu o evlavie rămasă ca pildă în Scripturile Sfinte şi în istorie: ,,Vine în urma mea Cel Care este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic, plecându-mă, să-i dezleg cureaua încălţămintelor’’ (Marcu 1, 7-8). Dacă un Sfânt vorbea în acest fel, cum trebuie să vorbim noi, cei împovăraţi de păcate?

Ne aducem aminte de ticăloşia lui Irod cel Mare, care a vrut să-l ucidă pe Fiul lui Dumnezeu, apoi a poruncit uciderea a paisprezece mii de prunci nevinovaţi. Din această rădăcină rea a răsărit blestematul Irod Agripa, cel care a cutezat să-şi lase femeia cea dintâi şi să se însoţească, în chip nelegiuit, cu femeia fratelui său, Filip, chiar când acesta trăia, spun unii din vechime. În faţa acestui păcat, Sfântul Ioan Botezătorul n-a putut să tacă. A vorbit cu nemernicul Irod Antipa şi i-a spus fără ocolişuri: ,,Nu ţi se cuvine s-o ai de soţie’’ (Matei 14, 4). În loc să curme păcatul greu în care se complăcea, Irod a prins mare ură asupra Sfântului. Înainte îl asculta cu plăcere, acum s-a umplut de mânie şi nu numai el, ci şi desfrânata care s-a însoţit cu el. Gândul lor cel dintâi a fost să ucidă pe Sfântul Ioan, dar se temeau de popor, pentru că-l ştiau pe el Prooroc (Matei 14, 5). Ca să se răzbune, Irod l-a întemniţat pe Sfânt.

A venit şi ziua de naştere a lui Irod, cel fără frică de Dumnezeu, şi acesta a făcut ospăţ mare dregătorilor săi. În mijlocul petrecerii, fiica Irodiadei, ticăloasă şi ea, a jucat în chip desfrânat în faţa invitaţilor, iar Irod i-a făcut o făgăduinţă necugetată privind răsplătirea ei. Fata s-a sfătuit cu mama sa şi aceasta a îndemnat-o să ceară pe tipsie capul Sfântului Ioan Botezătorul. Irod s-a întristat la început, apoi s-a învoit şi a trimis slujbaşii să taie capul Sfântului, într-o zi de 29 august, crezând că va scăpa de mustrarea lui. Chiar şi pe tipsie, cu şiroaie de sânge, capul Sfântului a grăit aceeaşi mustrare împotriva tiranului.

 Uciderea este păcat strigător la cer, după cum ne învaţă Sfintele Scripturi: ,,Glasul sângelui fratelui tău strigă către Mine din pământ’’ (Facere 4, 10). Aşa a spus Dumnezeu lui Cain, cel care tocmai ucisese pe fratele său, Abel. Şi glasul sângelui Sfântului Ioan s-a auzit la Dumnezeu în ceruri şi El a pedepsit-o  pe fiica cea rea a Irodiadei. În vreme ce se afla în surghiun, trecând o apă îngheţată, gheaţa s-a rupt şi trupul ei spurcat s-a afundat în apă, iar capul îi era afară, până ce i-a fost tăiat de bucăţile de gheaţă. Irod şi Irodiada au fost înghiţiţi de pământ (După Vieţile Sfinţilor, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 397-400).

Presbiter Ioviţa Vasile

6 gânduri despre „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”

  1. Sarbatoarea Taierii capului Sf Ioan coincide cu taierea capului copiilor prin vaccinare de catre parinti.
    Adresez o intrebare fireasca vizavi de doamna Diana Sosoaca:cum te poti afilia,asocia cu un dusman al lui Hristos-Rabinul Yitzak Amnon- care ,ca si crestin,te trateaza goim ,adica spurcat pentru el?Am un mare semn de intrebare vizavi de aceasta doamna.

    Apreciază

    1. Vedeti ca s-ar putea sa fie o intoxicare. Ce rost mai are sa creeze OMV, cand OMS functioneaza perfect, in sensul exterminarii populatiei globului?
      Sunt lucruri greu de inteles, ce tin de ,,logica” diavolului. Cum ingaduie grangurii lumii, evreii, ca sa fie vaccinata si exterminata populatia Israelului?

      Apreciază

  2. Ce stiu e ca ashkenazii au adus holocaustul hitlerist asupra evreilor.Ashkenazii sunt sionisti.Acest rabin Amnon e din gruparea etnica Sefardi.Nu stiu daca Sefardi si Ashkenazii sunt in relatii bune la ora actuala.Aici nu stiu daca ei,aceste doua etnii total diferite,fac front comun in ceea ce se intampla acum cu plindemonia.Daca cineva e dragut sa ne ofere ceva informatii si multumesc.

    Apreciază

  3. Parinte,am intampinat o problema legata de faptul ca unele persoane mai tin si acum sarbatoare a treia zi dupa Rusalii.Stiu ca ei nu fac ascultare de Biserica si mai stiu ca acele calendare ortodoxe vechi de prin comunism aveau si aceasta sarb.cu rosu.Ati fi cu rabdare sa-mi scrieti ce sf sinod a anulat ac sarbatoare?.Multumesc.

    Apreciază

  4. Imi cer iertare.Sit ul care afiseaza sarb a treia zi dupa Rusalii si dupa 1990 e un sit stilist.Se numeste Perpetuum.Am facut o comparatie de sit-uri(Noutati Ortodoxe cu Perpetuum) pe anul 1970 si mi a iesit diferenta de 13 zile cu care se situeaza inapoia noastra.Multumesc.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă