Ierarhii români cad în propriile lor capcane

Se întâmplă adesea ca faptele reprobabile ale unui om să se întoarcă, în cele din urmă, împotriva sa. Nici ierarhii români nu sunt exceptaţi. Mai devreme, ori mai târziu, boomerangul se întoarce împotriva celui care l-a lansat. Voi enumera doar câteva exemple, care arată cu prisosinţă că întotdeauna trebuie să stăm în adevăr şi dreptate, pe care Dumnezeu nu le va lăsa nerăsplătite, cum nu lasă nepedepsite actele nedrepte ale celor care nu se pocăiesc.

1.La terminarea Facultăţii de Teologie, fiecare absolvent depune un jurământ, prin care se leagă să respecte Sfintele Canoane, după care se cârmuieşte Biserica lui Hristos. Acelaşi jurământ se rosteşte la hirotonirea în treapta preoţiei sau a arhieriei. Dinainte de sinodul tâlhăresc din Creta şi-apoi în cursul lucrărilor cu final stabilit, ierarhii români şi alţii asemenea lor, au intrat într-o sarabandă a încălcării Canoanelor Sfinte. Orice Canon care le-a stat în calea înfăptuirii ambiţiilor lor ecumeniste, a fost încălcat cu nonşalanţă, fără frică şi fără urmări imediate. Fapta e cu atât mai gravă cu cât, în aceaşi vreme, se batjocoresc Canonoanele şi se calcă jurământul.

2.După ce Nicolae Corneanu s-a împărtăşit la ereticii greco-catolici, iar apostatul Sofronie Drincek a slujit cu pseudo-episcopul unit Virgil Bercea, Sinodul BOR s-a reunit de urgenţă şi s-a prefăcut că înfierează faptele celor doi. Bineînţeles, că aceştia nu s-au pocăit şi, cu toate acestea, au fost iertaţi. Era vreme când în Biserica noastră încă mai funcţiona, cât de cât, sinodalitatea. Atunci s-a emis adresa Nr. 4918/ 9 iulie 2008, din care cităm: ,,Sfântul Sinod a hotărât că nu este îngăduit niciunui ierarh, preot, diacon, monah, monahie sau credincios mirean din Biserica Ortodoxă Română să se împărtăşească euharistic în altă Biserică creştină. De asemenea, nu este îngăduit niciunui cleric ortodox să concelebreze Sfintele Taine şi Ierurgii cu slujitori ai altor culte.

Cei ce nu se supun acestei hotărâri pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxă şi, în consecinţă, vor suporta sancţiuni canonice corespunzătoare stării pe care o ocupă în Biserică: depunerea din treaptă sau caterisirea, în cazul clericilor, şi oprirea de la împărtăşanie a credincioşilor mireni’’ (Biroul de Presă al Patriarhiei Române). Un fir de păr nu s-a clintit din creştetul ierarhilor români, cu toate că au continuat să slujească şi să participle la săptămânile de rugăciune, laolaltă cu tot felul de eretici şi schismatici. Potrivit acelui Comunicat, ierarhii români au pierdut comuniunea cu Biserica, urmând a fi de puşi din treaptă sau caterisiţi. Acolo unde se arată neputinţa omenească, negreşit va interveni Dumnezeu.

3.În rânduiala hirotonirii episcopilor există practica înţeleaptă ca fiecare candidat să anatematizeze toţi ereticii şi toate ereziile cu care s-a confruntat şi se confruntă Biserica lui Hristos, cu aceste cuvinte: ,,Anatema tuturor ereticilor! Anatema tuturor ereticilor!’’ Ce se-ntâmplă atunci când ierarhul respectiv devine el însuşi eretic, cum s-a întâmplat la pseudo-sinodul din Creta? Nu e greu de înţeles: cade sub incidenţa propriei sale anateme şi, refuzând să se pocăiască, ar trebui înlăturat din Biserică. Aceasta, în caz că sinodalitatea ar funcţiona, ceea ce nu e cazul la noi. Şi-atunci? Facă-se voia lui Dumnezeu.

Presbiter Ioviţa Vasile

4 gânduri despre „Ierarhii români cad în propriile lor capcane”

  1. In legatura cu ieromonahul Petru vedeti aici materialul edificator:1.unde postul tv isi da cu stangul in dreptul si 2.unde vedem un Petru pomenitor(opinez ca saracul nu a ajuns la acel nivel de marturisire a ortodoxiei prin nepomenirea ereticilor.Saracul inca nu e convins ca ierarhii romani sunt pur eretici.)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: