Cuviosul Părinte Mărturisitor Justin Pârvu: Ascultarea se face până la mântuire. Adică, atunci când ţi-a periclitat starea de mântuire, nu mai asculţi

-Părinte, Biserica este astăzi clătinată de multe devieri. Ce atitudine să avem faţă de ele?
– Cei ce mărturisesc apărându-şi Credinţa sunt ca nişte apologeţi ai vremurilor acestora. Este dovadă de curaj şi de sacrificiu să mărturiseşti pentru că astăzi, când adevărul este sistematic ascuns cu meşteşugire diplomatică, riscul este foarte mare: să-ţi pierzi serviciul, să ajungi pe drumuri, să intri la puşcărie, să fii caterisit…

– Nu poate fi vorba despre un eroism exagerat?
– Nu este un eroism deloc, ci frica de a nu-ţi vinde sufletul, este o datorie. A nu mărturisi este exagerat, a tăcea este mai grav.

– Şi când trebuie să taci?
– Când o fi timpul. Trebuie să ştii când să taci şi când să mărturiseşti. Dar de cele mai multe ori tăcerea este ascundere a acestor realităţi, o trădare a adevărului. Ştim că un ucenic al Sf. Paisie cel Mare, pe când trecea prin lume, a tăcut în faţa unui evreu care i-a ocărât Credinţa lui cum că nu e dreaptă. Şi urmarea a fost că Sf. Paisie, când a ajuns el la mănăstire, nu l-a mai recunoscut ca ucenic, văzând că darul de la Botez s-a depărtat de la el. A fost de acord [cu evreul] şi a căzut din darul lui Dumnezeu (…).

Nu e justificat să stai de-o parte. Aceasta se întâmplă când eşti într-o poziţie defavorizată, când nu ai pe ce să te sprijini. Dacă ai un sprijin puternic, ai mai multă îndrăzneală să mărturiseşti, te avânţi fără frică precum copilul care are lângă el pe tatăl. Păi, noi nu-L avem pe Hristos şi pe Sfinţii Săi şi tot adevărul la care ne-am angajat? Credinţa noastră nu-i puţin lucru, este mărturisită de Sfinţii Părinţi prin viaţă, cu cuvântul şi chiar cu moartea lor. Stăm pe un reazem neclintit, pe care ceilalţi nu-l au. Biserica noastră creştină Ortodoxă nu e o scornire omenească, e din veşnicie, nu-i o instituţie pământească, e de la Dumnezeu. Trebuie să păstrăm linia Sfinţilor; ei nu treceau uşor cu vederea, povăţuiau, mustrau şi săreau când era vorba de erezie.

Ne temem de cuvintele Sfinţilor Părinţi care interzic să stăm sub acelaşi acoperiş cu ereticii. Ba canoanele spun că nici cu creştinii necununaţi să nu stai la masă, darmite cu ereticii. În cazul acesta ea nu mai e Biserică. De altfel e şi prorocit că toate organizaţiile ecleziastice vor cădea groaznic şi deodată, chiar şi instituţia Bisericii. Sf. Ignatie Briancianinov spune asta. Biserica decade prin primirea umanismelor. Umanismul este închinare la idoli, iar dogma infailibilităţii papale este o latură a umanismului, după cum spune şi Sf. Iustin Popovici, reînviind idolatria. Toţi se închinau şi venerau Partidul ca pe un idol. Iar cei care au tăcut şi s-au supus ideologiei comuniste chiar siliţi, socotesc că sunt asemenea închinătorilor la idoli.
– Oamenii nu mai sesizează aceste pericole, fiind manipulaţi uşor prin mass-media. Cum mai pot fi treziţi?

– Din ignoranţă turma nu are habar pe cine preamăreşte. E foarte greu să convingi o masă de oameni când toţi preamăresc acelaşi lucru. Dacă nu ai trăire ortodoxă nici să nu îndrăzneşti să spui ceva. Dar chiar aşa, când ai cât de puţin şi te temi să nu pierzi Dreapta Credinţă, îţi dă Dumnezeu şi putere, şi înţelepciune să mărturiseşti, şi curaj, şi spirit de jertfă. Cel mai important e să fii acolo, pe calea cea strâmtă. Ce credeţi, că trăitorul este musai cel ca face paraclise şi acatiste şi crede că face mare ascultare, ignorând adevărurile de bază ale Bisericii?
Ascultarea se face până la mântuire. Adică, când ţi-a periclitat starea de mântuire, nu mai asculţi.
– Cum să te supui stăpânirii de azi?
– Ne supunem în cele ce nu împiedică porunca lui Dumnezeu. Mă supun păstorului care intră şi iese pe uşă. Dar cel care intră ca furul pe aiurea, chiar şi prin altar, şi prin şcoală, prin cârciumi, prin droguri, prin homosexualitate şi toate fărădelegile, pe acela n-am voie să-l ascult. Noi, care avem răspundere, ce facem?

– Şi dacă te caterisesc?
– Caterisirea este omenească. Dar Sfinţii câte prigoniri şi nedreptăţiri n-au răbdat, de care mai degrabă nu suntem noi vrednici? Nu aşa s-a întâmplat şi cu Sf. Ioan Gură de Aur? Dar nu s-a dat înapoi. Asta nu l-a împiedicat cu nimic să mărturisească în continuare adevărul.

– Este o vrednicie a fi prigonit?
– Păi, este o vrednicie, căci asta înseamnă că trăieşti oleacă. Dacă n-ar fi fost sângele Martirilor, care au mărturisit Dreapta Credinţă în faţa prigonitorilor Bisericii, n-am mai fi avut moştenirea aceasta de care ne bucurăm acum.

– Care este cea mai mare problemă a Bisericii astăzi?
– Primejdia cea mai mare este că noi, de 2000 de ani, săpăm la temelia Sfântului Altar, slujind cu nevrednicie. Răul este în noi”.


(Interviul cu Părintele Justin Pârvu din “Glasul monahilor”, nr. 4 (18)/ aprilie 2005)

Selecţie şi editare Dr. Gabriela Naghi

5 gânduri despre „Cuviosul Părinte Mărturisitor Justin Pârvu: Ascultarea se face până la mântuire. Adică, atunci când ţi-a periclitat starea de mântuire, nu mai asculţi”

 1. Totul este atât de limpede!

  Întregul comerţ şi întreaga viaţă socială sunt dependente de codul de bare 666.
  Calculatorul central care recoltează datele personale ale oamenilor de pretutindeni se numeşte Fiara/Bestia.
  Serurile morţii, prezentate mistificat ca „vaccinuri anti-Covid 19”, conţin : o substanţă cunoscută ca „luciferază”; celule de copii avortaţi; modificatoare genetice; nanoparticule; microorganisme; componente chimice.
  Fiecare om „vaccinat” este marcat cu un cod QR care îi conferă statutul de „cetăţean”/ supus obedient.
  Totul este atât de limpede!
  Înaintemergătorul strigă în pustiu : .
  Hristos rabdă pe Cruce.
  Irozii desfrânează şi preadesfrânează.
  Irodiadele întind capcane şi cer sânge.
  Salomeele seduc şi hipnotizează.
  Iudele vând şi trădează.
  Pilaţii se spală pe mâini.
  Mulţimea urlă satanizată : .
  Hristos rabdă pe Cruce.
  Turma Mică este atacată cu sălbăticie.
  Totul este atât de limpede!
  Ierarhii anulează Credinta.
  Ierarhii „fraternizează” cu ereticii, cu pagânii şi cu cezarul anti-hristic.
  Ierarhii con-lucrează cu satanistii.
  Ierarhii Îl propovăduiesc pe Mântuitorul ca aducător de boală şi de moarte, iar pe agenţii morţii ca „mesianici”.
  Ierarhii prigonesc Poporul Ortodox.
  Ierarhii batjocoresc Sfinţii.
  Ierarhii închid Calea Mântuirii cu cheile iadului.
  Totul este atât de limpede!

  Apreciază

  1. În textul de mai sus s-au strecurat 2 greşeli tehnice. Astfel, se va citi :

   Înaintemergătorul strigă in pustiu : „Pocăiţi-vă, că S-a apropiat Împărăţia Cerurilor!”.
   şi, respectiv :
   Mulţimea urlă satanizată : „Răstigneşte-L! Răstigneşte-L!”.

   Îmi cer scuze pentru lipsurile iniţiale.

   Apreciază

 2. Se înmulțesc iudele!
  Cu câteva zile înainte, jurnalistul Cristian Tudor Popescu lansa un atac dur împotriva IPS Teodosie care încuraja lumea să nu se vaccineze. Apoi am văzut și potiticieni care au ieșit în lumina reflectoarelor nu pentru a ne convinge, ci pentru a ne amenința în vederea vaccinării!
  Cel mai mult, însă, m-a durut atitudinea Părintelui Efrem din Sfântul Munte Athos care a apărut într-o emisiune televizată la TrinitasTV. Este un părinte cunoscut care poate îndruma sau poate sminti multă lume prin cuvântul său. De data aceasta, părintele Efrem a ales să smintească. Mai pe scurt, acest părinte îi îndeamnă pe români să se vaccineze! Mai întâi îi dojenește că sunt împotriva vaccinului și le spune să nu fie fanatici și apoi le cere ne cere să nu lepede știința! Din câte știu, menirea lui este să apere credința ortodoxă, nu știința! Apoi ne spune că și Sfântul Nectarie din Eghina și Sfântul Paisie Aghioritul au fost internați în spital înainte de a muri. Da, au fost internați pentru a li se alina suferința, nu pentru a primi vreun vaccin.
  ,,Aceste lucruri (adică vaccinurile n.n.)- spune părintele Efrem – nu au legătură cu Antihristul și cu 666 și cu alte lucruri peste fire. Este un lucru curat, medical! Nu vreau să respingeți știința și să vă temeți! Unde este Dumnezeu? Nu e lucru rău să existe posibilitatea de vaccinare și să vă vaccinați. Nu vă temeți! N-o să pățiți nimic. Maica Domnului o să vă binecuvânteze!”
  Mai avea puțin și spunea ca Papa că nu ne mântuim dacă nu ne vaccinăm! În fața acestor provocări, mulți creștini au fost de-a dreptul șocați din mai multe puncte de vedere.
  În primul rând, vaccinul este experimental până în anul 2023. Nimeni nu își asumă responsabilitatea pentru efectele adverse ale acestuia. Sunt dispuși cumva aceștia? Eu cred că nu. Atunci de ce se înverșunează împotriva celor care nu susțin vaccinarea.
  Ce li se reproșează antivacciniștilor? Că nu acceptă să fie cobai cuminți riscându-și sănătatea sau chiar viața? Toți ar trebui să știe că România este o țară ortodoxă și că oamenii s-au informat și au aflat că sunt mințiți. Nimeni nu este interesat de sănătatea noastră, a românilor. PS Teodosie a înțeles că nu are dreptul lăsat de Dumnezeu de a-și minți enoriașii. Se pare că părintele Efrem din Athos nu a înțeles acest lucru. Românii refuză vaccinurile din multe motive:
  1.Sunt experimentale, deci nimeni nu are voie să le declare obligatorii.
  2.Au prea multe efecte adverse și prea puține efecte benefice.
  3.Conțin celule de fetuși avortați, aspect incompatibil cu credința ortodoxă.
  4.Conțin nanotehnologie, aspect incompatibil cu mântuirea. Numai Dumnezeu are dreptul să ne controleze TOTAL, nu și elita satanistă căreia îi slujesc aceștia! Să recitească Apocalipsa și să afle că acest popor ortodox respinge acest ser experimental din motive religioase. Una e știința și altceva este această ideologie satanistă cu pretenții de știință. Una este să se dorească sănătatea populației și altceva este să dorească împuținarea lumii și controlul acesteia sub masca ocrotirii sănătății.
  Acest ser experimental nu întrunește caracteristicile unui vaccin, deci nu este vaccin, iar furia domnilor formatori de opinie și politicieni îndreptată împotriva antivacciniștilor nu este justificată. Acest ser experimental întrunește caracteristicile peceții lui Antihrist, de aceea nu este acceptat de către creștini. (Pe măsură ce lucrarea antihristică va înainta, vom vedea clar acest lucru. Va conține/ implica un semn, un număr fără de care nu vom putea vinde și cumpăra. Enzima luciferaza și hydrogelul din aceste seruri ne vor aduce multe surprize după conectarea creierelor la 5G. Întregul corp vă funcționa ca un telefon. Deja se vorbește despre internetul interuman.) Deja se pune problema restrângerii unor drepturi! De ce? Ce fapte grave am comis? Faptul că nu acceptăm un ser EXPERIMENTAL nu reprezintă un motiv întemeiat pentru restrângerea unor drepturi, nici pentru discriminare, nici pentru vreo dojană din partea cuiva.
  5.Aceste seruri experimentale urmăresc modificarea genetică a omului. Dumnezeu ne-a creat bine și nimeni nu are voie să ne modifice genetic sub niciun pretext. Modificarea genetică, pentru un creștin, este inacceptabilă. Un om modificat genetic nu mai este uman, ci transuman. Nu mai este făptură a lui Dumnezeu, ci o creație a omului influențat de Satana. Nu mai este independent, ci sclavul proprietarului de tehnologie, care îl va influența permanent. Ce ne propun formatorii de opinie? Să ne supunem necuratului? Papa Francisc pregătește terenul pentru noua religie mondială care va fi satanistă, iar vaccinurile au menirea de a ne tăia orice legătură cu Dumnezeu prin tehnologie. Acest fapt a fost profețit în Apocalipsă, capitolele 13-14. De aceea, creștinii ortodocși nu primesc ceea ce Dumnezeu le interzice. Mai întâi facem ascultare de Dumnezeu și apoi de cezar. Nimic mai mult. Dumnezeu să ne ajute să facem cu toții voia Sa!

  Apreciază

 3. „Găseşte uşa inimii tale! Vei afla că este uşa către Împărăţia lui Dumnezeu”

  Evanghelia ne spune că Împărăţia lui Dumnezeu este, în primul rând, înlăuntrul nostru. Dacă nu putem găsi Împărăţia lui Dumnezeu în noi, dacă nu ne putem întâlni cu Dumnezeu înlăuntru nostru, chiar în adâncul fiinţei noastrre, atunci şansele de a-L întâlni în afara noastră sunt foarte mici.
  Când Gagarin s-a întors din spaţiu şi a făcut acea afirmaţie cunoscută cum că nu L-a văzut pe Dumnezeu în ceruri, unul dintre preoţii timpului i-a spus: „Dacă nu L-ai întâlnit pe pământ, nu-L vei întâlni niciodată în Ceruri”.
  Dacă nu putem afla o legătură de contact cu Dumnezeu sub propria noastră piele, atunci sunt slabe şanse ca să-L recunoaştem, chiar dacă ne vom întâlni cu El faţă către faţă.
  Sfântul Ioan Gură de Aur a spus: „Găseşte uşa inimii tale! Vei afla că este uşa către Împărăţia lui Dumnezeu”. Aşadar, spre înlăuntru nostru trebuie să ne întoarcem, iar nu în afara noastră.
  Nu spun că trebuie să devenim introspectivi, nefiind o călătorie în lumea mea interioară, ci o călătorie spre sinele meu, pentru ca, din adâncul cel mai tainic al sinelui, să mă ridic şi să aflu locul unde eu şi Dumnezeu ne întâlnim.

  Mitropolitul Antonie de Suroj, Rugăciunea care aduce roade, Editura Doxologia, 2014, pp. 25-26

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: