Semeţia lumii, risipită de smerenia Avvei Gavriil din Sfântul Munte Athos

Într-o zi, George a vrut să meargă la Sfântul Munte. L-a întrebat pe prietenul său unde poate găsi un bătrân văzător cu duhul. Își dorea neapărat să fie martor la un fel de minune asemănătoare cu cele despre care alți pelerini vorbeau cu entuziasm. Le-a ascultat istorisirile cu mare interes… și cu un pic de îndoială. „Nu o să cred până nu voi vedea cu ochii mei!” „Du-te să-l vizitezi pe Gheronda Gavriil”, i-a spus prietenul său. „Va fi bine pentru sufletul tău. Dar uite, vorbește cu el cu respect și te rog, fără prostii. Te cunosc eu…”

Și așa, George și prietenii săi care l-au însoțit apropiau de chilia lui Gheronda Gavriil, nu departe de Karyes. Au fost întâmpinați de modestul călugăr athonit care le-a oferit loukoumi și apă pură. Pelerinii au fost invitați în chilie unul câte unul pentru a vorbi cu Bătrânul. Desigur, George s-a grăbit să intre primul! A primit o binecuvântare de la Bătrânul Gavriil, s-a așezat lângă patul lui și a început să-i pună întrebări despre viața lui… Gheronda Gavriil se uita printre scrisorile de pe masa lui (două stive întregi) în timp ce îl asculta pe George. I-a răspuns la câteva întrebări și i-a dat câteva sfaturi duhovnicești.

Conversația se apropia de sfârșit și nu se întâmplase nimic neobișnuit. Dar George auzise atât de multe despre Bătrân de la prietenul său și de la alți pelerini! În cele din urmă, a cerut rugăciunile Bătrânului și s-a îndreptat spre ieșire.
A fost foarte dezamăgit. Bietul om regretat că nu a fost martorul niciunui „miracol” și, apucând mânerul ușii, s-a gândit: „Atât de mult pentru un bătrân lăudat… Am venit atât de departe degeaba”. Și atunci a auzit vocea liniștită a Gherondei Gavriil: „Și ce ai fi vrut? Să-ți spun pe nume— George? Și atunci vei crede?” Bărbatul a înghețat … Gheronda Gavriil îi răspunsese gândurilor.
Și l-a chemat pe nume! George nu se prezentase când a intrat și nu și-a spus niciodată numele în timpul conversației. Și a fost prima dată când prietenii lui au venit în Athos… „Iartă-mă, Gheronda”, a mormăit pelerinul nefericit și a părăsit chilia cu o față uluită. Domnul îi îngăduise să găsească printre cei vii, așa cum a mărturisit el însuși mai târziu, pe unul dintre ultimii bătrâni înțelepți și plini de har ai marii generații de asceți athoniți, care deja aproape că ne-a părăsit – Gheronda Gavriil din Muntele Athos.

Domnul să aibă milă de noi păcătoșii prin sfintele lui rugăciuni!

Sursa: https://orthochristian.com/142432.html

Traducere: Dr. Gabriela Naghi

5 gânduri despre „Semeţia lumii, risipită de smerenia Avvei Gavriil din Sfântul Munte Athos

 1. Mitropolia Pireului: Sinodul din Creta și „Autocefalia” Ucrainieană sunt înainte-mergătoarele falsei uniri

  Pireu, Grecia, 18 octombrie 2021

  Sinodul de la Creta, cu declarațiile sale ecumeniste controversate, și acordarea de către Patriarhia Constantinopolului a autocefaliei schismaticilor nehirotoniți ai „Bisericii Ortodoxe a Ucrainei” sunt ambele precursoare ale falsei uniuni planificate dintre ortodoxie și catolicism, crede Mitropolia Pireului din Biserica Greciei.

  Reprezentanții „Bisericii” Catolice și ai Patriarhiei Constantinopolului vorbesc adesea de unitate, ținând cont de Sinodul de unire programat cu ocazia împlinirii a 1.700 de ani de la primul sinod ecumenic, din 2025, amintește Biroul de Erezii și Culte al Mitropoliei Pireului, publicat de Vima Orthodoxias.

  Scopul imediat este „unirea bisericilor”, care va fi urmată de unirea omenirii cu crearea „înspăimântătoarei pan-religii”, scrie Biroul. Desigur, pentru ecumeniști, unirea nu se bazează pe neortodocșii care se retrag în ereziile lor, deplânge Mitropolia.

  Au existat două astfel de încercări de unificare în trecut, își amintește Biroul, la Lyon în 1274 și la Ferrara-Florența în 1438-1439.

  Mai mult, odată cu căderea în erezie a vechii Patriarhii a Romei și cucerirea islamică a Patriarhiilor din Alexandria, Antiohia și Ierusalim, a avut loc o corupție a sistemului primordial de administrare al Bisericii, ceea ce a condus la ridicarea Patriarhiei Constantinopolului, „să joace un” rol principal „în reglementarea problemelor bisericești” în epoca otomană cu sprijinul sultanilor.

  Pseudo Patriarhul Bartolomeu a declarat în mod explicit că aniversarea din 2025 va fi un prilej pentru biserici de a afirma un curs ecumenist mai precis, notează Biroul Ereziilor și Cultelor.

  Mitropolitul Iov (Getcha) de Telmessos a mai declarat că ortodocșii nu au nicio problemă să recunoască primatul Romei, transmite Biroul.

  Și Sinodul din Creta din 2016 și falsa autocefalie ucraineană servesc drept „semnele” acestei viitoare uniuni ecumeniste, afirmă Mitropolia Pireului.

  După cum este bine cunoscut, scrie Biroul, problema cu Creta este că, în loc să denunțe organizațiile creștine eretice și să le cheme la pocăință, le-a numit „biserici”, în documente despre care Constantinopol crede că sunt declarații dogmatice obligatorii. Cu toate acestea, Creta „nu este o continuare organică a marilor Sinoade Ecumenice antice”, susține documentul Biroului Ereziilor.

  Mai mult, patru Biserici Locale nu au participat la Creta din cauza lipsei de unanimitate între Biserici, care a fost stabilită ca o condiție necesară pentru convocarea Sinodului din Creta2016.

  Biroul se referă, de asemenea, la un articol grecesc care susține că Patriarhia Moscovei nu a participat la Creta, deoarece „ecumenismul, cultivat prin dialog inter-religios și inter-creștin predeterminat, a contribuit la atingerea obiectivelor statului paralel american”, lucru clar din faptul că CIA a lucrat la asigurarea securității Sinodului .

  De fapt, „Sinodul din Creta a fost sub control american complet”, susține Biroul.

  Unii spun că cele patru Biserici au greșit să nu participe, deoarece absența lor a dus la „prima ruptură majoră în unitatea Ortodoxiei mondiale”, în timp ce alții spun că absența lor a fost providențială, pentru că prin aceasta sinodul și-a pierdut orice prestigiu pan-ortodox, care desigur„a înfuriat Fanarul”.

  Iar crearea așa zisei„Biserici Ortodoxe a Ucrainei” „autocefale” este al doilea punct al planului american de scindare a Ortodoxiei, continuă declarația. Biroul, care s-a ocupat de această problemă de mai multe ori, reamintește că autocefalia nu a fost dată Bisericii ucrainene canonice, ci grupurilor minoritare schismatice.

  Din păcate, acest act al Constantinopolului a dus direct la cea mai mare diviziune din istoria ortodoxă după 1054, polarizarea Bisericii slavă și greacă, deplânge Mitropolia, „care este un alt mare succes al diplomației americane”.

  Astfel, lucrurile au devenit mult mai ușoare pentru „uniunea Bisericilor”, la care cele cinci Patriarhii mai vechi (Roma, Constantinopol, Alexandria, Antiohia și Ierusalim) ar putea participa fără slavii „schismatici”, prezice Biroul.

  Întrebarea este, câți episcopi vor accepta „ unirea bisericilor” și care vor fi consecințele care vor urma, scrie Mitropolia Pireului. Cel mai probabil, cei care se opun falsei uniri vor fi caterisiți și dați afară din eparhiile lor.

  Din păcate, majoritatea clerului probabil va fi de acord cu „unirea”. Va exista o reacție imprevizibilă din partea călugărilor, având în vedere că a existat „o degradare semnificativă a mentalității confesionale” în rândul monahilor, precum și în Muntele Athos, scrie Biroul. Mulți dintre oameni fie vor fi indiferenți, fie vor fi de acord cu „unirea” din motive lumești.

  În concluzie, Biroul scrie: „Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la ceea ce se pune în mișcare. Nu sunt născociri ale imaginației noastre, ci vorbim despre apariția unor evenimente reale, despre mărturisiri directe ale personalităților bisericești de rang înalt, despre interpretări corecte a ceea ce se întâmplă.” Cu toate acestea, nu trebuie să disperăm niciodată, pentru că Biserica este veșnică.

  https://orthochristian.com/142423.html

  Apreciază

 2. Proorociile care se împlinesc sub ochii noştri!
  Slavă lui Dumnezeu Cel Atotputernic pentru toate!

  „Fiul omului, rosteşte cuvânt către fiii poporului tău şi le spune: De voi aduce sabie asupra unei ţări şi poporul ţării aceleia va lua din mijlocul său un om şi îl va pune străjer,
  Şi el, văzând sabia venind împotriva ţării, va trâmbiţa din trâmbiţă şi va vesti poporul;
  De va auzi cineva sunetul trâmbiţei, dar nu se va păzi, când va veni sabia şi-l va prinde, sângele aceluia va fi asupra capului său.
  Pentru că a auzit glasul trâmbiţei şi nu s-a păzit, sângele lui va fi asupra lui; iar cel ce se va păzi îşi va scăpa viaţa sa.
  Dacă însă străjerul a văzut sabia venind şi nu a sunat din trâmbiţă şi poporul n-a fost vestit şi va veni sabia şi va ridica viaţa cuiva, acela a fost răpit pentru păcatele lui, dar sângele lui îl voi cere din mâna străjerului.”

  „Şi vor cunoaşte că Eu sunt Domnul, când voi face ţara pustietatea pustietăţilor pentru toate ticăloşiile pe care le-au făcut ei.”
  Iezechiel 33; 2-6, 29

  „Fiul omului, spune Ierusalimului: Eşti o ţară necurăţită şi neudată de ploaie în ziua mâniei.
  Mai-marii lui urzesc în el intrigi; ca nişte lei ce mugesc şi sfâşie prada, aşa mănâncă ei sufletele; strâng avuţii şi lucruri preţioase şi sporesc numărul văduvelor.

  Preoţii lui calcă legea Mea şi pângăresc lucrurile sfinte ale Mele; nu osebesc ce este sfânt de ce nu este sfânt şi nu fac deosebire între curat şi necurat; de la zilele Mele de odihnă şi-au întors ochii, şi Eu sunt înjosit de către aceştia.
  Căpeteniile lui în sânul lui sunt ca nişte lupi care sfâşie prada; ei varsă sânge şi ucid sufletele, ca să-şi sature lăcomia.

  Proorocii lui tencuiesc toate cu ipsos, cu vedenii deşarte şi cu prevestiri mincinoase, zicând: „Aşa grăieşte Domnul Dumnezeu”, când Domnul nu le grăieşte nimic.”
  Iezechiel 22; 24-28

  „Iar poporul săvârşeşte silnicii şi jaf; asupreşte pe sărac şi pe cel în necaz, chinuieşte pe străin fără nici un drept.

  Am căutat printre ei să găsesc un om ca să se poarte cu dreptate şi să stea înaintea feţei Mele, pentru ţara aceasta, ca să nu o pierd, şi nu am găsit.

  Deci voi vărsa asupra lor mânia Mea; cu focul urgiei Mele îi voi pierde şi purtarea lor o voi întoarce asupra capului lor”, zice Domnul Dumnezeu.”
  Iezechiel 22; 29-31

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s