Poveste cu evrei şi români

Cel care străbate şoseaua Zalău-Cluj, va ajunge în localitatea Sânmihaiu Almaşului. Undeva, pe partea stângă în sensul acesta de mers, locuiesc eu. La circa o sută de metri de locuinţa mea, locuia, cu nişte decenii în urmă, o familie de evrei, Hermann. Povestea ce vreau s-o relatez, o ştiu de la bunica mea, decedată în 1992.

Era vremea celui de-al doilea război mondial şi se făceau recrutări pentru armată. O seamă din români au vrut să se sustragă de la lupta unui război nedrept şi absurd, cum sunt,  de fapt, toate războaiele. Printre ei, unul numit Todoraş. Soţia evreului Hermann avea prostul obicei de a colabora cu autorităţile, aşa încât, le-a furnizat acestora informaţii cu privire la cei care refuzau să meargă pe front. Todoraş a fost printre cei ,,turnaţi’’. A fost găsit şi trimis pe front. După război, s-a întors acasă şi n-a uitat-o pe cea care l-a denunţat. Într-o seară, s-a dus la locuinţa evreului Hermann, casa există şi acum, a găsit momentul potrivit şi a slobozit, prin geam, câteva gloanţe în soţia acestuia, care a murit pe loc. Disperat, bietul evreu a alergat la vecinul cel mai apropiat: ,,Hai, Alexandre, că mi-au împuşcat soţia!’’ Românul nostru s-a dus la locul faptei şi a făcut ceea ce se mai putea face, l-a ajutat pe Hermann cât a putut.

Învăţăminte. Balabusta, soţia evreului, a greşit grav când, cu ură, i-a pârât pe români. Românul Todoraş nu trebuia să se răzbune în felul acesta, ci să lase toate în seama lui Dumnezeu. Ura, orice s-ar spune, ne otrăveşte sufletele.

Din poveste, mult mai este. Din păcate, povestea noastră este adevărată.

Presbiter Iovita Vasile

Un gând despre „Poveste cu evrei şi români”

  1. Din nefericire o realitate tristă, persoana respectiva nu trebuia să se răzbune in așa hal, iar astfel de fapte se petrec pretutindeni, cel puțin la noi dacă te duci in orice colectiv de oameni, in orice comunitate, astfel de personaje care își vând aproapele sunt nelipsite

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: