Vizitând România, Părintele Elpidie şi-a definit, clar, convingerile ecumeniste

Din ce am reţinut şi aş vrea să re-ascult videoclipul cu pr.Elpidie, observ marea teza ecumenistă manifestă în raport cu nepomenitorii (exclus schismaticii):

1.Duhul lui Dumnezeu suflă unde voieşte. Teză expusă de pr. Elpidie este CMB-istă. Afirmaţia părinelui Elpidie in discursul din videoclip că Duhul suflă unde voieşte şi că nu noi dirijăm Duhul lui Dumnezeu ce să facă atunci când luăm hotârarea de a ne îngradi corect de erezie, arată o viziune abstractă de tip neoprotestant, CMB-ist, asupra lucrării Duhului Sfânt în viaţa credinciosului, în lume şi in viaţa Bisericii. Pe urmă, nu noi trebuie sa dictăm atunci cand ne-am decis să întrerupem corect pomenirea, ci Duhul lui Dumnezeu. Măi, măi, măi! Poziţionare greşită. Sună ca şi cum eu, ca profesor, nu pot preda elevului materia până când nu-l văd că devine bucuros si bine dispus şi că trebuie să îl astept în faţa clasei, până când îi vine elevului aceluia bucuria si buna dispozitie, că altfel nu putem face nimic.

2.La fel de CMB-istă e teza parintelui că prea repede s-a trecut la nepomenirea ierarhilor eretici şi prea corect, ceea ce e indoielnic, zice pr.Elpidie. Înainte de a trece la nepomenire trebuia mai intâi să înveţi, să ai dispoziţie de a învăţa mai întâi, şi pe urma să treci la întreruperea pomenirii ierarhilor eretici şi că mai intai e smerenia si iubirea,  pe urmă discutăm de întreruperea pomenirii.

3.O altă trăznaie e „nu ştiţi voi ce părere are Hristos despre voi” (cei care aţi întrerupt pomenirea, aşa dă de înţeles pr.Elpidie).\

4.Şi, lucrul cel mai grav, care arata gradul de daltonism duhovnicesc al părintelui Elpidie e afirmaţia lui cum că fiecare e cu credinţa lui şi că el a avut şi are alte trăiri. Un alt lucru şi mai îngrijorător :,,eu nu am venit aici ca să ne certăm”.

Dacă părintele Elpidie era ok, nu ar fi lipsit o clipa din atitudinea lui acel: ,,sigur, părinţilor, aşa este. Să păstrăm unitatea aşa cum au învăţat Sfinţii Părinţi şi Marii Scriitori Bisericesti; unitatea e mai sfântă în aceste momente’’.

În viziunea pr.Elpidie, atitudinea creştinului ortodox, în contextul actual, nu trebuie să fie una frontală, combativă. Ea trebuie sa fie doar declarativă şi să nu reacţionezi când Credinţa e atacată, ci să fii doar omniprudent şi atât. Atitudinea părintelui în videoclipul de mai sus arată intermediarism si provizorat ortodox, lacunarism şi breşe cu infiltraţii din medii protestante, în cunostintele aprofundate ale Teologiei. Răspunsul cum că e de acord cu întreruperea pomenirii, pare să vină ca o mână ridicata in dreptul feţei, ca şi cum ar zice „mă apăr de tine, nu da!’’

Ioan

3 gânduri despre „Vizitând România, Părintele Elpidie şi-a definit, clar, convingerile ecumeniste”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: