Glasul Bisericii se aude întotdeauna, în ciuda opreliştilor impuse de antihrişti

Anunțăm cu multă bucurie apariția Volumului II al cărții Părintelui Theodor Zisis ”Biserica și coronavirusul. Atac la adresa dogmelor și a sfințeniei bisericilor”. La fel ca și în primul volum, autorul tratează abordarea greșită din punct de vedere bisericesc a ierarhiei Bisericii Ortodoxe din Grecia în ceea ce privește diversele probleme generate de epidemia de coronavirus, în special modul în care a răspuns la măsurile impuse de autoritățile statului elen în timpul acestei pandemii, culminând cu decizia blasfemiatoare din anul 2021 de a săvârși slujba Învierii Domnului în Sâmbăta Mare la ora 21, cu trei ore înainte de miezul nopții, contrar dogmelor, cananoanelor și rânduielilor tipiconale și liturgice a Bisericii Ortodoxe.

Lucrarea conține patru capitole, trei  dintre ele, Cap. I, II și IV fiind publicate deja sub formă de articole separate pe site-ul nostru în lunile octombrie și noiembrie 2021, respectiv ianuarie 2022.

Pe parcursul întregii lucrării, autorul se folosește de Învățătura de Credință a Bisericii, de Sfânta Scriptură și de Tradiția Sfintei Biserici Ortodoxe, apelând la situații asemănătoare din trecut pentru a arăta că cei din vechime abordau epidemiile și bolile în general ca fiind încercări venite de la Dumnezeu pentru păcatele oamenilor, iar îndepărtarea acestora era condiționată de pocăința, rugăciunea și Credința celor afectați. Asfel, vindecările și încetarea acestor încercări se obțineau prin mijlocirea Harului Duhului Sfânt, în Biserică, prin administrarea Sfintelor Taine, nicidecum prin închiderea bisericilor și îndepărtarea Poporului Drept Credincios de Sfintele Altare, măsuri consimțite de actuala ierarhie ortodoxă din Grecia, dar și din România, bunăoară. Acest mod de raportare la criza pandemică pune la îndoială puterea de vindecare a lui Dumnezeu, a Maicii Domnului și a Sfinților, având drept consecință răcirea și slăbirea Credinței în popor, îndepărtarea credincioșilor de Biserică, slăbirea încrederii în ierarhia bisericească, demoralizarea poporului și inducerea în rândul acestuia a unei stări de deznădejde.

Mulțimea de vindecări pe care le săvârșea Hristos în fiecare zi au menirea de  ne întări Credința că Dumnezeu poate vindeca în orice moment și asupra oricui orice fel de boală indiferent cât de gravă și de necruțătoare ar fi aceasta: ”Prin întruparea lui Dumnezeu în persoana lui Hristos, neputința medicilor de a vindeca toate bolile este depășită de harul tămăduitor atotputernic al lui Hristos, Care este singurul medic adevărat al sufletelor și al trupurilor. Medicii necredincioși și atei, cu toate că-și mărturisesc și recunosc neputința, nu le recomandă pacienților deznădăjduiți să caute refugiu la Medicul care este mai specialist decât ei, la atotcunoscătorul Hristos și îi limitează la cei care în opinia lor sunt specialiști, silindu-i să-și cheltuiască averile precum femeia cu scurgerea de sânge din Evanghelie”.

          Harul tămăduitor, ”care îl depășește pe cel al medicilor, le-a fost dat de Hristos Apostolilor și urmașilor acestora, episcopilor și preoților”. În acest sens, autorul referindu-se la minunile săvârșie de Sfântul Grigorie Palama și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, care ”au pus capăt în mod minunat epidemiilor din vremea lor”.

De asemenea, sunt evocate minunile nenumărate ale Sfântului Nectarie din Eghina, a cărui Sfinte Moaște, așa cum scrie și în troparul Stihoavnei de la Vecernia sărbătorii sale, sunt ”comoară de tămăduiri fără de arginți a toată neputința și a tot necazul; că la acestea alergând de pretutindeni cei aflați în suferință află tămăduiri”.

            Perspectiva Părintelui Zisis asupra pandemiei este una profund creștină, autentic ortodoxă, afirmând că ”toți cei care urmăm Evangheliei și Sfinților nu ne îngrozim de virusuri și de boli fiindcă credem în atotputernicul Dumnezeu, Care este Domnul vieții și al morții. Nici nu ne temem de moarte, ci ne pregătim ca atunci când aceasta va veni, să constituie, așa cum spune rugăciunea de la slujba plecării genunchilor din Sfânta zi a Cincizecimii, mutarea noastră de la cele lumești și pământești la cele mai presus de lume și mai presus de ceruri:«ci mutare de la cele mai pline de întristare la cele mai bune și mai vesele, și odihnă și bucurie»”, conchizând în epilogul Capitolului I că ”Hotarele vieții noastre le stabilește Dumnezeu și nu coronavirusul”.

Având în vedere că problematica pandemiei nu este tranșată definitiv, în spațiul public făcându-se aluzie la o posibilă revenire a acesteia în toamna acestui an sau mai bine zis la o reactivare a ei, cartea părintelui Zisis rămâne un reper moral și duhovnicesc indubitabil, care ne va ajuta pe toți, cler și popor, dar mai ales pe ierarhi, căci asupra lor se pune cea mai mare presiune, să avem o atitudine înțeleaptă, demnă și curajoasă în fața oricărei situații de acest fel, făcându-ne astfel vrednici de numele de ucenici ai Domnului.

Preot Cosmin Tripon

Notă:

Volumul poate fi citit în varianta PDF acționând săgețile de la subsolul imaginii de mai jos. În același mod se pot citi toate cărțile Părintelui Zisis, pubicate pe acest site. Lectură plăcută!

Publicitate

4 gânduri despre „Glasul Bisericii se aude întotdeauna, în ciuda opreliştilor impuse de antihrişti”

    1. Va indrum sa intrati pe Martiri Beiusului si acolo veti gasi indicatiile necesare/ Va rog sa imi recunoasteti limitele si neputintele. Nu ma pricep la linkuri, imagini si altel asememea. Parcela mea pe care lucrez e scurta si ingusta. Fac si eu ce pot. N-am cine sa ma invete, si oricu, sunt prea batran ca sa ma apuc axum sa fac performanta. Iertati.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: