Cenzura introdusă în Biserica noastră este menită să ascundă ticăloşii şi complicităţi, trecute şi prezente

Cenzura n-a putut fi desfiinţată nici prin Constituţie. Dimpotrivă, textul acela scurt, intodus în cuprinsul acesteia, parcă a înăsprit şi mai mult această instituţie josnică şi murdară. Despre cenzura practicată în Biserica noastră am scris de mai multe ori. Aceasta a atins forme inimaginabile, de o cutezanţă diabolică. Cum au îndrăznit tartorii ecleziali să se atingă de textele sfinte, statornicite de-a lungul secolelor în Biserică de Sfinţii Părinţi, şi să le falsifice ori să le înlăture, sperând că vor trece în uitare şi se vor pierde? Au cutezat, şi nu se vor opri aci. Vor falsifica şi Sfintele Scripturi şi le vor adapta după calapoadele lor ecumeniste.

Cenzura poate fi anihilată în două moduri. Întâi, prin scoaterea la lumină a adevărurilor care sunt interzise şi ascunse. Al doilea, prin rostirea răspicată a adevărului, când acesta e falsificat sau denaturat. Ca unii care ne-am îngrădit de erezie şi implicit de toate practicile murdare ale ierarhilor, vom continua să combatem cenzura diabolică, introdusă şi dezvoltată până la absurd în Biserica noastră.

Cu ceva vreme în urmă, am găsit o carte dedicată Părintelui Arhimandrit Chesarie Gheorghescu, plecat la Domnul în 2017, din Mănăstirea Dintr-un Lemn. Pentru noi, care l-am avut Dascăl de suflet, şi nu numai, cartea oferă informaţii deosebit de preţioase şi inedite, la care altfel n-am fi avut acces.. Acuma să nu credeţi că această carte cu titlul ,,Chesarie Gheorghescu, Arhimandritul erudit şi Mărturisitorul Dreptei Credinţe’’, a apărut ocolind cenzura bisericească. Nu, a trecut prin aceasta şi a fost drastic ciuntită ori denaturată, de aceea, în cele ce urmează voi spune nişte adevăruri care nu şi-au găsit locul în carte, nu cumva să strice blazoanele artificial create ale unora cu funcţii înalte în Biserică. O fac cu atât mai mult, cu cât trinitasurile şi celelate mijloace ale Patriarhiei, sunt angrenate într-o potemkiniadă de poleire a realităţii, aşa încât să pară că toate-s bune şi frumoase, erziile au dispărut, schismele nu există, ierarhii sunt ortodocşi, mult iubitori de Hristos şi de Biserică, doar că mai sunt nişte nebuni răzvrătiţi care le strică tihna, nevrând să-i pomenească la Sfintele Slujbe.. Lucrurile nu stau chiar aşa, şi veţi vedea de ce.

1.Părintele Chesarie persecutat, batjocorit şi umilit de când a intrat în monahism, în 1945, până-n ceasul morţii sale. Nu vorbesc de acţiunile securităţii comuniste şi nici de anii petrecuţi în temniţe, ca deţinut politic. Despre acestea, cartea conţine informaţii ample şi veridice. Vreau însă să scriu de episcopul Gherasim Cristea de la Râmnicu Vâlcea, cel mai aprig prigonitor al Părintelui Chesarie Gheorghescu, niciodată n-am înţeles de ce, pentru că Preacuviosul n-a râvnit niciodată la ce nu era al său, n-a dorit nici măcar ce i s-ar fi cuvenit, toiagul arhieresc, de pildă. Mi-aduc aminte că era anul 1977, ne apropiam de momentul absolvirii, iar Seminarul nostru Teologic din Curtea de Argeş urma să-şi înceteze existenţa. Ştiam că Părintele va fi chemat în capitală pentru alte slujiri. Atunci unul dintre colegi i-a spus, zâmbind: ,,Părinte, mergeţi in Bucureşti şi parcă văd că acolo vă aşteaptă un toiag arhieresc’’. A zâmbit şi Părintele, şi a spus: ,,Cred că voi primi două. Pe spinare’’. Şi aşa a fost. La modul propriu. Gherasim Cristea n-a putut suporta prezenţa sa cu niciun chip la Mănăstirea Dintr-un Lemn şi niciunde pe teritoriul Episcopiei. A făcut ce-a făcut şi l-a alungat din obştea de maici pe care o iubea ca nimeni altul. Nici după 1989 lucrurile n-au fost altfel. Nici după 2014, când Gherasim s-a dus la judecata particulară, purtând cu sine povara grea a multor păcate, pe care le ştie mai bine Bunul Dumnezeu.

2.Răul, numit Gherasim Securistul, a plecat, dar prelungirea lui a rămas. Se numeşte stavrofora Oprea Emanuela, stareţa de-acum, pusă în această funcţie din vremuri imemoriale, de Gherasim, bineînţeles. Aceasta avea obiceiul de a se îmbăta şi-atunci mergea la chilia Părintelui Chesarie Gheorghescu, bătrân, bolnav şi slăbit, îl bătea şi-l izbea cu capul cu de perete! Nu mi-a venit să cred. Am verificat informaţia şi s-a dovedit adevărată. Această fiinţă ciudată se poartă ca un zbir şi a introdus în mănăstire un regim dominat de frică şi intimidare a maicilor. Ea care ar trebui să la fie ca o mamă bună şi iubitoare. L-a ţinut pe Părintele Chesarie în privaţiuni şi când a fost vizitat de un ucenic, Părintele şi-a cerut stingherit iertare că nu poate să-l îmbie măcar cu o cafea şi un pahar de apă, având totuşi o pensie, care însă se pierdea în buzunarele Emanuelei Oprea.

Cei care veţi vizita această Mănăstire Sfântă, Dintr-un Lemn, veţi şti de ce poamă ecumenistă este ocârmuită. Ocoliţi-o. Cu astfel de indivizi, de ambe sexe, au fost populate stăreţiile româneşti. O adevărată molimă s-a întins peste monahismul nostru.

Presbiter Ioviţa Vasile

21 de gânduri despre „Cenzura introdusă în Biserica noastră este menită să ascundă ticăloşii şi complicităţi, trecute şi prezente”

 1. Am fost anul trecut la Manastirea dintr-un Lemn si mi s-a parut ciudat de tot, pentru ca bisericuta cea veche era incuiata si abia dupa vreo ora a venit o maica batrana si bolnava ca de-abia se misca si ne-a deschis-o ca sa ne putem ruga! Domnul nostru Iisus e la usi…fie ca noi sa ne destupam urechile si sa-I deschidem ca sa ne umple sufletele!

  Apreciază

  1. Doamne ajuta
   Am fost si noi, in 15 iunie ac. Am ajuns pe la ora 15 si urma ca la ora 17, impreuna cu Parinti din jud. Satu Mare sa ridicam parastas pentru Parintele Chesarie Gheorghescu. Manuela Oprea ne-a facut sa plecam imediat. Cat va mai sta fiinta asta ecumenista in staretia acestei Sfintei Manastiri? Cat va dori vremelnicul Varsanufie de la Ramnicul Vacea. Cat va mai sta Varsanufie…? Cat va ingadui Dumnezeu Atotputernicul.

   Apreciază

 2. Si la Manastirea Prodromu din Sf Munte parintele Iulian stă închis cu cheia si dacă cineva reușește sa convingă pe Pr Hariton care are grija de el sa îl lase înăuntru sa il vadă pe Pr Iulian,imediat este scos afară si nu il lasa pe părinte sa zică nimic decât să binecuvinteze ,sub pretextul ca parintele Iulian este foarte slăbit!Într-adevăr este bolnav dar vrea să vorbească si nu este lăsat, foarte trist ce se intampla azi in lumea ortodoxa!

  Apreciază

  1. V-ati gandit si la pr.Ioan de la Sihastria Raraului?Cata bataie poate mananca pt ca sa spuna numai ce e pe hartie?In anumite situatii nu v-ati gandit ca avand ceva experienta in psihologie poti sa iti dai seama daca un om e abuzat ca sa spuna numai ce i se dicteaza?De aceea in raport cu invataturile de credinta se cere acuratete si acrivie insa in raport cu situatii de imbunatatiti important in evaluarea celor spuse de ei in contextul actual e mana cereasca experienta de viata si sa stii sa citesti oamenii;sa intelegi ce se intampla cu omul.

   Apreciază

   1. Nu stiu daca cineva il bate pe Pr. Ioan de la Suhastria Raraului. Eu as zice ca spune tot ce-i iese pe gura benevol. Este familiarizat su cu ce se intampla in familia peazidentiala. Am vazut cum ii facea ca,panie electorala lui Iohannis – un bun roman, zicea el. Mai zicea ca toti episcopii nostri sunt ortodocsi!

    Apreciază

 3. Sunt bune acest tip de materiale pt ca securistoizii sunt o adevarata secta in Biserica:au propria „ortodoxie”.Nici nu va dati seama cat de importante sunt aceste cuvinte scrise in articol.Acest soi vor trebui sa se duca unde le e locul meritat in istorie.S-a incercat camuflarea cu biblioteca judeteana din Ramnicu Valcea cu numele „Gherasim Cristea” si iata ca pedeapsa pt cei falsi a ramas si va ramane pe mai departe:mergerea la locul meritat in istoria si in constiinta Bisericii.Trebuie sa indraznim sa avem curajul sa ii demascam pt ca chiar daca pe multi i-a pupat propria groapa prelungirile lor le duc mai departe”credinta” pe principiul „priviti cum si-au incheiat viata” ca securisti si „transmiteti-le credinta pe mai departe”.Numai ca aceasta „credinta”securista cum este cea ecumenista poate ajunge ca o haina roasa de molii ,poate sa sufere estompari definitive daca spui cine sunt falsii ortodocsi care au pus caramida (securista desigur) peste caramida la edificarea crezului securisto-ecumenisto-masonic,acea „casa”de buruieni spasita pe nisip.

  Apreciază

 4. Au fost scrise zeci de articole laudative,ceausist laudative in reviste teologice romanesti pentru ierarhul Gherasim Cristea.Mai nou aceeasi secta a scos o carte cu viata patriarhului Daniel alcatuita tot in stil ceausist.Cu exceptia unor ierarhi ca Chesarie Paunescu,Gherontie Nicolau,Iosif Gafton care au fost iubiti de popor,au mers cu poporul pana sus in panze,ceilalti sunt laudati dar asa ca si cum ai forta gura sa se deschida cu clestele.

  Apreciază

 5. Nu trebuie sa avem prea multa mirare pe acest subiect.La anii 1850-1878 din tot sinodul ierarhilor romani ai vremii in frunte cu mitropolitul primat au existat doar Doi mari ierarhi „ai poporului”:Sfantul Calinic al Ramnicului si episxopul Ghenadie al Argesului si erau si usor ignorati numai pentru ca erau cu poporul.A mai existat un ierarh staret la manastirea Neamt,cred ca Sofronie se numea care era,alaturi de Sf.Calinic si episcopul Ghenadie corect instituit canonic ca ierarh si el si de asemeni era doar cu poporul.La ora aceasta niciun ierarh ecumenist din Romania nu e instituit corect canonic si nu sunt cu poporul.Singurul ierarh corect instituit canonic si este si cu poporul este IPS Longhin de Banceni(ne gandim la ierarhi vorbitori de limba romana chiar daca apartin de alte dioceze).Cei merituosi din trecut si din prezent e bine sa fie scosi in valoare ,ceilalti ma gandesc ca sunt lesinaturi,fufe.

  Apreciază

  1. Doamne ajuta
   Am placerea sa va completez si sa spun ca avem trei Episcopi Ortodocşi Romani, aleşi canonic: IPS Longhin, PS Siluan şi PS Cleopa, recent hirotonit in treapta episcopală. Toti trei sunt de la Manastirea românească Bănceni şi sunt ai noştri, fac parte din Biserica Ortodoxă Română, în pofida faptului că nişte bandiţi ai istoriei ne-au mutat graniţele şi ne-au rapit pământuri româneşti. Poate ca avem şi alţi Episcopi Români. Mă gândesc la cei 8 din Republica Moldova. Are Dumnezeu grija de noi, urmează ca şi noi să fim vrednici de mila Lui.

   Apreciază

 6. https://fb.watch/e1vZ0BfE7b/

  Acest caz de paraplegie imi aduce aminte de cazul unui tanar prieten de-al meu pe nume Costi din Bucuresti care acum e medic.Avea suferinta izbitor asemanatoare cu a acestui tanar.Era un chin,dura 30 de minute sa se miste din pat spre a merge insotit la toaleta.L-am cunoscut ani si ani.Am vazut cu ochii mei si stiu cu cea mai mare certitudine ca a fost vindecat complet de aceasta boala incurabila de ierodiaconul Visarion Iugulescu.O stiu prea bine.Stiu tot.Si am vazut tot.

  Apreciază

 7. BATE VÂNT DE LAGĂRE COMUNISTE

  Trebuie făcută tranziția de la protestele-SEMNAL către protestele-PRESIUNE.

  În caz contrar sistemul ne va îngropa și ne va reseta pe TOȚI fără nici o abatere de la planul lui Klaus Schwab descris în detaliu în cartea lui The Great Reset.

  Iar primii vizați vom noi, cei care am “cutezat” să ieșim în față.

  În acest context, recomand 2 cărți:

  ⭕️ Psichology of Totalitarianism

  ⭕️ The origins of Totalitarianism

  Ceea ce va să vină este dictatură la un nivel atât de ABJECT încât 2020-2021 ni se va părea pistol cu apă prin comparație.

  Începând cu 2023, planul satanist de a sclavagi societatea și națiunile include:

  – formarea unei mase critice dispusă la sacrificiu individual în favoarea binelui “superior” colectiv

  – dezproprietărire și subordonare prin dependență financiaro-energetică a individului fața de sistem

  – cedarea suveranității asupra propriului corp către structuri ilegitime și suprastatale cu centru unic global de comandă

  – permanentizarea izolării (lockdown) celor care îndrăznesc a nu se conforma

  – schimbări majore ale legislațiilor naționale în sensul eliminării drepturilor și libertăților fundamentale

  – anihilarea posibilităților existente în prezent de a lupta în instanțe și înlocuirea cu pedepse administrative aplicate în baza unui scor social și a amprentei individuale de carbon

  – imbecilizarea celor conformați prin realitate augmentată, gaming, crypto și drogangeală la liber

  – implementarea unui tip de comunism global care să concentreze puterea și capitalul în mâna celor 1%

  Fără o opoziție REALĂ, CONSTANTĂ și MASIVĂ, am convingerea că toate acestea se vor instaura începând din 2023, înnainte de noul val de (pseudo) alegeri din 2024.

  Singura noastră salvare este credința în Dumnezeu dublată de acțiuni decisive ÎN STRADĂ.

  Restul e cancan inutil.

  Doamne Ajută-ne, Doamne!

  Dati-mi voie sa re-postez acel comentariu in care scrisesem ca”am vazut totul”.Se gaseste la articolul cu pr.Serghie Sevici din 5 dec.2021.Germania iese in scena pe zi ce trece si vad ca prinde contur ceea ce zisesem ,din pacate.Nu mai e pe deprimare aici.E bine ca omul sa stie mai dinainte pt intarire si ca sa nu creada ei ca ne iau ca din oala.

  Apreciază

 8. Doamne-ajută!
  Să fie blagoslovit cuvantul Sfintiei Voastre!M-a durut adevărul ascuns cu bună stiintă de cei care detin puterea(vremelnic) si se cred vesnici, servitori devotati ai mai marilor arhierei ecumenisti fruntasi din BOR si de oriunde. Domnul Atotmilostiv, sa-l odihneasca cu dreptii Sai, pe Părintele Chesarie Gheorghescu, „Arhimandritul erudit şi Mărturisitorul Dreptei Credinţe”, in mult dorita Imparatie Cereasca!
  Aceasta panerezie, ecumenismul, este o molimă otravitoare, care a contaminat preotimea si staretimea BOR, precum in alte timpuri, comunismul bolsevic de sorginte sionist masonică, infiltrat la nivelul tuturor structurilor societatii. Oricine indrăznea sa se ridice impotriva regimului comunist, era smuls din cadrul familiei, aruncat in beciurile securitatii, si apoi „disciplinat” intr-unul din lagărele de tortura ale sistemului, intreaga familie anchetata, inchisa, umilită, lăsată să traiască in conditii mizerabile, urmarită intreaga viată de cerberii sistemului totalitarist.
  Ecumenismul este o plagă care sufocă pe oricine incearcă sa atraga atentia asupra pericolului de moarte sufletească care il insoteste, aruncandu-l necanonic pe temerarul care „strică” ordinea si disciplina de fier instituită de mai marii Bisericii, in ghearele anonimatului, fără loc de muncă in cadrul institutional al Bisericii.
  Umilire coercitivă in fata obstii si a colegilor, denigrare de către superiorii in grad, anchetare si caterisire necanonică, sunt mijloacele de anihilare a personalitătii celui care indrăzneste să strige adevărul, să arate prăpastia in care vor cădea, cler si credinciosi, adepti ai ecumenismului feroce.
  Cată asemănare intre cele doua sisteme dictatoriale născute in hrubele intunericului, sub conducerea arhitectilor Noii Ordini Mondiale, drumarii antihristului!

  Apreciază

 9. Am vazut un articol undeva care spune ca inteligenta arhi-fictiu-neala va putea prezice cam 90 la suta cu o saptamana inainte ca in acel oras se va petrece o infractiune.
  Nota:
  Inteligenta AI si toata tehnologia si robotica vor ajunge atat de neimportante incat nu va intrece valoarea unui fulg de gaina.Nu pt ca va fi foamete si nevoi ci pt ca tarile vor rade unele de altele ca foloseste ceva din IA;ca oamenii care vor utiliza ceva catusi de putin din IA vor ajunge de rasul comunitatii unde locuiesc.Nici macar la jucarii nu va fi folosita pentru ca vei fi considerat un prost,un paria.Folosirea IA va fi interzisa prin lege extrem de dura pentru ca intreaga IA va fi bagata penal la capitolul forme si metode in vederea savarsirii infractiunilor de furt de toate genurile si atat legiuitorii cat si cei care aplica legea pentru a rezolva cu succes furtul vor eradica draconic orice forma de inteligenta artificiala din societate.De aceea va fi interzisa prin lege cu pedepse mari,cu ani grei de inchisoare.Din acest motiv nici roboti de bucatarie nici macar ascunsi nu vor mai fi.

  Apreciază

 10. Medicul german Wolfgang Wodarg confirmă ceea ce mulți au spus de la bun început: „variola maimuței” este doar o acoperire mizerabilă pentru efectele secundare ale w@kkinului. Dr. Wodarg spune că, de fapt, „variola maimuței” este zona zoster, unul dintre cele mai întâlnite efecte adverse ale injecției magice.
  Perfect plauzibil, deoarece zona zoster indică un sistem imunitar distrus, adică fix ceea ce a făcut zerul experimental.

  Apreciază

 11. Rugăciunea Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul

  Doamne al nostru Iisuse Hristoase,

  Nu-i părăsi pe slujitorii Tăi care stau departe de Biserică, fie ca iubirea Ta să se arate și să-i aducă pe toți la Tine.
  – Adu-Ți aminte, Doamne, de slujitorii Tăi care suferă de cancer.
  – De slujitorii tăi care suferă de boli minore sau majore.
  – De slujitorii Tăi care suferă de dizabilități fizice.
  – De slujitorii Tăi care suferă de dizabilități mintale.
  – Adu-Ți aminte, Doamne, de conducători și dă-le ajutor să conducă creștinește.
  – Adu-Ți aminte, Doamne, de copiii care vin din familii dezorganizate, din familiile cu probleme și divorțate.
  – Adu-Ți aminte, Doamne, de orfanii întregii lumi, de toți cei îndurerați și nedreptățiți în viață, de văduvele care și-au pierdut soții.
  – Adu-Ți aminte, Doamne, de toți prizonierii, anarhiștii, dependenții de droguri, ucigașii, criminalii, hoții, luminează-i și ajută-i să se corecteze
  – Amintește-Ți de toți străinii. De toți cei care călătoresc pe mare, pe uscat, în aer și îi ocrotește
  – Aminteste-Ți de Biserica noastră, de părinții (clerul) Bisericii și de credincioși.
  – Adu-Ți aminte, Doamne, de toate frățiile monahale, bărbați și femei, de bătrâni și bătrâne și de toate frățiile și sfințiții părinți.
  – Adu-Ți aminte, Doamne, de slujitorii Tăi care sunt în vreme de război.
  – De cei persecutați la munte și la câmpie.
  – De cei care sunt ca păsările vânate.
  – Adu-Ți aminte de slujitorii Tăi care și-au părăsit casele și locurile de muncă și suferă.
  – Adu-Ți aminte, Doamne, de săraci, fără adăpost și refugiați.
  – Adu-Ți aminte, Doamne, de toate neamurile, să le iei în brațele Tale, să le acoperi cu acoperământul Tău sfânt, să le ferești de tot răul și de război. Și iubita noastră Grecia zi și noapte să o ții în brațele Tale, să o acoperi cu Cerul tău sfânt, să o ferești de tot răul și de război.
  – Adu-Ți aminte, Doamne, de familiile suferinde părăsite, nedreptățite, încercate și dă-le îndurările Tale din belșug.
  – Adu-Ți aminte de slujitorii tăi care suferă de probleme psihice și fizice de tot felul.
  – Amintește-Ți de cei care sunt disperați, ajută-i și mângâie-i pe dânșii.
  -Adu-Ți aminte, Doamne, de robii Tăi care ne-au cerut să ne rugăm pentru dânșii.
  -Amintește-Ți de toți cei care au adormit de secole și dă-le lor odihnă.
  Traducere din:
  (DUMNEZEU ESTE CU NOI, SUNTEM NOI OARE CU EL? PUBLICAȚII ORTODOXE KYPSELI)

  Apreciază

 12. Mitropolitul Atanasie de Limassol: Cel ce mi-a dovedit că Evanghelia lui Hristos este adevărată

  Când l-am întâlnit prima oară pe Starețul Paisie, – deși eram mic copil de 18 – 18,5 ani – în interiorul meu, mi-am spus că într-adevăr, ceea ce a spus Hristos este adevărat!

  Din moment ce acest om există și acest om trăiește și l-am văzut cu ochii mei și am trăit lângă el după aceea – am trăit lângă el 16 ani întregi – atunci orice ar fi, Evanghelia este adevărată!

  Iată de ce Dumnezeu a fost numit: „Dumnezeul Părinților voștri”.

  Aceasta este ceea ce Dumnezeu a spus când S-a descoperit pe Sine în Vechiul Testament:

  „Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, al lui Isaac și al lui Iacov, Dumnezeul părinților voștri”.

  Astfel, Dumnezeu este Dumnezeul Părinților noștri, Dumnezeul sfinților, care prin viața sfântă a copiilor Săi iubiți, a dovedit adevărul cuvintelor Sale.
  Traducere din limba franceză:
  https://orthodoxologie.blogspot.com/2022/07/metropolite-athanase-de-limassol-ce-qui.html

  Apreciază

 13. CUM să fii FERICIT cu ceea ce ai – O poveste despre recunoștință – Sfântul Paisie Athonitul

  „Geronda, îmi fac griji pentru că am multe probleme de sănătate… Nu simt Raiul în mine acum.
  -Nu simți Raiul pentru că nu Îl slăvești pe Dumnezeu. Când cineva se mișcă în domeniul doxologiei, se bucură de toate. Sunt mireni în lume care ne vor judeca pe noi monahii. Ar trebui să vedeți cum suferă beduinii și totuși sunt recunoscători lui Dumnezeu și fericiți. În loc să curețe grâul în întregime pentru a îndepărta fiecare piatră mică, ei îl macină în făină așa cum este, cu pietricele mici – și pâinea lor este tare ca piatra! Și, aparent, hrana lor nu conține nutrienții necesari, precum calciul, și astfel dinții lor sunt distruși în întregime. Și, totuși, se văd beduini cu un singur dinte, care se bucură de parcă acel singur dinte ar fi fost din perlă. Și aici, dacă unuia îi lipsește un dinte, se simte imperfect. Cu tot ce auziți, ar trebui să vă mișcați în mod constant în domeniul laudei și al doxologiei;
  Lăudați-L pe Dumnezeu pentru binefacerile Sale zi și noapte.”
  Traducere din:
  Sfântul Paisie Athonitul, Sfaturi duhovnicești
  https://otelders.org/inspiring-christian-videos/how-to-be-happy-with-what-you-have-a-story-of-thankfulness-saint-paisios-shorts/

  Apreciază

 14. Sfântul Paisie: să te ridici să-L cunoști pe Dumnezeu cu puțin combusibil, o bucățică de pâine uscată

  Acesta este un fragment dintr-o conversație între Sfântul Paisie de la Muntele Athos și niște studenți care au ajuns la chilia lui.

  Niște studenți au ajuns într-o zi la Kalyvi (coliba) mea, încărcați cu cărți. Au zis:
  „Geronda, suntem aici pentru a discuta despre Vechiul Testament cu tine. Dumnezeu permite cunoașterea, nu-i așa?”
  „La ce fel de cunoștințe te referi?” i-am întrebat.„Cunoștințe dobândite cu mintea?”
  „Da”, au răspuns ei.
  „Acest tip de cunoaștere”, i-am răspuns, „te va duce sus pe lună, dar nu te va conduce la Dumnezeu”.
  Este bine să ai puterile intelectuale care îl duc pe om pe Lună , drumul costând miliarde de dolari cu combustibilul și așa mai departe, dar este mai bine să ai puterile duhovnicești care îl ridică pe om la Dumnezeu, destinația sa supremă, doar cu puțin combustibil., o simplă bucată de pâine uscată.
  Traducere din:
  Sfântul Paisie Athonitul, sfaturi duhovnicești
  https://otelders.org/inspiring-christian-videos/saint-paisios-fuel-costs-for-travelling-to-the-moon/
  *
  Sfântul Paisie mângâie un băiețel într-un scaun cu rotile

  Aseară, când mă duceam la biserică pentru priveghi, am observat într-un colț un tată cu un copil în scaun cu rotile. M-am apropiat de copil, l-am îmbrățișat și l-am sărutat. „Ești un înger”, i-am spus, „știi asta?” Și tatălui i-am spus: „Este o mare onoare pentru tine să slujești unui înger. Bucurați-vă pentru aceasta, căci amândoi veți avea un loc în Rai.” Fețele lor s-au luminat de bucurie, căci au simțit o mângâiere divină. Cei care slujesc bolnavilor și invalizilor cu dragoste și răbdare vor șterge înregistrarea păcatelor lor cu jertfa pe care o fac; iar dacă nu au păcate, sunt sfințiți.

  Sfântul Paisie Athonitul, Sfaturi duhovnicești, vol. 4

  Traducere din:
  https://otelders.org/inspiring-christian-videos/saint-paisios-comforts-a-young-boy-in-a-wheelchair/

  Apreciază

 15. Sfântul Sofronie Athonitul (+11 iulie 1993) este unul dintre cei mai iubiți Sfinți creștini ortodocși ai timpurilor noastre.

  Mănăstirea Essex, 26 septembrie 1990

  Oh, cât mi-aș dori să te pot face să înțelegi prin cuvintele mele ceea ce gândesc în inima mea când vorbesc despre „inspirația de Sus”. Desigur, mă refer la inspirația de la Duhul Sfânt; dar depinde nu numai de Dumnezeu. Ai putea spune: „Ce este acest cuvânt ciudat?” (cf. Ioan 6:60), însă sensul lui este următorul: Dumnezeu nu impune nimic omului. El ne dezvăluie chipul lui Hristos și apoi ne lasă liberi–putem să-L urmăm sau nu.

  Am scris în carte (Noi Îl vom vedea așa cum este): „În Hristos, Logosul întrupat al Tatălui, ni se dă să vedem ideea veșnică a lui Dumnezeu pentru om”. Când ne este dat de la Dumnezeu să vedem chipul unui om conceput de Dumnezeu, atunci apare în noi o sete spirituală de a deveni asemenea lui Hristos; atunci lui Dumnezeu i se dă un loc în noi. Și în acest sens spunem că revărsarea harului asupra noastră depinde nu numai de Dumnezeu, deși numai El are această „viață” (vezi Ioan 1:4), ci, parțial, de dispoziția noastră – să o acceptăm sau să nu o acceptăm. . Așadar, aș vrea să vă transmit acest lucru, dragilor mei frați și surori, în special celor care au venit recent: deschideți-vă mințile și inimile pentru ca Duhul Sfânt să imprime în voi chipul lui Hristos, și atunci întreaga noastră viață monahală va fi ceva cu totul de nedescris în cuvinte.

  Hristos, atât în ​​Ghetsimani, cât și pe Golgota, a trăit neîncetat cu gândul Tatălui și așa vom trăi și noi; dar noi vom trăi cu Hristos, mai degrabă decât cu Tatăl. Ele sunt de nedespărțit, dar cu noi Hristos este încă în „lucrare” (cf. Ioan 17:4) – pentru a ne mântui și noi vom veni la Tatăl numai prin El (cf. Ioan 14:6). În practică, viața noastră este construită într-un mod hristocentric. Îl cunoaștem pe Duhul Sfânt prin ceea ce ne spune – El vorbește aceleași lucruri pe care le-a spus Hristos. Și dacă El vorbește altceva, atunci El nu este Duhul *(cf. 1 Ioan 2:22, 4:1-3; 1 Cor. 12:3), a treia Persoană a Sfintei Treimi. În prim plan avem, în primul rând, chipul lui Hristos.

  Deci, Dumnezeu să vă binecuvânteze venirea, tinerii mei frați și surori! Sunt gata să vă slujesc până la ultima mea suflare.
  *Cine este mincinosul, dacă nu cel ce tăgăduieşte că Iisus este Hristosul? Acesta este antihristul, cel care tăgăduieşte pe Tatăl şi pe Fiul.
  Traducere din:
  https://otelders.org/theology-and-spirituality/if-he-speaks-otherwise-then-he-is-not-the-spirit-voice-of-st-sophrony-the-athonite-sakharov/

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: