Sfântul Nectarie de Eghina: Nu avem siguranța zilei de mâine. Căci mulți, voind să facă multe a doua zi, nu au reușit

Grija cu privire la mântuirea noastră trebuie să vină la timp, iar pricina pentru aceasta este pericolul iminent cu privire la mântuirea sufletului nostru. Cel ce este fără de grijă cu privire la mântuirea sufletului lui riscă un îndoit pericol: ori să fie răpit de moarte pe neașteptate, ori să fie părăsit de harul lui Dumnezeu.
În ambele privințe, răul este mare, fiindcă pierderea sufletului este moarte. De aceea Sfântul Ioan Gură de Aur ne sfătuiește, zicând: „Să nu întârzii să te întorci la Dumnezeu, nici nu amâna de pe o zi pe alta până la sfârșit, căci nesigur este sfârșitul. De aceea, ca un fur noaptea, așa vine și ziua Domnului. Dar nu ca să ne fure ceva, ci pentru ca acest avertisment să ne facă pe noi mai tari și neclătinați. Cel care prevede furul petrece în priveghere și, aprinzând candela, pururi veghează. Așa și voi, aprinzând lumina Credinței și a dreptei viețuiri, veți avea candelele luminoase în priveghere neîncetată. Fiindcă nu știm când vine Mirele, trebuie să fim pregătiți pururi, pentru ca atunci când va veni să ne găsească priveghind.”

Și Sfântul Grigorie Teologul zice: „Nu trebuie să așteptăm un prilej, o vreme anume pentru îndreptarea noastră, pentru că nu avem siguranța zilei de mâine. Căci mulți, voind să facă multe a doua zi, nu au reușit”. Dacă vei scăpa momentul prezent lăsându-l să treacă, mereu vei căuta la ziua de mâine, furat de uneltirile celui rău, după cum este felul aceluia. „Mie dă-mi prezentul, iar lui Dumnezeu, viitorul. Mie dă-mi tinerețea, lui Dumnezeu bătrânețea; mie, plăcerile și patimile, lui Dumnezeu dă-I neputința și nefolosirea.”
Cât de mare este pentru tine pericolul acesta! Câte semne ale lipsirii de nădejdea mântuirii! Nu știi când vine moartea. Fie te împresoară războiul… fie vine ceasul cel rău (căci ce este mai ușor decât să moară un om, oricât de mare i-ar fi grija lui), fie băutura prisosește, fie vântul îl doboară, fie calul îl trage după el, fie vreun leac luând din greșeală, prin vreo îngăduință a proniei, în loc de tămăduitor, s-a arătat otrăvitor.

(Sfântul Nectarie de Eghina, Despre îngrijirea sufletului, Editura Sophia, București, 2009, pp. 66-67)

Selecţie şi editare: Dr. Gabriela Naghi

4 gânduri despre „Sfântul Nectarie de Eghina: Nu avem siguranța zilei de mâine. Căci mulți, voind să facă multe a doua zi, nu au reușit”

 1. Ca sa intelegem inflatia programata care va suprima circulatia banilor lichizi…. apoi vor introduce moneda digitala!

  NCJRothschild:
  „Vom asista la colapsul sistemului monetar. Când spun asta, mă refer la o prăbușire a încrederii în monedele de hârtie din lumea întreagă; este o prăbușire a încrederii în toate monedele de hârtie”

  In acest sens Putin a declarat acum ceva timp:

  „Au pornit imprimeria de bani în SUA și au tipărit 5,9 trilioane de dolari! Asta reprezintă 38% din totalul banilor care circulă!”
  Au tipărit acesti bani intr-o perioadă de doi ani, adică echivalent cu suma tipărită în ultimii 40 de ani”

  în Zona Euro, au tipărit 2,5 trilioane! Au eliberat acești bani în economie și i-au distribuit lumii… Și noi am folosit o tactică similară.

  https://warnews247.gr/epithesi-kata-ripas-apo-v-poutin-i-symfonia-gia-ta-sitira-den-tha-lysei-tipota-pos-estisan-tin-episitistiki-krisi-ipa-ee-skotonontas-tis-ftoches-chores/

  Apreciază

  1. Staretul Tadei de la Vitovnita:

   Sionistii se pregătesc să pună întreaga lume sub presedentia Națiunilor Unite (ONU) sub conducerea unui singur om, Antihristul, pe care îl vor pune în funcția de președinte al ONU.
   Deocamdată, cea mai înaltă poziție la ONU este funcția de „secretar general”. Locul presedintelui ONU este vacant, ca sa poata fi ales primul, dar si ultimul presedinte.
   👇
   Secretarul general al ONU Antonio Guterres a sugerat de asemenea că un „EMISAR SPECIAL pentru generaţiile viitoare” (un imparat a toata lumea sau un presedinte ONU n.n.) ar trebui să reprezinte „interesele” acestora…
   Guterres a propus organizarea unui summit global în doi ani…
   https://blacknews.ro/secretarul-general-al-onu-face-propuneri-de-imbunatatire-a-organizatiei-si-cooperarii-internationale/

   👇

   Staretul Tadei de la Vitovnita:

   Antihristul va fi ales presedinte al ONU cand va veni vremea pentru a fi propulsat ca guvernator al intregii lumi.

   Cand natiunile lumii vor fi pregatite printr o criza multipla de proportii pentru o forma unica mondiala de guvernare, atunci va fi ales presedintele Natiunilor Unite (ONU), stapanul lumii (Sfantul Lavrentie de Cernigov spune ca atunci cand vom vota un imparat a toata lumea, acela, el, este antihristul).

   Antihristul va fi primul si ultimul presedinte al Natiunilor Unite (ONU). Având în vedere că sionistii au pregatit oameni pentru toate pozițiile cheie – vor provoca o criză economica de mari proporții, fără precedent, așa incat Marea Depresiune economica din anii 1930 va fi surclasata ca un crash financiar prea mic.
   Prin aceasta viitoare criză planetara, valoarea banilor din intreaga lume va cobora la zero și întregul sistem economic se va prăbuși.
   Acest lucru va duce la distrugerea economiilor tuturor țărilor, deoarece circulatia banilor lichizi pentru economie este de aceeași valoare si importanta ca circulatia sângelui in organismul uman.
   Apoi va fi implementat un sistem planetar de plăţi digitale (bani digitali) astfel încât nimeni să nu poată supravieţui în afara lui.
   După atâtea dezastre omenirea va fi gata să implore guvernarea unui salvator (Antihristul) care să restabilească pacea cu orice preţ, chiar cu preţul pierderii propriei libertăţi a fiecarui cetatean.
   Aceasta criza econimica va crea un haos fără precedent.
   Din acest haos natiunile vor fi scoase la liman de un „salvator”, Antihristul, care va aparea ca un geniu la nivel planetar pentru a „salva” lumea.
   Când veti vedea criza economică ca ia proportii peste tot în lume, atunci sa stiti ca aratarea in public (pentru a i se face lobby) a Antihristului este aproape…

   Apreciază

  2. Cuviosul Vasilios:

   „Ei vor inchide bisericile și le vor preface in depozite de alimente, pentru a ajuta oamenii in foamete.
   Sfânta Împărtășanie va fi oferita în formă solidă (asa numita Euharistie pentru bolnavi n.n.) și sigilata, astfel încât vor avea ca pretext siguranta sanitara a credincioșilor ca să nu se îmbolnăvească”12.

   https://tasthyras.wordpress.com/2020/03/27/%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%ad%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bb%ce%b5/

   Apreciază

 2. Toată tăria noastră vine de la Dumnezeu şi se câştigă cu sfânta rugăciune

  O mare putere ni s-a dat ca să străbatem calea plină de osteneală fără poticnire, neprimejduiţi de deznădejde ori de moleşeală. Şi, călcând peste curse, să biruim duhurile nevăzute care ne războiesc. Şi să ajungem teferi la capătul doririi, adică la unirea cu Dumnezeu. E darul harului primit în Sfintele Taine – între care mari sunt Botezul şi Cuminecarea.
  Harul ajută slăbiciunii şi neputinţei tale, ca să voieşti şi să împlineşti cele ce-ţi întrec firea şi puterea. Nu te plânge, dar, că ţi-e slabă voia. De te vezi nevolnic, niciodată n-ai să te trufeşti, cunoscând de unde-ţi vine curajul şi tăria. Şi la durere şi necaz, ai să alergi la Domnul ca pruncul la părinte.
  Lăsându-se în voia lui Dumnezeu, cu harul Lui au săvârşit sfinţii mari isprăvi şi nevoinţe. Nu oţelindu-şi voia au sporit cu duhul. Sfântul creştin nu se arată mai presus de om prin voia sa cea tare, ca hindusul, a cărui străduinţă nu-i alta decât desăvârşirea puterilor şi voii sale omeneşti. Sfântul pe toate le face prin puterea şi voia Domnului.
  Fiindcă aceasta e mare taină şi meşteşugul vieţii celei bune, să lucrezi cu puterea ce-ţi vine de la Domnul, nu cu a ta.
  Cunoaşte că războiul cel nevăzut nu-l duci de unul singur, ci pururea îţi stau alături Măicuţa Domnului, armiile cereşti, toţi sfinţii şi însuşi Domnul; niciodată nu va fi lipsit cel care duce „lupta cea bună” de harul şi ajutorul Lui.
  De te sfădeşti cu lumea, n-adu împotrivă cuvinte lumeşti, ci sfintele cuvinte ale lui Dumnezeu. Şi nu cu arme făurite de tine îi războieşti pe draci, ci întotdeauna cu armele Sale.
  Toată tăria noastră vine de la Dumnezeu şi se câştigă cu sfânta rugăciune.
  Legea păcatului din tine nu-i mai tare decât tăria lui Hristos şi nu-i păcat ori patimă pe lume pe care să n-o biruie puterea harului.
  Iar ce se primeşte de la Dumnezeu, drept e să I se pună la picioare. De ai avuţie de virtuţi prin harul Său, nu-ţi socoti comorile ale tale, ci dă slavă şi mulţumită că te-ai îmbogăţit în Dumnezeu (cf. Lc 12, 21).
  Venirea harului în suflet nu se face cu sunet şi strigare. Nu în vijelie, ci în adiere de vânt lin, l-a văzut pe Domnul Prorocul Ilie. Odată în chip simţit, iar altă dată, neştiut şi tainic vine harul. Că nu voieşte Domnul să ne pierdem prin mândrie.
  De e simţire însă, e neînşelătoare, pentru curăţia şi minunăţia ei.

  Jean-Claude Larchet, Ține candela inimii aprinsă. Învățătura părintelui Serghie, Editura Sophia, București, 2007

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: