Sfântul Nil Pustnicul: Dacă vrei să te mântuieşti, fă-te înfrânat, smerit la minte, îndelung răbdător şi niciodată să nu deznădăjduieşti de pocăinţă

Sârguieşte-te, fiule, ca să fii totdeauna simplu şi fără de răutate și să nu ai unele gânduri în inima ta şi altele în gura ta, pentru că aceasta este vicleşug şi înşelare. Să fii adevărat, iar nu mincinos, fiindcă minciuna este de la cel viclean.

Niciodată să nu răsplăteşti răul cu rău şi, măcar de ţi-ar face cineva rău vreodată, iartă-l, ca şi pe tine să te ierte Dumnezeu. Dacă te-ar lupta gândul rău, roagă-te din tot sufletul pentru fratele acela şi va fugi gândul rău de la tine. Vezi, să nu primeşti patima pizmei, ca să nu te înghită diavolul de viu. Ci, mai mult, mărturiseşte-ţi gândurile şi roagă-te lui Dumnezeu să te izbăvească de o primejdie ca aceea. De ai vedea pe cineva greşind, să nu-i zici, nici să-l osândeşti, nici să-l urăşti, ca să nu cazi şi tu în acelaşi păcat. Ci, mai bine, să zici: „Eu mai rău sunt şi azi e rândul aceluia, iar mâine, al meu.”

Să ştii că dracii se tem de post, de priveghere, de înfrânare, de smerenie, de rugăciune, de lacrimi şi de celelalte fapte bune. Dacă voieşti să-ţi dăruiască Dumnezeu lacrimi şi umilinţă, şi nepătimire, adu-ţi aminte de moarte totdeauna şi de mormântul tău şi vei ajunge la aceasta. De vei fi înşelat de diavol şi vei cădea într-un păcat, mic sau mare, să nu cazi în deznădăjduire, ca să nu pieri, ci să alergi la mărturisire şi pocăinţă şi să pui iarăşi început bun şi Dumnezeu te va ierta şi nu Se va întoarce de la tine. Înfrânarea limbii stă în a nu răspunde, a nu grăi lucruri spurcate, a nu ocărî, a nu osândi, a nu blestema, a nu minţi, a nu grăi de rău pe cineva, nici a judeca pe altul.

Înfrânarea ochilor stă în a nu privi fără de ruşine la faţă străină, nici a căuta la faţa frumoasă şi cu bun chip. Înfrânarea gândului se arată atunci când vine gândul cel rău, fără de ruşine, în a nu te supune lui, nici să te împaci cu el, nici să-l primeşti. Ci, mai mult, să te scârbeşti şi să te lepezi de el. Loveşte-ţi faţa ta şi pieptul şi cu suspine şi cu lacrimi să strigi către Stăpânul Hristos şi să zici: „Miluieşte-mă, Doamne, şi nu mă lăsa să pier. Miluieşte-mă, Doamne, că neputincios sunt. Ruşinează, Doamne al meu, pe dracul cel ce-mi fură nădejdea mea. Umbreşte capul meu cu darul Tău în ziua războiului diavolesc. Pe vrăjmaşul care mă biruieşte, biruieşte-l Doamne. Gândul cel ce mă înfricoşează, alină-l cu mângâierea Ta, Cuvinte al lui Dumnezeu.”

Înfrânarea pântecelui stă în a nu te sătura niciodată de bucate, nici de băutură, nici să doreşti, nici să cauţi bucate şi de mult preţ. Dacă vrei să te mântuieşti, fă-te înfrânat, smerit la minte, îndelung răbdător şi niciodată să nu deznădăjduieşti de pocăinţă. Dacă vrei să înaintezi, mai degrabă primeşte-ţi rugăciunea, înfrânarea şi dragostea. Şi aşa îţi vei mântui sufletul tău de toate ispitele vrăjmaşului. Dumnezeului nostru slavă!

Sursa: Sfântul Nil Pustnicul – „Din cuvintele duhovnicești ale Sfinților Părinți”, Ed. Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Suceava, 2003, pp. 305 – 306.

Selecţie şi editare: Dr. Gabriela Naghi

Publicitate

2 gânduri despre „Sfântul Nil Pustnicul: Dacă vrei să te mântuieşti, fă-te înfrânat, smerit la minte, îndelung răbdător şi niciodată să nu deznădăjduieşti de pocăinţă”

  1. In atentia tuturor cetatenilor romani!

    Romania incepe sa se inarmeze datorita imprevizibilitatii agresiunii rusesti.Aceasta actiune de inarmare nu este in scop preventiv asa cum spun legile militare din actuala Constitutie ci este pregatire de razboi deocamdata la capitolul achizitii masive pt inarmare.Romania nu are buget pt asa ceva deoarece are datorie externa enorma,de aceea sumele pt achizitiile militare se vor lua din buzunarele romanilor.Primii piloni ai economiei care vor cadea in aceste conditii deachizitii pt razboi vor fi turismul si piata imobiliara.Urmatorii piloni care vor cadea in mod clar vor fi angajatii din domeniul public de orice profesie(acestia nu vor mai avea salarii,prin urmare vorfi disponibilizari colosale).Dupa caderea angajatilor din sectorul public urmeaza taierea alocatiilor pt copii,subventiilor de orice natura ar fi,indemnizatiilor de orice categorie urmand sa cada si pensiile de orice fel.Preotii vor trebui sa se multumeasca cu ce va veni din oficierea slujbelor urmand ca mai apoi sa ramana intretinerea preotului si a familiei lui doar cu mancare din ce aduce omul pt preot.Sigur ca vor fi nemultumiri si pt ca se vor lua bani din buzunarul romanilor vor fi greve si demonstratii uriase non stop in toate marile orase romanesti,prin urmare spiritul civic nu cred ca isi mai are rostul,zic,pt ca vorbim de achizitii pt razboi de ordinul zecilor de miliarde de euro,acest proces fiind cale fara intoarcere.Trebuie sa ne asteptam la modificari de legi pt aparare sisecuritate nationala si ivirea altora noi iar drepturile cetatenesti vor inceta cu desavarsire.Salariile lucratorilor in intreprinderile de stat si private de orice categorie ar fi inclusiv sanatate si industria alimentara vor scadea la sub 40 la suta din valoarea salariului net care e acum.Datorita scaderii drastice a salariilor datorate achizitiilor de armament oamenii isi vor pierde total proprietatile aici intrand si fenomenul creditelor bancare,credite din cauza carora se va trece la arestari in randul populatiei mai mult pt disciplinarea intregii populatii in vederea inceperii razboiului fara obstacole in randul cetatenilor.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: