Sfântul Porfirie Kavsokalivitul (1906 – 1991): Ei bine, nu știi că, dacă Dumnezeu nu se va milostivi de mine, nici de tine nu va avea milă?

Pelerinii i-au cerut adesea Sfântului Bătrân Porfirie, să se roage pentru ei și pentru cei dragi, iar Gheronda a promis întotdeauna că va face acest lucru. M-am întrebat: Cum își poate aminti Gheronfa Porfirie sute de nume? Într-o zi, când vorbeam despre rugăciune, el se întoarce brusc catre mine și îmi spune:

– Poate te gandeai cum îmi amintesc atâtea nume în rugăciunea mea. Sunt un om păcătos și slab. Spun, Doamne, miluiește-i pe George, Nikos, Maria, Katerina – câte nume îmi amintesc – și pe toți cei care mi-au poruncit să mă rog pentru ei și le-am uitat numele. Și Dumnezeu, pentru că nu e ca Porfirie, nu este un tată care uită, ci își amintește toate numele, vine imediat și se milostivește de toți. Am admirat luminarea lui divină și am întrebat:

– Și ce zici, Gheronda, despre toți acești oameni în rugăciunea ta?

Iar Gheronda Porfirie, în modul cel mai firesc, mi-a răspuns:

– Unu! Eu zic mai întâi: Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă.

– Ai milă de mine, zici? Dar aceia ți-au cerut să te rogi pentru ei, nu pentru tine, l-am contrazis eu, neîncrezător.

Iar Gheronda Porfirie, încă o dată, m-a prins nepregătit, și a spus:

– Păi, nu știi că dacă Dumnezeu nu se va milostivi de mine, nici de tine nu va avea milă? Nu știi că tu și cu mine una suntem ? Cuvinte simple, dar foarte, foarte profunde. Atât de profunde, încât Starețul a spus într-o altă discuție, că secretul vieții duhovnicești în Hristos este ascuns în acest sentiment al unității noastre cu celălalt.

Mai târziu, citind cărțile Sfinților Părinți, am văzut acolo, că nu există o binefacere mai mare față de ceilalți decât sfințirea noastră personală. Mi-am adus aminte de vorbele Părintelui Porfirie, când citeam biografia Sfântului Serafim de Sarov, care spunea: „Dobândeşte pacea lui Dumnezeu în tine și mii de oameni se vor mântui în jurul tău”. Și nu a fost acesta cazul Sfântului Bătrân Porfirie? Cât despre acel uluitor „Eu și cu tine una suntem”, cred că se aplică, în forţă și tărie, Sfântului Bătrân Porfirie, care cu viața a împlinit rugăciunea mare preotească a Domnului „Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una”.

(Sfântul Bătrân Porfirie Kavsokalivitul)

Selecţie şi editare: Dr. Gabriela Naghi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: