Inepţii vechi şi noi. Un articol de acum zece ani

Ziarul Lumina şi-a redus, de o vreme, numărul de pagini. Şi nu e rău. Rău este că ne întâlnim cu aceleaşi nume care se exprimă în spaţiul Teologic fără a avea chemarea, competenţa şi îndreptăţirea să o facă. Despre ce este vorba?

În numărul din 29 martie 2012, Elena Dulgheru semnează un articol cu un titlu izbitor: ,,Sfinţii mijlocesc dialogurile teologice’’(!). Aflăm că în perioada 7-15 martie a avut loc la Tesalonic o conferinţă Teologică pusă sub patronajul Sfântului Grigorie Palama şi sub oblăduiurea Preasfinţitului Kallistos Ware, un nume pe care eu l-aş înconjura cu semne de întrebare şi de exclamare, şi să dea Dumnezeu să mă înşel. Precum se vede din fotografia însoţitoare, au participat  tot felul de oameni, de diverse convingeri şi credinţe. Despre ce vor fi vorbit ei acolo, nu ni se spune. Dacă a fost într-adevăr un dialog Teologic, fiecare îşi va fi expus punctul de vedere, dar mă tem că a lipsit tocmai afirmarea Dreptei Credinţe. Şi chiar dacă ar fi fost afirmată, nu cred că ar fi stârnit interesul celor prezenţi. Presupun că fiecare a stat înrădăcinat în credinţa sa, dacă nu în lipsa de oricărei credinţe. Dacă ni s-ar fi spus că măcar un suflet rătăcit a hotărât să vină în Biserică, prin calea Împărătească a Sfântului Botez, aş fi fost cel mai mulţumit dintre cititori. Aşa însă, socotesc că a fost o întâlnire oarecare, în care s-a dialogat inutil, s-au făcut de toate, numai misiune ortodoxă nu.

Am văzut adunări ale sectarilor în care s-au rostit ,,predici’’ patetice, cu tonuri ridicate şi volum pe măsură, în care totul era pus sub vrerea lui Dumnezeu şi inspiraţia Duhului Sfânt, ca şi cum Dumnezeu s-ar fi bucurat de ereziile şi inepţiile expuse. Cam aşa s-a întâmplat şi la Tesalonic: s-a pretins că acea conferinţă a fost opera Sfântului Grigorie Palama, care ar mijloci asemenea întâlniri fără rost.

Nu vreau să închei fără a semnala exprimările ciudate, ca să nu spun agramate, ale Elenei Dulgheru. Aşa bunăoară citim: ,,Biserica aerobă (!!!), ,,Bizanţul a fost cu totul adoptat de Dumnezeu’’. Sau: ,,alocuţiuni ample de 30-40 de minute’’(!) Şi încă una: ,,un bătrân saltimbanc caucazian m-a vindecat definitiv de complexele în faţa Bizanţului’’(!) Să-i fie de bine! Nu toţi putem avea studii Teologice temeinice, dar măcar dicţionarele limbii române le mai putem deschide, din când în când, mai cu seamă când ne punem semnătura pe articole de presă. Elena Dulgheru nu o face, cei care-i dau spaţii generoase în Ziarul Lumina, la fel. Şi atunci să nu ne mai mirăm nici de formulări bizare, precum ,,Anul omagial al Sfântului Maslu’’.

Presbiter Ioviţa Vasile

6 gânduri despre „Inepţii vechi şi noi. Un articol de acum zece ani”

 1. Zoe Dantes: Ziua în care ne vom plânge morții va fi ziua Schimbării la Față

  Cu fiecare zi care se scurge, orice minut care trece, anevoios, dureros, nimicitor, uluitor, apocaliptic, pentru unii dintre noi, ne apropiem de final.

  Finalul lor este aproape și zilele acestor teroriști se numară invers. Nu au de unde să înțeleagă, nu au de unde să priceapă, pentru că înțelepciunea este una dintre cele mai mari virtuți ce te ține aproape de Dumnezeu.

  Indivizii ăștia, au rupt orice legătura cu Cerul, probabil nici nu au avut-o vreodată. Și dacă au avut-o cândva de mult, patimile și urâciunea în care s-au scăldat ani de zile, din tată în fiu, i-a smintit pe toți! Căci ce om te mai numești tu, când înaintașii tăi, unul, doi sau mai mulți, s-au ocupat cu turnătoriile, cu delațiunile împotriva semenilor lor, în speranța că vor fi importanți într-o zi!

  Au ajuns și „importanți”, fiecare la vremea lui, dislocând cu frustrările, iubirea de arginți și trufia, câte o caramidă din România! Numele lor, vor rămâne pe veci blestemate în istoria acestui neam, așa cum blestemate au fost numele celor ce s-au lepădat de Hristos, în faptă și în Cuvânt, aducând pe pământ moarte, răutate, ură, dezbinare și tot ce este mai rău!

  „Jupânul” ce se vrea Jupân, dar nu va fi niciodată, căci Jupân te naști, nu te faci, se „spală pe mâini” de distrugerea girată de el, la fel ca Pilat din Pont, când L-a trimis la răstignire pe Mântuitor! În jurul lui, om mic, meschin, josnic, cu interese mari, cu o șleahtă de golani alături, pe care îi împinge în „râpă ca pe porcii în care intrase legiunea de diavoli”, crede că va scăpa de orice răspundere. Că nu-i așa, el doar a zis ce i-au spus alții să facă! „Alții”, când va veni vremea, vor spune ca ei au luat „măsurile” în funcție de ce le-au zis „eroii”, și „eroii” vor da vina pe „protocoalele” imbecile cu ajutorul cărora ne-au trimis la moarte pe cei dragi. Specialiștii, vor încerca să dea vina pe oricine, mai puțin pe ei! „Erau la ordin!”, vor spune ei. Și toți vor avea dreptate. Căci principalii vinovați, nu sunt cei din șleahta de teroriști de la conducere.

  Principalii vinovați sunteți voi, care ați tăcut și acceptat transformarea României într-o dictatură nazistă, cu toate instrumentele ei, ca la carte. Ați tăcut cănd liberatea și drepturile v-au fost călcate în picioare, ați tăcut și ați ascultat la ce vă mințeau cei din mass media, deși știați că au fost cumpărați din banii voștri, ați tăcut când sminteala a devenit „stare naturală” și umblați cu măștile lor pe față, deși știți foarte bine că ele nu înseamnă decât mulți bani în buzunarele lor.

  Ați tăcut când „măsurile demente” luate de un individ labil psihic si cu trufie personală a umilit bătrânii, copiii și tot ce înseamna normalitate. Ați tăcut, când forțele de ordine, plătite din banii voștri v-au hăituit în loc să vă apere, v-au dat amenzi și s-au simțit și ăștia niște dumnezei mai mici. Ați tăcut și ați acceptat să deveniți paria Europei, „infectații” lumii cu ideologia unui virus, care se transmite doar la voi. Căci ei au imunitate prin lege!

  Doar asa puteați înțelege că virusul a devenit paradigmă politică, că are ideologie, că necesită stratificare socială, și că exterminarea în masă a celor fără ajutor, segregarea medicală și socială în sminteala națiunii a devenit politică de stat.

  Vă meritați soarta! Liberatatea se dă nu se ia!
  Și voi ați oferit-o pe tavă!
  Când se va sfarși totul, și acești teroriști vor fi fost căzuți de la falsa lor înalțime, identică cu „testele fals negative” va fi prea tarziu! Căci atunci se presupune că veți fi luptat pentru libertate! Libertatea câștigată cere un preț. Prețul va fi de sânge! Cine-l va plăti? Cei care vor cere libertatea. Abia atunci, când veți fi plătit prețul, cu sângele celor care nu mai sunt și al celor ce nu vor mai fi, de toate vărstele, va veni și ziua în care veți câștiga.

  Doar că, înainte de ziua aceea, cu toții suntem în fața unui zid. Zidul pe care țara asta l-a avut capăt de drum în toata istoria sa. Pentru că nu a știut să aibă alternative!

  Între Toleranță si Execuție, România nu a știut să aleagă nimic. Doar că înainte să ajungă ei în fața Zidului, neamul ăsta este acolo din martie 2020. Dar nu realizează! Este executat unul câte unul, până în ziua în care locurile se vor schimba. Plata lor, nu va acoperi niciodata prețul plătit de noi!

  Sângele nevinovat vărsat cu intenție de acești indivizi, pentru mărire, bani și trufie, este tot al nostru. De sângele lor nu are nevoie nici iadul. E un loc prea mic, pentru niște criminali atât de mari.
  Cei care „s-au dus” știu asta de acolo de unde sunt. În Lumină! Ei ne-au iertat, pentru că au înțeles probabil că pe adevarații Eroi îi face Dumnezeu în vremuri. Nu i-au avut! Și ne-au iertat. Nici măcar nu avem dreptul să-i plângem când am hotărât să-i lăsăm singuri în fața morții. Ziua în care ne vom plânge morții, va fi ziua în care ne vom plânge pe noi! Pe noi aștia despre care spunem că suntem Vii.

  Nu! Am „murit” cu toții, laolaltă în noaptea aceea a Învierii, când nu am știut, nu am putut, nu ne-am gândit sau nu am crezut, că Hristos E Viu, doar când din sufletele dimpreuna, răspund în sunetele clopotelor „Hristos A Inviat din morti, Cu moartea pre Moarte Călcând”!
  Poate dacă vom reuși să ne trezim și Să ne Schimbăm la Față! Adică, la Suflet! Vom fi liberi!

  Apreciază

 2. Sufocarea prin mască
  Dr. Adrian Cacovean 07 August 2022

  Creierul percepe lipsa de aer provocată de mască și efortul respirator ca să tragi aer prin ceva ce creează rezistențe la fluxul aerului către plămâni. Senzația de sufocare provoacă bronhodilatație și ulcerații pe căile aeriene care apar în funcție de sex și statusul hormonal la fiecare om într-o zonă precisă, fie pe laringe, sau trahee sau pe o bronhie. Ulcerația lărgește calea aeriană ca să nu rămâi fără aer. Când dai jos masca ai iar aer și începe repararea ulcerației. Prin repetare de sufocare, ulcerație, reparare, procesele se lungesc și reparările ulcerațiilor se fac în exces (cicatrici care proemină pe dinăuntrul bronhiei și care pot ajunge să o înfunde complet). Bronhia înfundată intră în atelectazie (resorbția aerului) apoi este inundată de ser, fibrină, sânge și așa apare imaginea de geam de sticlă mată patognomonică sufocării prin mască, masca de oxigen și intubării, deloc covidului.

  Ei știu acestea și de aceea cer din nou mască.

  Prima pacientă de azi a ieșit pe semnătură, scoasă de doctorița ei de familie. Fusese internată pentru o sciatică în faza chirurgicală. A scos-o din spital deoarece iar au început să moară oamenii prin spitale, tratați din nou de Covid și nu de boala pentru care s-au dus la spital.

  Mai există și aspectul toxic inhalator, cu diverse mizerii aruncate în aer din avion sau de echipe de dezinsecție care pulverizează copaci, iarbă, culturi de plante, subsolurile blocurilor sau chiar direct în instalațiile de aer condiționat. Celulele mucoasei respiratorii intoxicate cu substanțe inhalate mor și endonucleazele, enzime care degradează propriul ADN, produc fragmentul de ADN căutat la ordin prin testul PCR folosit greșit.

  Pozitivitatea la testul PCR te trimite spre tratamente experimentale anticovid extrem de toxice și te privează de tratamentul bolii pentru care te-ai dus la spital.

  Un conflict de frică teritorială se referă la o amenințare a teritoriului, o frică în teritoriu (la domiciliu, la servici, la locul de joacă, la școală, grădiniță, orfelinat, spital, oraș, sau în țara în care trăim) sau o frică în ce privește propria siguranță, siguranța familiei sau a grupului din care facem parte noi sau o persoană importantă pentru noi.

  Abuzurile fizice, violența în familie, bullying-ul, o condiție medicală acută, creșterea cazurilor, imaginile terifiante din spitale, cu reanimări pline, morgi pline, restricțiile, patrulele și punctele de control pandemice, amenințarea războiului, amenițarea foamei, amenințările scumpirilor, amenințarea cu noi taxe, amprenta de carbon, ciparea, digitalizarea, privarea de libertăți și drepturi cetățenești, prognozele de groază, știrile negative, filmele de groază etc. ) sunt evenimente care pot declanșa un conflict de frică teritorială. Copilul nenăscut experimentează aceste frici preluând emoțiile mamei.

  Frica teritorială poate fi trăită și pasiv atunci când o experimentează o persoană importantă pentru noi. Conflictele de frică teritorială pot fi resimțite de un mare număr de oameni în situații de război, pandemii, dezastre naturale (cutremure, inundații, incendii) prin intermediul unei media sponsorizate să inducă panică, a sirenelor de salvare și poliție care stresează populația la comandă, sau prin amenințări că ce vor păți ce care nu întind umărul și refuză să fie cobai.

  Apreciază

  1. Oţet de mere natural, curat, ieftin şi benefic

   Începând cu luna august, procuraţi-vă mere româneşti netratate şi nestropite. Nu contează că sunt mai mărunte, acre sau dulci
   1.Spălaţi merele în trei ape. Din a treia apă, luaţi-le, tăiaţi-le felioare, înlăturând părţile putrede sau viermănoase.
   2.Când aveti o găleată de 10 litri plină cu mere feliate, turnaţi-le într-un butoi de 60 litri, apoi umleţi butoiul cu apă de izvor.
   3. Lăsaţi butoiul fără capac, în spaţiu deschis, vreme de 8-9 zile. În acest timp , vor veni musculiţele drosopfile care vor aduce fermentul necesar. În fiecare zi amestecaţi conţinutul butoiului cu un băţ curat, pentru omogenizare.
   4.După 8-9 zile închideţi butoiul cu capacul şi aşezaţi-l la locul unde urmează să rămână depozitat.
   5.Aşteptaţi 35 de zile şi veţi avea un o aşa cum l-am descris mai sus, adică tocmai bun pentru consum.
   6.Între timp se vor coace strugurii aşa încât luaţi 2-3 kg de struguri negri şi adăugaţi-i în compoziţia oţetului. Aceştia îi vor da un gust plăcut, dar şi o culoare roză, frumoasă şi atrăgătoare.
   7.Despre multele binefaceri ale oţetului natural de mere, găsiţi informaţii ample pe internet. Eu atât vreau să spun că o mâncare de cartofi prăjiţi în ler (sobă), consumată cu oţet de mere, e o splendoare culinară. De asemenea, un pahar de oţet în care s-a dizolvat o lingură de miere, dă un somn natural şi odihnitor. Beţi-l cu încredere veţi scăpa de arsurile stomacale. Greu de crezut, dar aşa e. Excelent remediu pentru constipaţie. Dacă aţi consumat o cană de oţet de mere, nu vă depărtaţi de casă.
   8.Oţetul îşi păstrează calităţile până spre sfârşitul lunii aprilie a anului viitor. Consumaţi-l în acest interval de timp.
   9.Reţeta poate fi aplicata şi pe jumătate, sau în orice cantităţi, respectând proporţiile.
   10. Reţeta aceasta o aplic de circa 25 de ani, fără întrerupere.

   Vă doresc să aveţi cât mai multe beneficii.

   Presbiter Ioviţa Vasile

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: