Musulmanii continuă să-i ucidă pe ortodocşi cu sălbăticie. Urmează să ne unim cu ei?


Din data de 27 iulie 2022, Ortodoxia are un nou Sfânt: copilul Mucenic Slobodan Stojanovic! Micul Slobodan a fost martirizat la vârsta de 11 ani doar pentru că era ortodox și sârb.

Într-un sat bosniac a avut loc o slujbă în onoarea Noului Mucenic al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Slobodan Stojanovic, un băiat de 11 ani care a fost ucis de musulmanii albanezi. Noul martir Slobodan Stojanovic, un băiat sârb care a fost canonizat în mai 2022, a fost onorat pentru prima dată în satul bosniac Drinjace. În urmă cu treizeci de ani, în această zi, el a fost ucis cu brutalitate de o grupare extremistă musulmană albaneză. Slujba divină a avut loc în biserica Sfântului diacon Avvakum din satul Drinyache, lângă orașul Zvornik, nu departe de locul unde locuia locuiește familia băiatului, în satul Kamenitsa. Martiriul băiatului a devenit un simbol al suferinței copiilor din timpul războiului din Bosnia.

Preotul Marko Danoilovici, în predica sa, a spus că Slobodan „a luat viață cu brațele deschise și, în același mod, s-a dus la dușmanii săi”. Potrivit clericului, crima lor nu a fost pedepsită, așa cum ar fi trebuit, precum au fost mai toate crimele împotriva poporului sârb din acest război. Potrivit părintelui Marko, „în ochii țărilor occidentale, crimele împotriva sârbilor nu sunt la fel de importante precum crimele împotriva altor popoare”. „Prin prisma suferinței micuțului Slobodan, trebuie să vedem suferința fiecărui copil în război, indiferent cum se numește”, a spus Părintele Marco.

Slobodan Stojanovic a fost ucis de Elfet Veseli, care a luptat pentru islamiştii bosniaci. Când au început masacrele împotriva sârbilor din sat, familia Stojanovic a mers într-un sat vecin să viziteze rudele, dar băiatul și-a amintit că nu și-a dezlegat cățelușul iubit. Părinții i-au interzis fiului lor să se întoarcă în sat, dar, auzind de departe lătratul cățelușului, Slobodan a fugit la el. În curtea casei a fost însă întâmpinat de islamişti care l-au măcelărit.

Cadavrul copilașului Slobodan a fost găsit în iunie 1993 într-o groapă comună de lângă Josanitsa. Potrivit medicului legist patolog, s-a constatat că băiatul avea multiple răni mortale la cap și corp, provocate în timpul vieții și după moarte. I s-a tăiat urechea, stomacul i-a fost tăiat cu un obiect ascuțit și un glonț i-a lovit tâmpla de la mică distanță. Ucigașul a fost găsit în Elveția, dar abia în 2019 a fost judecat. A primit o pedeapsa minimă, în ciuda crimei săvârşite si a altor infractiuni.

Sârbii din Zvornik, ale căror rude au fost ucise, capturate sau dispărute, urmează să ridice în oraș un monument Noului Mucenic Slobodan Kamenitsky.

În calendarul Bisericii Ortodoxe Sârbe din această zi sunt pomeniți și alți doi noi martiri din Drinjaca – Parintii Protopopi Milan Petkovici și Timotei Popovici, uciși tot în războiul din Bosnia. Icoanele tuturor Noilor Mucenici din Kamenitsky, pomeniți pe 27 iulie, se află în biserica Sfântului Diacon Avvakum.

„Prin suferințele micuțului Slobodan putem să gândim suferințele fiecărui copil din război”, a spus Părintele Marko Danojlović în timpul predicii sale de după Sfânta Liturghie. „Copilul Slobodan s-a apropiat de viață cu brațele deschise, la fel cum s-a apropiat de cei care l-au ucis în cele din urmă… Cea mai mare tragedie este că pe cântarul lumii victimele nu sunt măsurate, chiar dacă sunt copii”, a spus Părintele Marko.

Sfinte Mucenice Slobodan, roagă-te Atotbunului Dumnezeu pentru noi păcătoșii! Amin!

Selecţie şi editare: Dr. Gabriela Naghi

2 gânduri despre „Musulmanii continuă să-i ucidă pe ortodocşi cu sălbăticie. Urmează să ne unim cu ei?”

  1. Un alt genocid al sârbilor avea să se petreacă la Jasenovak unde avea să fi e uciși în jur de 100.000 și ceva de mii de sârbi ortodocși, și la care a fost direct implicat un anume Stepinak

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: