O floare pentru Maica Domnului

Se apropie din nou sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. O sărbătoare care ne aduce aminte despre valorificarea talanților despre care vorbea Mântuitorul. O sărbătoare care ne arată cât este de important să înțelegem chemarea lui Dumnezeu și s-o acceptăm. O sărbătoare care ne invită să observăm cât este de frumoasă trecerea la cele veșnice cu conștiința Misiunii divine împlinite! O sărbătoare care ne obligă să vedem cu ochii sufletului ce este adevărata iubire. Iubire fără margini pentru Dumnezeu, iubire fără margini pentru aproapele! O iubire care se amplifică în veșnicie! O sărbătoare care ne arată cum trebuie să fie femeia creștină și cum se pot îmbina demnitatea cu smerenia și frumusețea trupului cu cea a sufletului.

Sfântul Dionisie Areopagitul, care a vizitat-o pe Maica Domnului la casa Sfântului Apostol Ioan Evanghelistul din Ghetsimani, ne oferă un portret scurt, dar complex, al Maicii Domnului:

,,Înaltă, peste mijlocie, foarte sveltă, cu mâini și picioare delicate și frumoase, culoarea pielii ca aurul, ochii ca măslina coaptă, ovalul feței desăvârşit; se purta în culorile fecioarelor: roşu şi vânăt ; era foarte tăcută și activă. Tot ce făcea era desăvârșit, se mișca cu o grație firească pe care anevoie o au chiar împărătesele născute în purpură.


Cât am stat în casa ei nu a mâncat cu noi, ci numai seara se retrăgea cu femeile ei pentru a sta la masă. Ne-a vorbit despre Fiul ei multe lucruri tainice pe care le voi scrie altădată…

Toată înfățişarea şi purtarea ei erau atât de dumnezeieşti, încât dacã n-aş fi ştiut că nu-i ea Dumnezeu, m-aş fi închinat în fața ei ca lui Dumnezeu.

Icoana Prodromița, cea pictată prin minune dumnezeiască, adeverește cele scrise de Sfântul Dionisie privind portretul fizic al Maicii Domnului.

Ziua de 15 August ne demonstrează cum, la trecerea la cele veșnice, tristețea poate fi împletită cu bucuria și cu nădejdea, potrivnicii lui Hristos pot fi rușinați, iar norii cerului pot fi puși în slujba  slujitorilor lui Dumnezeu. Încurajarea celor apropiați și a Apostolilor este cât se poate de reală și a constituit sursă de inspirație pentru cei care i-au dedicat pricesne și acatiste.

,,Sunteți triști că jalea-n lume
Cei buni lasă-n urma lor,
Dar răsună scumpul nume
Printre veacuri cu sfânt dor.


Eu mă duc mijlocitoare
Ca o Maică să vă fiu.
Celor slabi ajutătoare
Lângă dulcele Meu Fiu.”

Mulțimea minunilor Maicii Domnului, mila ei față de noi arătată chiar când nu știam să-i cerem ajutorul ne dau încrederea că ne ajută și în aceste vremuri în care înmulțirea păcatului atrage după sine pedeapsa divină. De aceea, spunem și noi cu multă recunoștință și cu nădejde:

,,Graiurile mele ascultă-le, Preasfântă Doamnă, Fecioară, și nu întoarce de la mine fața ta de mamă! Schimbă plânsul meu întru bucurie și suspinul meu întru veselie, ca să cadă vrăjmașii sub picioarele mele. Cu puternicele tale rugăciuni, zdrobește capetele lor cele trufașe, ca să te binecuvânteze toată limba și numele tău să-l rostească tot trupul. Binecuvântată ești, o, fiica Marelui Împărat ceresc! Tu ești cununa tuturor sfințeniilor, tu ești slava Ierusalimului celui de sus și a celui de jos. cei ce te binecuvântează vor izbuti în lucrările lor. Cei ce te binecuvântează vor fi binecuvântați, iar cei ce te urăsc și te ocărăsc vor fi blestemați! Din casa robilor tăi nu se va împuțina vinul și belșugul de untdelemn!
Îl binecuvântăm pe Dumnezeu Care te-a zidit!
Binecuvântați să fie părinții tăi care te-au născut!
Binecuvântată ești, Doamna Fecioară, în cer și pe pământ, lăudată și preaslăvită ești în vecii vecilor
.  (Psaltirea Maicii Domnului, Psalmul 5)

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, nu întru iuțimea Sa să ne mustre pe noi Dreptul Judecător, nici întru mânia Sa să fim pedepsiți. Pe tine, apărătoarea noastră, te rugăm să ai grijă de noi și pentru numele tău cel sfânt să ne izbăvești de porțile iadului și din prăpastia cea întunecoasă cu rugăciunile tale, ca să cunoaștem în veci minunile tale, căci nu morții, nici cei ce sunt în iad, ci noi, cei vii, cu harul tău te vom binecuvânta! (Psaltirea Maicii Domnului, Psalmul 6)

Maica Domnului este MODELUL spre care suntem chemați să tindem spre slava lui Dumnezeu și spre ajutorul aproapelui. Maica Domnului este o adevărată mamă Căreia îi mulțumesc pentru tot ajutorul pe care mi l-a dăruit.

Lucreția P

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: