Calea lui Dumnezeu este crucea de zi cu zi

Către Maria Petrovna Kolîceva

Iată, vă scriu spre ţinere de minte din cartea Sfântului Isaac:
„Nu Duhul lui Dumnezeu petrece în cei ce trăiesc în tihnă… Fiii lui Dumnezeu se deosebesc de ceilalţi tocmai prin aceea că vieţuiesc în necazuri, pe când lumea se mândreşte cu belşugul şi cu odihna – fiindcă n-a binevoit Dumnezeu ca iubiţii Lui să se odihnească atâta timp cât sunt în trup, ci a vrut ca ei, cât sunt în această lume, să petreacă în necazuri, în greutăţi, în osteneli, în lipsuri, în golătate, în singurătate, în nevoie, în boli, în defăimare, în ocări, în zdrobirea inimii, în trup istovit, în lepădare de către rude, în gânduri întristătoare, având loc de vieţuire care nu seamănă cu cel omenesc obişnuit: locuinţa călugărească cea sihăstrească nu are nimic care să atragă privirile omeneşti şi nu cuprinde nimic din cele ce-l veselesc pe om în această lume.
Monahii plâng, pe când lumea râde. Ei suspină, pe când lumea se veseleşte. Ei postesc, pe când lumea se desfată. Ei se ostenesc ziua, iar noaptea se cufundă în nevoinţe, fiind strâmtoraţi şi împovăraţi. Unii dintre ei petrec în necazuri de bunăvoie, alţii – în osteneli, luptându-se cu patimile lor, alţii sunt prigoniţi de oameni, alţii sunt necăjiţi de draci, şi aşa mai departe: şi unii au fost alungaţi, alţii – omorâţi, şi aşa mai departe. Şi s-a împlinit asupra lor cuvântul Domnului: în lume necazuri veţi avea, dar bucuraţi-vă întru Mine (In 16, 33). Domnul ştie că cei ce vieţuiesc în odihna trupului nu au cum să rămână întru dragostea Lui, şi de aceea i-a oprit de la această odihnă şi desfătare. Hristos, Mântuitorul nostru, a Cărui dragoste biruie morţile trupeşti, să ne arate nouă tăria dragostei Sale. Amin.

Calea lui Dumnezeu este crucea de zi cu zi, şi se cunoaşte că Dumnezeu îi poartă de grijă omului atunci când îi trimite pururea întristare. Nu se cuvine ţie a te bucura când eşti la lărgime, iar când eşti în necazuri a te posomori şi a socoti străin această cale dumnezeiască, pentru că din veac şi din neam în neam ea este cale a crucii şi a necazurilor. Au nu pe urmele sfinţilor vrei să umbli? Sau vrei să-ţi întocmeşti altă cale, pe care să umbli fără de pătimire?”
Ziua toate sunt la vedere, pe când noaptea e întuneric şi nu se vede nimic. Hristos este lumină, iar lumea e întuneric. Cei ce voiesc să petreacă în întuneric numesc întunericul lor lumină, şi lumina lui Hristos nu îi mai luminează.

Cuviosul Gheorghe din Zadonsk, Sfaturile unui rugător pentru întreaga lume, Editura Sophia, Sursa: crestinortodox.ro

Selecție și editare: Dr. Gabriela Naghi

Publicitate

Un gând despre „Calea lui Dumnezeu este crucea de zi cu zi”

 1. Scrisoarea unui creștin ortodox către Sfânta Chinonită de pe Muntele Athos.

  Michael Tsakiridis, Salonic 02.06.2023

  Cuvioșii Părinți binecuvântați,

  Cu simțul responsabilității pentru educația celor 10 copii pe care mi-a dat Dumnezeu și cu durere sufletească pentru situația tristă care domnește în zona Bisericii noastre Elene și din păcate și în Grădina Panagiei unde am tot venit ca un pelerin continuu timp de aproximativ 27 de ani fie singur, fie cu unul dintre cei șapte băieți ai mei, aș dori să rezolvi câteva întrebări care mi-au apărut

  1) Poate un Patriarh să dea un tomos de Autocefalie celor care au fost excomunicați, caterisiți, nehirotoniți sau autosfințiți fără pocăință publică și fără o hotărâre sinodală?

  2) A existat o decizie sinodală cu privire la problema ucraineană pe Muntele Athos?

  3) După ce criteriu Sfânt Duhovnicesc au intrat în comuniune stareții M. Pantocrator și M.Xenofon, cu schismaticii Ucrainieni?

  4) Întrucât cei care aparțin așa-numitei Biserici Ucrainene a lui Epifanie Dumenko nu s-au pocăit și nu au fost recunoscuți sinodal, sacramentele și hirotoniile lor, nu sunt oare invalide ?

  5) Dacă cineva are comuniune cu eretici sau schismatici, nu este excomunicat?

  6) Nu aveți exemple strălucitoare de Sfinți Părinți, în timpul vizitei călugărilor unioniști prolatini în timpul Patriarhiei lui Ioan Vekkos, Sfântul Kosma primul care a fost spânzurat, în timp ce altora li s-au tăiat capul și alții au fost martirizați de la Sfintele mănăstiri Vatopedi, Iberi, Zografou , Xenofon de către călugării carioți?

  7) Este Sfânta Chinonită de acord cu acordarea unei chilii de către Starețul mănăstirii Pantokratos călugărilor ucraineni schismatici?

  Din păcate, vedem promovarea Uniei, a nazismului, a homosexualității de către așa-zisa Biserică ucraineană și acolo nu există niciun control.

  Potrivit Sfântului Grigorie Palama, al treilea fel de ateism este tăcerea când credința este în pericol.

  8) Toată această situație a creat o mare tulburare si sminteală printre credincioși?

  Cu siguranță într-o Grădină sunt flori și spini, și cu siguranță Sfinții contemporani și străvechi care au trecut prin acest sfânt locaș se roagă ca spinii să devină flori.

  Iertați-mă că îmi exprim toate aceste preocupări și gânduri ca un profan, dar sunt profund întristat de tăcerea voastră.

  Am fost motivat și de cuvintele Domnului nostru, Iisus Hristos „dacă aceștia tac, pietrele vor striga”

  Sărutăm mâna dreaptă sfințitoare ,

  Cu adâncă evlavie,

  Michael Tsakirides

  Salonic

  Partajarea

  1) Tuturor Stareților Sfintelor mănăstiri din Muntele Athos

  2) Media electronică
  Traducere din
  https://orthodoxostypos.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%bf%cf%81%ce%b8%ce%bf%ce%b4%cf%8c%ce%be%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%ad%ce%ba%ce%bd%ce%bf%cf%85-%cf%80/

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă

%d blogeri au apreciat: