Anatema tuturor ereticilor

,,Dar chiar dacă noi, sau înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o, – să fie anatema! Precum v-am spus şi mai înainte, şi acum vă spun iarăşi: Dacă propovăduieşte cineva altceva decât aţi primit – să fie anatema!’’ (Galateni 1, 8-9).

Textul acesta scripturistic pune hotar, cu maximă severitate, tuturor încercărilor de a strâmba adevărurile dumnezeieşti, veşnice şi mântuitoare. El vizează cu deosebire ereticii din toate vremurile şi locurile care cutează să schimbe Dumnezeiasca Revelaţie prin denaturare, substituire, adăugire ori omisiune.

1.Ce este anatema? ,,Este pedeapsa cea mai grea pe care Biserica o aplică în cazuri extreme, şi anume atunci când nu mai există nădejdea îndreptării, când se săvârşesc păcate împotriva Duhului Sfânt sau când cineva se împotriveşte Bisericii, neascultând nici de aceasta… Anatema ca pedeapsă, reprezintă definitiva îndepărtare a cuiva din Biserică sau afurisirea cea mai gravă, care implică lepădarea celui păcătos de la Dumnezeu şi predarea lui satanei… Această pedeapsă echivalează, în ordinea civilă, cu pedeapsa cu moartea’’ (Arhidiacon prof. dr. Ioan Floca, Canoanele Bisericii Ortodoxe, 1981, pag. 62).

2.Cine poate pronunţa pedeapsa anatemei asupra cuiva? Acesta este atributul Bisericii lui Hristos, care a stabilit modalităţile, formulele şi slujbele de anatemizare. Se ştie că Sfintele Sinoade Ecumenice au pronunţat anatema asupra ereticilor care au refuzat, cu îndârjire, să se pocăiască.

3.Concret, care sunt modalitaţile şi slujbele Bisericii pentru pronunţarea anatemei?  Acestea sunt cuprinse în textele Sfintelor Canoane, în slujba numită ,,Cercarea şi desemnarea candidatului la treapta arhieriei’’ (cuprinsă în cartea numita Arhieraticon), în ,,Rânduiala Slujbei din Duminica Ortodoxiei’’.

4.Unde se gaseşte Rânduiala Slujbei din Duminica Ortodoxiei? În cartea bisericească numita Molitfelnic, dar numai in ediţiile vechi, cum este cea din 1896. Parintele Iustin Parvu a avut înţelepciunea sa reediteze acel Molitfelnic şi aşa am aflat şi noi de existenţa acestei Slujbe. Trebuie să spunem că în ediţiile mai noi ale Molitfelnicului, aceasta Slujbă a fost cenzurată prin omisiune totală. Cei din Biserica Greciei ne acuzau de omiterea acestei Slujbe din practica bisericească, neştiind că vina nu ne aparţine.

5.De ce a fost cenzurată această Slujbă? Pentru că arhiereii eretici şi ceilalţi rătăciţi se tem ca nu cumva să fie citită, ea vizându-i direct. Este atât de cuprinzătoare, încât prin ea se anatemizează ereticii de orice fel, din toate vremurile şi locurile.

6.Săvârşirea acestei Slujbe este obligatorie sau facultativă ? Este absolut obligatorie pentru toţi episcopii, preoţii, diaconii, monahii şi mirenii care vor ca Biserica lui Hristos să fie ferită de cancerul ereziei, iar Sfânta Credinţă Ortodoxă să fie păstrată curată, în întreg sublimul ei Dumnezeiesc.

7.Când se săvârşeşte această Slujbă? La Dumnica întâia din Sfântul şi Marele Post al Învierii Domnului, numită ,,a Ortodoxiei’’, pentru că în această zi sărbătorim biruinţa Bisericii asupra tuturor ereziilor trecute şi viitoare, până la a doua Venire a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Această Slujbă se va săvârşi anul acesta, 2018, în 25 februarie. Ea poate fi găsită pe internet, tastând corect titlul ei.

Pr. Ioviţa Vasile

9 gânduri despre „Anatema tuturor ereticilor”

  1. De-a lungul timpului sa avut grijă să se modifice dogmele bisericii, această slujbă ca și canonul 15 de la Constantinopol, sa avut grijă să fie categorisite schisme, întrucât aceste mai sus menționate stăteau în calea ,, visurilor” dumnealor, întrebați așa ca fapt divers, generațiile mai tinere de preoți despre acestea că ei habar nu au ce sunt

    Apreciază

    1. Si noi, cei mai varstnici, am iesit din scolile teologice cu multe lacune. Abia dupa 1990 am avut acces la carti extraordinare, am adunat multe informatii si am ajuns oarecum la o mai buna intelegere a lucrurilor. De cei tineri nu ma mir, deoarece sunt indoctrinati cu,, gramezi” de ecumenisme, care de care mai absurde. Adevarul nu poate fi desfiintat. Doamne ajuta.

      Apreciază

  2. Dorim din tot sufletul ca si un sinod ,chiar local,sa faca acest lucru,Biserica acum e lovita de divergente,dar SARMANUL HRISTOS,va grabi venirea razboiului ca leac ca sa nu se mai sminteasca suflete pe viitor.Maica Domnului plange ca suntem cam de doua saptamani sub COD ROSU al maniei Dumnezeiesti:1pt contre crestin ortodoxe;2.pt neimplicarea personala a ierarhiei ortodoxe la problemele grave ale Bisericii Ortodoxe.3.Pt neimplicarea oamenilor cu proteste de amploare impotriva crimelor contra femeilor si copiilor.4.Pt neimplicarea cu proteste masive de strada impotriva cipuirii.5.Pt neimplicarea cu proteste masive in vederea interzicerii ecumenismului aducator de greu blestem prin putrezire de viu si punerea in capul crestinatatii a vechilor dusmani-islamicii,cu forta armata.
    Vor veni acum epidemiile cele mari si de nevindecat si va muri multa lume.Nu se vor cai oameníi,vine apoi seceta mare si foametea.

    Apreciază

  3. Ca blestem pt ecumenism,calaretul inarmat din vecinatatea noartra va navali la noi ca inundatiile mari.Aproape de jumatatea anului credem ca va fi cutremur de peste 8 grade care se va misca in zig-zag,de aici,economia va fi distrusa total,7 orase mari se vor inghiti la miezul noptii,va disparea Romania ca stat pana dupa razboi.Aici va fi morman imens, ca intindere,de daramaturi si campuri imense incovoiate.Dupa cutremur,la ceva timp,o sa vina,treptat sa se aseze in toata intinderea tarii 3 miliarde si 800 mi l i o a ne de tancuri si blindate in scop tranzitoriu spre Rusia,Turcia si Europa.Pregatiti va bunurile personale din case ca sa le dati din prima armatei ocupante cand va vor trosni cu patul si cu teava mitralierei de pe masina,pana la lesin si desirare,ca sa nu va impuste din primul foc de arma.Vor fi oprite trenuri intregi in mijlocul campului si vor fi impuscati tot trenul la cea mai mica banuiala.Daca sotii nu si vor lasa femeile violate in grup de soldati,vor fi impuscati.Si soldatii se vor impusca intre ei in timpul ac acte si ofiterii nu vor zice nimic.De multime de tancuri,nu vei mai putea circula cu masina,nici cu autobuzul in oras pt ca bulevardele si toate strazile din orase si de la tara vor fi parcari uriase de tancuri.Vor fi parcari de tancuri chiar si in curtea bisericii.Ce sa va mai zicem fratii nostri?Cine are urechi de auzit,oricum va auzi/vedea.Cainta noastra o sa faca ca niste soldati sa aiba inima de om spre noi,altceva…nimic la orizont pt niciunul din noi.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă