Nașii de Botez

Botezul este una dintre Cele Șapte Taine ale Bisericii Ortodoxe. Odată cu Botezul, copilul intră în comunitatea creștină având dreptul de a primi Sfânta Împărtășanie. De aceea, Botezul nu trebuie privit ca un eveniment lumesc, ca o tradiție care se cere îndeplinită, ci ca un eveniment de mare însemnătate pentru viitorul creștin. Un preot, niște nași de Botez și niște părinți cu conștiință ortodoxă trează reprezintă cel mai mare dar pentru un copil ce urmează a fi botezat. De aceea Botezul este un eveniment creștin care trebuie privit cu maximă responsabilitate.

În ultimul timp, am constatat o exagerare în organizarea Botezului pe plan lumesc: alegerea restaurantului, alegerea unor momente ,,speciale” cum ar fi ursitoarele, orchestra, meniul, invitațiile, decorul etc.

Bine ar fi ca preotul să-i catehizeze pe părinți și pe nași, ca să știe exact ce responsabilități au fiecare dintre ei. Nașii au respnsabilități în primul rând pe plan duhovnicesc. Mai întâi nașii veghează ca Taina Botezului Ortodox să fie îndeplinită conform Sfintelor Canoane, adică prin cele trei afundări. Asta înseamnă că părinții trebuie să aleagă nași ortodocși care își cunosc bine credința.

 Nașii sunt cei care veghează ca noul creștin să fie împărtășit cât mai des. Chiar de la momentul Botezului, nașii trebuie să vegheze ca noului creștin să-i fie deschisă calea spre despătimire, iluminare și îndumnezeire. Dacă Taina Botezului este realizată incorect, adică prin stropire, viitorul creștin va lupta greu cu patimile, iar ca monah nu se va putea sfinți, deoarece lupta lui cu patimile va fi mult mai grea. Duhurile necurate îl vor ataca mereu. De aceea, Sfântul Paisie Velicicovski fie îi respingea pe cei botezați incorect, fie le săvârșea el însuși cele trei afundări înainte de a-i tunde în monahism. Cu cât copilul este împărtășit mai des, cu atât are mai multe șanse de a deveni un bun creștin. ,,Scopul viețuirii creștine este dobândirea Duhului Sfânt.” – spunea Sfântul Serafim de Sarov.

În aceste vremuri trebuie să fim atenți la inovațiile ecumeniste. Ecumenismul îi cere Ortodoxiei să renunțe la conceptul de îndumnezeire!!! Asta înseamnă că nu se mai pune accentul pe un Botez efectuat corect și nici pe Împărtășanie deasă, nici pe despătimire, iluminare și îndumnezeire, cum ar fi normal. Formalismul și ecumnenismul iau locul credinței adevărate dacă nu suntem vigilenți și nu ne cunoaștem credința.

În trecut, totul era mult mai simplu. Fiecare familie avea mai mulți copii, iar Botezul era un eveniment mult mai puțin costisitor. Corect este să existe o singură familie de nași de Botez sau chiar un singur naș, obligatoriu ortodox practicant. Însă a luat amploare Botezul cu mai mulți nași dintre care se poate ca niciunul să nu știe Crezul... Sau se poate ca printre ei să fie unii de alte confesiuni! Ce să mai vorbim despre celelalte aspecte strict duhovnicești din viața viitorului creștin?

Este de-a dreptul scandalos să vezi zece perechi de nași care se uită cum copilul este ,,botezat” prin stropire într-o cristelniță fastuos împodobită! Se fac filmări și la exterior totul arată ca la carte! Din punct de vedere lumesc, firește! Apoi accentul cade pe mâncare și băutură, muzică și dans… E prea mult lumesc în toate astea! La petrecere, se pune problema cine să stea cu cel botezat, deoarece toți nașii sunt ocupați… Din când în când se mai fac fotografii și filmări și atunci este adus și cel botezat pe care-l plimbă din mână în mână toți nașii… Muzică și joc, atmosferă păgână! Ce ar spune Sfântul Ioan Botezătorul despre un asemenea botez?

În secolul trecut, s-a pus problema recunoașterii botezului catolic de către ortodocși… Nu e cazul, iar ortodocșii trebuie să știe acest lucru. Acceptarea de către ortodocși a unor ,,taine” ale celorlalte confesiuni nu este în concordanță cu învățătura de credință ortodoxă autentică, ci este o invenție ecumenistă promovată în vederea unirii tuturor religiilor. Unirea tuturor religiilor nu are în vedere îndumnezeirea, ci demonizarea și închinarea la Antihrist. Se ,,lucrează” din aproape în aproape. Se fac spectacole în biserici, se dezincriminează păcate grele… Dar trebuie știut că atunci când ierarhii sunt masoni, ne putem aștepta și la așa ceva… Iar noi trebuie să facem ascultare în primul rând de Dumnezeu!

Copilul botezat incorect și neîmpărtășit des va fi mai ușor de atras în păcate și va fi mai greu de educat creștinește. De aceea, grija de căpătâi a nașilor de Botez este să se asigure că Botezul va fi efectuat corect și apoi că va fi împărtășit des. Există atât preoți, cât și nași sau părinți reticenți la efectuarea Tainei Botezului în mod corect, prin cele trei afundări. În discuția premergătoare acestei Sfinte Taine, trebuie lămurită această problemă de căpătâi.

Așadar, alegerea unor nași ortodocși practicanți și a unui preot fidel canoanelor ortodoxe trebuie să fie grija de căpătâi a părinților care urmează să-și boteze copilul. Duhovnicul, părinții și nașii sunt datori să-i asigure copilului accesul la îndumnezeire prin tot ce depinde de ei (exemplul personal, buna sfătuire etc.)  Nu trebuie să ne întrebăm de ce păcatul ia amploare, ci trebuie să veghem să fie respectate întocmai Cele Șapte Taine ale Ortodoxiei atât cât depinde de noi.

Dumnezeu să ne ajute să avem conștiință ortodoxă trează în aceste vremuri de încercare a credinței!

Sora Pelaghia

4 gânduri despre „Nașii de Botez”

  1. Are cineva cunostinta de un preot in Romania, care reface botezul facut incorect (stropire/turnare), acum 27 de ani, la ortodocsi? Eu am intrebat deja 10 preoti si raspunsul a fost: „las`ca mere` s-asa!” Rezultatul negativ se vede. Multumesc pt. orice raspuns! Doamne ajuta!

    Apreciază

    1. Doamne ajută
      Preot s-ar găsi, dar trebuie cumpănite lucrurile cu mare băgare de seamă. Botezul nu se reface, se face pur și simplu. Problema este că nici nu se repetă, pentru că acela care ar face această greșală cade sub osanda Sfintelor Canoane.
      Cu zeci de ani în urmă cand se ivea o situație dificilă, mergeam la episcop și primeam soluția pe loc. Acum însă unde să mergem. Dați-ne un episcop ortodox și vă vom da soluția.
      Oricum, ma voi sfătui cu Părinții și sper să vă spun drumul de urmat, cam peste două săptămani. Putem comunica prin e-mail: Vasileiovita@yahoo.com.
      Pace, sănătate, mantuire.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă