Sfantul Gavriil Georgianul și dărîmarea idolilor

Viata ieromonahului Gavriil se anunta stabila, din moment ce intrase in institutile bisericesti, insa ea fu perturbata de un eveniment care s-a intamplat de ziua muncii, pe 1 mai 1965, cand, ca in fiecare an, o mare manifestatie era organizata. Atunci, cand o multime de oameni era adunata in fata Comitetului Partidului Comunist pentru a asculta un discurs, au vazut ca un portret gigantic al lui Lenin suspendat pe fatada cladirii, a luat foc. De la etajul unu, Parintele Gavriil striga:

Domnul a spus: Să nu-ţi faci chip cioplit… Să nu te închini lor, nici să le slujeşti, că Eu sunt Domnul Dumnezeul tău. Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine!(Iesirea 2-5) Voi toti, reveniti-va in fire! Georgienii au fost mereu crestini. Atunci, de ce va inchinati idolilor? Iisus Hristos a murit si a inviat a treia zi din mormant, dar idolii vostri de bronz nu vor invia niciodata. Din timpul vietii lor deja sunt morti„.

Ani dupa aceasta, cand Parintele Gavriil a fost intrebat cu privire la aceasta intamplare, a spus:

Sunt un pastor caruia Dumnezeu i-a incredintat grija turmei Sale. Ei au ridicat un idol si vroiau ca poporul sa sa inchine lui. Este un chip al Antihristului, imaginea unui om, sau mai de graba a unei fiare, si comunistii vroiau sa i se aduca cinstea care I se cuvinea doar lui Dumnezeu. Nu puteam sa las sa se intample asta„. 

De-abia ajuns jos, multimea s-a napustit asupra lui, batandu-l cu pumnii si cu picioarele si aruncandu-i pietre. Când pompierii l-au scos din mâinile oamenilor, si l-au transportat la spital, unde a fost pus in izolare, Părintele Gavriil avea 18 fracturi, din care una craniană, iar fața îi era de nerecunoscut. O lună de zile a fost aproape inconșient, apoi a fost transferat la un spital de boli mintale. Cand si-a mai revenit, un reprezentat KGB a venit sa-l interogheze si l-a brutalizat din nou. Aceasta nu l-a impiedicat pe Parinte sa ii spuna, in continuare, ca ar trebui distruse toate monumentele lui Lenin si sa fie inlocuite cu straturi de flori. Dupa o ancheta sumara este condamnat la moarte, dar autoritatile comuniste incearca sa exploateze situatia, promitandu-i ca va fi salvat daca va marturisi ca a participat la o conspiratie a Bisericii Ortodoxe Georgiene impotriva regimului. Parintele Gavriil refuza propunerea si il trateaza din nou pe Lenin ca fiara raufacatoare, ceea ce face ca sa fie din nou rupt in bataie. Stirea acestui eveniment incredibil si senzational, in timpul in care actele de nesupunere erau foarte rare, iese din tara, fiind difuzat de mass-media europeeana si americana. Aceasta a facut ca Kremlinul, in loc sa-l condamne la moarte, sa-l interneze intr-un spital de psihiatrie, in luna august 1965.

I se face un raport de catre un medic psihiatru, care, nu numai ca este tipic metodelor staliniste ale epocii, dar in el se poate observa cum sunt prezentate ca simptome patogene credinta si practicile curente ale crestinismului: 

Pacientul este ținut în spitalul psihoneurologic din oras, din 18.VIII.1965, cand a fost adus de la închisoare pentru un tratament forțat. Diagnostic: persoană psihopata, predispus la psihoza schizofrenică. A fost eliberat din spital pe 19. XI.1965. În conformitate cu istoricul bolii, el a avut o viziune fantomatică a spiritului răului cu coarne pe cap, la vârsta de 12. Pacientul pretinde ca tot raul care se intampla in lume este din cauza diavolului. De la varsta de 12, el a început să meargă la biserici, să se roage, să cumpere icoane, și sa studieze literatura bisericeasca […] Nu manânca nimic în zilele de miercuri și vineri, dand acest motiv absurd care face sa rada adultii si soldatii prezenti: „Intr-o miercuri Iuda a vândut pe Hristos pentru 30 de arginți, și intr-o vineri preoții evrei L-au crucificat”; era într-o stare de halucinație totală. Așa se explică faptul că in timpul demonstratiei de 1 mai 1965 a ars un portret mare a lui Lenin atârnat pe clădirea Consiliului de Miniștri. In timpul interogatoriului, el a spus că a făcut, aceasta deoarece imaginea Răstignirii lui Hristos ar fi trebuit să fie agatata acolo, și ca nu este posibil să se idolatrizeze un om pământesc. Aceasta a suscitat îndoială cu privire la starea lui de sănătate mentală, motiv pentru care a fost supus unei expertize psihiatrice. Examinarea a arătat că echilibrul pacientului este pierdut în spațiu, în timp, cât și în mediul înconjurător. El vorbește cu el însuși cu voce scăzută. Crede în existența fiintelor cerești, a lui Dumnezeu și a îngerilor, etc. În timp ce vorbeste, axa principală a discursului sau psihopat este întotdeauna intoarsa spre ideea ca totul depinde de voința lui Dumnezeu, etc. In departament se  izoleaza de ceilati pacienți cu boli mintale. Dar când cineva i se adreseaza, el vorbește cu siguranță de Dumnezeu, îngeri și icoane, etc. Este incapabil să critice starea lui. A primit un tratament pe baza de aminazinofrazie și siptomicina, după care a fost dus în fața comisiei.

Parintele Gabriel a fost eliberat in februarie 1966 si dat in grija mamei sale la domiciliul acesteia. Actul eroic al Parintelui a pus in cauza Biserica insasi, ceea ce a facut ca sa fie exclus de la slujire, putand insa sa participe la Sfanta Liturghie si sa se impartaseasca precum un simplu mirean. In mod periodic era chemat de securitate unde, de fiecare data, era supus unor tratamente inumane. Intr-o zi a fost batut atat de tare, incat nemaiputand sa mearga, au fost chemate rudele sa-l recupereze. 
Parintele Gavriil cersind

Intr-un timp Parintele nu putea nici sa iasa in oras, insa a reusit sa-si gaseasca mici slujbe in afara acestuia, ca de exemplu sa pazeasca via sau sa intretina focul la cate o biserica. Cu toate acestea ducea o viata duhovniceasca foarte intensa. Dupa un timp a fost vazut cersind in fata bisericilor la Tbilissi. Nimeni nu stia ca e preot. Noaptea mergea si cauta in cosurile de gunoi ale unei cofetarii, unde gasea resturile prajiturilor colorate intens in rosu, galben, albastru sau verde. Le binecuvanta si le manca, dand slava lui Dumnezeu. Dar, neputand sa se hraneasca numai cu astfel de resturi pline de zahar si de coloranti, bea doar un ceai si manca o bucata de paine neagra uscata, lasand acestea pentru pasari, care, spunea el, vor face un banchet regal. Intr-o zi a primit niste daruri din partea Patriarhului, pentru care a multumit lui Dumnezeu: 

Multumesc Multmilostive Doamne! Tu sti ca nu am nici bani, nici mancare

Pe urma, a adaugat catre persoanele care i-au adus cele trimise de Patriarh:

N-aveam de mancare de mai multe zile. Am facut o greseala sa cer vecinilor mei sa-mi dea ceva de mancare – m-au blestemat. Am plans in chilia mea. Cum pot oamenii sa fie atat de cruzi si neingaduitori? Este posibil sa consideri un om ca talhar pentru motivul ca-L iubeste pe Dumnezeu? Dar am regretat aceasta slabiciune cand mi-am amintit de Iisus Hristos care a trecut prin umiliri si insulte, S-a smerit El insusi si s-a facut ascultator pana la moarte, si moarte pe Cruce! M-am linistit. Si iata ca ati venit la mine!” 

(Preluare de pe Cor Ortodox)

7 gânduri despre „Sfantul Gavriil Georgianul și dărîmarea idolilor”

  1. Din bilantul pe care il vad si cum merg lucrurile ,din pacate,pt ca se vor pierde vieti omenesti si simt o mila si compasiune pentru georgieni o spun clar ca Georgia se indreapta spre razboi.De la razboiul din Georgia o sa apara criza economica in toata Europa pt.ca economic e legata de Europa.Nu cred sa se mai potoleasca euromaidanul din Georgia si nu s-au invatat minte din 2008 cand la comanda lui Patrushev,atentie,georgienii au fost potoliti.Nu m-am inselat cand am spus ca inainte de o Polonie intrata toamna oficial  in razboi cu rusii pe teritoriul Ukrainei cu incorporari generale pana la 50 si ceva de ani si in Polonia si in Letonia,Estonia,Bulgaria si la noi(la noi vor fi incorporari totale dar toata armata romana va sta in cazarmi si soldatii vor putea sa mearga liber la familii zilnic in orasele mari si va spun ca asa va fi:nimeni nu va fi trimis obligatoriu pe front in Ukraina si in Polonia decat numai cei care vor sa se duca si va mai spun inca un adevar care sa linisteasca toti romanii:cand veti auzi ca Polonia a intrat oficial cu rusii in razboi vizavi de armata romana ,doar,nu se va activa articolul 5 si pe teritoriul Romaniei nu va fi niciun razboi sau atac rusesc la modul serios;scurte „”vizite””rusesti vor fi,nu vor lipsi si ele vor fi doar pe bratul tulcean al Dunarii) vom vedea razboi in Georgia si niciun voluntar pt ajutoare umanitare sa nu plece pe toata durata atacurilor rusesti in Georgia pentru ca nu va ramane nimeni in viata pt ca acolo va fi atac nuclear LIMITAT.Vor in UE?O sa le dea nana rusii de o sa se creada ca chiar s-a inceput razboiul .Parerea mea e sa lasati distractiile si sa plangeti pentru tara aceasta ,Georgia atat de frumoasa si cu atata credinta.Le-a trebuit sa plece urechea la Vest?Vai de mamele care i-au nascut.Le trebuie incapatanare si razboi cu rusii?Nu stiu ce-i asteapta.Cu Georgia o sa bage rusii groaza in americani si NATO.

    Apreciat de 1 persoană

    1. AVERTISMENT

      Ocoliți site-ul ecumenist și mincinos ORTODOXIA TINERILOR. Redau aceste fraze din ce scriu fîrtații ecumeniști:

      ,, Motivul pentru care Paștele Ortodox este adesea mult mai târziu decât Paștele sărbătorit de romano-catolici și protestanți nu este nici pentru că Biserica Ortodoxă respectă formula pascală de la Niceea, nici pentru că bisericile occidentale nu reușesc să respecte această formulă… Biserica Ortodoxă folosește calcule științifice inexacte care se bazează pe calendarul iulian inexact pentru a determina data Paștelui pentru fiecare an”.

      Deștepți băieții, nu? Și șmecheri. Îmi place exprimarea ,,calcule științifice inexacte”.

      Apreciază

  2. Care cum aveti probleme cu ecumenistii,iata citate scripturistice si patristice.Si o sa va usurez cu citate cate vreti.Cat de curand.O sa incep cu cele scripturistice:

    Psalmi:

    „”

    5. „”Nu vor sta călcătorii de lege în preajma ochilor Tăi. Urât‑ai pe toți cei ce lucrează fărădelege.

    6. Pierde‑vei pe toți cei ce grăiesc minciuna; pe ucigaș și pe viclean îl urăște Domnul.””(Ps.5,5-6)

    „”

    .”” Iată, a poftit nedreptatea, a zămislit silnicia și a născut nelegiuirea.

    15. Groapă a săpat și a adâncit‑o și va cădea în groapa pe care a făcut‑o.””(Ps.7,14-15)

    „” Căzut‑au neamurile în groapa pe care au făcut‑o; în cursa aceasta, pe care au ascuns‑o, s‑a prins piciorul lor.”””(Ps.9,15)

    „”

     „”Că se laudă păcătosul cu poftele sufletului lui, iar cel ce face strâmbătate pe sine se binecuvântează.

    24. Întărâtat‑a cel păcătos pe Domnul, după mulțimea mâniei lui; nu‑L va căuta; nu este Dumnezeu înaintea lui.

    25. Spurcate sunt căile lui în toată vremea; lepădate sunt judecățile Tale de la fața lui, peste toți vrăjmașii lui va stăpâni.

    26. Că a zis întru inima sa: nu mă voi clinti din neam în neam, rău nu‑mi va fi.

    27. Gura lui e plină de blestem, de amărăciune și de vicleșug; sub limba lui, osteneală și durere.

    28. Stă la pândă în ascuns cu cei bogați ca să ucidă pe cel nevinovat; ochii lui spre cel sărac privesc.

    29. Pândește din ascunziș, ca leul din culcușul său; pândește ca să apuce pe sărac, pândește pe sărac ca să‑l tragă la el.

    30. În lanțul lui îl va smeri; se va pleca și va cădea asupra lui, când va stăpâni pe cei săraci.

    31. Că a zis în inima lui: «Uitat‑a Dumnezeu! Întors‑a fața Lui, ca să nu vadă până în sfârșit!».(Ps.9,23-31).

    „”Că iată, păcătoșii au încordat arcul, au gătit săgeți în tolbă, ca să săgeteze în întuneric pe cei drepți la inimă.

    3. Că au surpat ceea ce ai așezat; dar dreptul ce a făcut?

    4. Domnul este în locașul cel sfânt al Său, Domnul în cer are scaunul Său. Ochii Lui spre sărac privesc, genele Lui cercetează pe fiii oamenilor.

    5. Domnul cercetează pe cel drept și pe cel necredincios; iar pe cel ce iubește nedreptatea îl urăște sufletul Său.

    6. Va ploua peste păcătoși lațuri, foc și pucioasă; iar suflare de vifor este partea paharului lor.

    7. Că drept este Domnul și dreptatea a iubit și fața Lui spre cel drept privește.(Ps.10,2-7)

    „”2.Deșertăciuni a grăit fiecare către aproapele său, buze viclene în inimă, și în inimă rele au grăit.

    3. Pierde‑va Domnul toate buzele cele viclene și limba cea plină de mândrie.

    4. Pe cei ce au zis: «Cu limba noastră ne vom mări, căci buzele noastre la noi sunt; cine ne este Domn?».

    5. Pentru necazul săracilor și suspinul nenorociților, acum Mă voi scula, zice Domnul; le voi aduce lor mântuirea și le voi vorbi pe față.

    6. Cuvintele Domnului, cuvinte curate, argint lămurit în foc, curățat de pământ, curățat de șapte ori.

    7. Tu, Doamne, ne vei păzi și ne vei feri de neamul acesta în veac.

    8. Căci atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiții mișună pretutindeni.(Ps.11,2-8)

    „”1. Zis‑a cel nebun în inima sa: «Nu este Dumnezeu!». Stricatu‑s‑au oamenii și urâți s‑au făcut întru îndeletnicirile lor. Nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul.

    2. Domnul din cer a privit peste fiii oamenilor, să vadă de este cel ce înțelege sau cel ce caută pe Dumnezeu.

    3. Toți s‑au abătut, împreună netrebnici s‑au făcut; nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul.

    4. Oare, nu se vor înțelepți toți cei ce lucrează fărădelegea? Cei ce mănâncă pe poporul Meu ca pâinea, pe Domnul nu L‑au chemat.

    5. Acolo s‑au temut de frică, unde nu era frică, că Dumnezeu este cu neamul drepților.””(Ps.13,1-5)

    „”Ca sa nu graiasca gura mea LUCRURI OMENESTI,pentru cuvintele BUZELOR TALE eu AM PAZIT CAI  ASPRE”””(Ps.16,4).

    „”Lucruri omenesti””=erezia;””cai aspre”‘=dreptarul ortodoxiei,credinta ortodoxa neintinata,neatarnata.

    49. Fiii străini m‑au mințit pe mine. Fiii străini au îmbătrânit și au șchiopătat în cărările lor.””(Ps.17,49)

    „”14. Și de cele străine ferește pe robul Tău; de nu mă vor stăpâni, atunci fără prihană voi fi și mă voi curăți de păcat mare.””(Ps.18,14)

    „”8. Află‑se mâna Ta peste toți vrăjmașii Tăi, dreapta Ta să afle pe toți cei ce Te urăsc pe Tine.

    9. Îi vei pune pe ei ca un cuptor de foc în vremea arătării Tale;

    10. Domnul întru mânia Sa îi va tulbura pe ei și‑i va mânca pe ei focul.

    11. Rodul lor de pe pământ îl vei pierde și sămânța lor dintre fiii oamenilor.

    12. Că au gândit rele împotriva Ta, au cugetat sfaturi care nu vor putea să stea.

    13. Că îi vei pune pe ei pe fugă și cu arcul Tău vei ținti capul lor.”‘(Ps.20,8-13)

    „”11. Toate căile Domnului sunt milă și adevăr pentru cei ce caută așezământul Lui și mărturiile Lui.””(Ps.24,11).””Caile Domnului””,””mila si adevar”””si””asezamantul Lui si Marturiile Lui””=dreapta credinta ortodoxa,aceea care este pastrata curata fara niciun fel de erezii,inovatii,rastalmaciri dupa nebunia mintii stricate.

    1. …””Intru nerăutate am umblat „”… „”Nerautate”” inseamna credinta ortodoxa care este opusul ereziei care este in realitate rautatea intrupata.

    „”5. Urât‑am adunarea celor ce viclenesc și cu cei necredincioși nu voi ședea.””

    „”9. Să nu pierzi cu cei necredincioși sufletul meu și cu vărsătorii de sânge viața mea,

    10. Întru ale căror mâini sunt fărădelegi și dreapta cărora e plină de daruri.””(Ps25,1,5,10-11)

    Ereticii cine sunt?Care este adevarata lor identitate?Psaltirea ii devoaleaza,ii tradeaza ca fiind:

    „”adunarea celor ce VICLENESC””,””CEI NECREDINCIOSI””,””VARSATORI DE SANGE …INTRU ALE CAROR MAINI SUNT FARADELEGI SI DREAPTA CARORA E PLINA DE DARURI””.ESTE ASA SAU NU?”DREAPTA”” LOR NU „”E PLINA DE DARURI”” CU SIMONIA,CU SPAGA?PREA SE TRADEAZA CU ASTA CA ERETICI.

    „”18. Nu mă da pe mine pe mâna celor ce mă necăjesc, că s‑au ridicat împotriva mea martori nedrepți și nedreptatea a mințit sieși.

    19. Cred că voi vedea bunătățile Domnului, în pământul celor vii.””(Ps.26,18-19).Cu ce sunt asemeni ereticii?Cu dracii din cauza carora crestinul Ii cere lui Dumnezeu „”nu ma da pe mine pe mana celor ce ma necajesc””.Cine deci mai sunt ereticii?Sunt „”cei ce ma necajesc””.Ce mai desemneaza dreapta credinta?””Bunatatile Domnului””;””pamantul celor vii””.(Ps.26,18-19)

    Ia sa vedem cine mai sunt ereticii.Ereticii sunt:

    …””Cei ce grăiesc pace către aproapele lor, dar cele rele sunt în inimile lor.””

    Ce este „”bunatatea””,””mila ereticilor”””?””Bunatatea””,””mila „” ereticilor este :

    ..””.Cursa aceasta pe care mi‑au ascuns‑o mie…””

    Ce fac ereticii?Care este „”ID””-ul lor””?Ereticii sunt si „”ID””-ul lor fara masca este:

    …Cei ce păzesc deșertăciuni în zadar…””Si:

    …Buzele cele viclene, care grăiesc împotriva dreptului fărădelege, cu mândrie și cu defăimare.””(Ps.27,4;30,4,6,18)

    Slava lui Dumnezeu.

     

    Apreciază

  3. Cine este ereticul?

    „”PSALMUL 108Al lui David

    1. Dumnezeule, lauda mea n‑o ține sub tăcere. Că gura păcătosului și gura vicleanului asupra mea s‑au deschis.

    2. Grăit‑au împotriva mea cu limbă vicleană și cu cuvinte de ură m‑au înconjurat și s‑au luptat cu mine în zadar.

    3. În loc să mă iubească, mă cleveteau, iar eu mă rugam.

    4. Pus‑au împotriva mea rele în loc de bune și ură în locul iubirii mele.

    5. Pune peste dânsul pe cel păcătos și diavolul să stea de‑a dreapta lui.

    6. Când se va judeca, să iasă osândit, iar rugăciunea lui să se prefacă în păcat.

    7. Să fie zilele lui puține și dregătoria lui să o ia altul;

    8. Să ajungă copiii lui orfani și femeia lui văduvă;

    9. Să fie strămutați copiii lui și să cerșească; să fie scoși din curțile caselor lor;

    10. Să smulgă cămătarul toată averea lui; să răpească străinii ostenelile lui;

    11. Să nu aibă sprijinitor și nici orfanii lui miluitor;

    12. Să piară copiii lui și într‑un neam să se stingă numele lui;

    13. Să se pomenească fărădelegea părinților lui înaintea Domnului și păcatul maicii lui să nu se șteargă;

    14. Să fie înaintea Domnului pururea și să piară de pe pământ pomenirea lui, pentru că nu și‑a adus aminte să facă milă.

    15. Și a prigonit pe cel sărman, pe cel sărac și pe cel smerit cu inima, ca să‑l omoare.

    16. Și a iubit blestemul și va veni asupra lui; și n‑a voit binecuvântarea și se va îndepărta de la el.

    17. Și s‑a îmbrăcat cu blestemul ca și cu o haină și a intrat ca apa înlăuntrul lui și ca untdelemnul în oasele lui.

    18. Să‑i fie lui ca o haină cu care se îmbracă și ca un brâu cu care pururea se încinge.

    19. Aceasta să fie răsplata celor ce mă clevetesc pe mine înaintea Domnului și grăiesc rele împotriva sufletului meu.

    20. Dar Tu, Doamne, fă cu mine milă, pentru numele Tău, că bună este mila Ta.

    21. Izbăvește‑mă, că sărac și sărman sunt eu și inima mea s‑a tulburat înlăuntrul meu.

    22. Ca umbra ce se înclină m‑am trecut; ca bătaia de aripi a lăcustelor tremur.

    23. Genunchii mei au slăbit de post și trupul meu s‑a istovit de lipsa untdelemnului

    24. Și eu am ajuns lor ocară. M‑au văzut și au clătinat cu capetele lor.

    25. Ajută‑mă, Doamne Dumnezeul meu, mântuiește‑mă, după mila Ta,

    26. Și să cunoască ei că mâna Ta este aceasta și Tu, Doamne, ai făcut‑o pe ea.

    27. Ei vor blestema și Tu vei binecuvânta. Cei ce se scoală împotriva mea să se rușineze, iar robul Tău să se veselească.

    28. Să se îmbrace cei ce mă clevetesc pe mine cu ocară și cu rușinea lor ca și cu un veșmânt să se învelească.

    29. Lăuda‑voi pe Domnul foarte cu gura mea și în mijlocul multora Îl voi preaslăvi pe El,

    30. Că a stat de‑a dreapta săracului, ca să izbăvească sufletul lui de cei ce‑l prigonesc.””

    Apreciază

Lasă un comentariu

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă