Randuri pentru o fata ca Simona

Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge să scriu despre sport pe acest blog. Deoarece Dumnezeu i-a bucurat pe români cu izbânda Simonei Halep la Paris, mi-am luat îngăduinţa de a scrie aceste rânduri, puţine, nu neapărat despre un sport la care nu mă pricep, cât despre cea care-i dă strălucire şi stă de multă vreme în vârful piramidei. O fată modestă, la locul ei, care a străbatut drumul lung şi anevoios de la un teren modest din Dobrogea, până la Roland Garros, şi nu oricum, ci adunând izbândă după izbândă, spre disperarea detractorilor înrăiţi, care nu suferă să vadă altceva dincolo de statura lor de pigmei.

Ştiţi de ce m-a impresionat de fiecare dată Simona Halep? Mărturia pe care o dă întotdeauna când sfârşeşte un meci. Cine se mai însemnează cu semnul Sfintei Cruci? Niciuna dintre competitoare. Le e ruşine să-L mărturiseacă pe Hristos. Simona o face, de fiecare dată, în faţa unei lumi păgânizate, ce pretinde că e civilizată. Care civilizaţie?

Mă uit la purtătorii de veşminte arhiereşti cum batjocoresc semnul Sfânt al Crucii. Parcă le sunt legate mâinile. Mă uit la ei prin intermediul postului Trinitas şi văd cum realizatorii transmisiunilor schimbă imaginea exact in momentul când cinstiţii arhierei ar trebui să-şi facă semnul lui Hristos. Nu-l fac, îl batjocoresc. Ca să evite penibilul, regizorul are poruncă să schimbe imediat imaginea.

Simona e naturală. Am văzut-o în momente de cumpănă acoperindu-şi capul şi faţa cu prosopul şi sunt sigur că în acele momente rostea o rugăciune. Şi Dumnezeu i-a ajutat. Din multele milioane adunate în cont n-o să rămână nimic, că aşa se întâmplă cu banul. O să rămână mărturia pe care o face de la o margine până la cealaltă a pământului. Această mărturie m-a făcut să scriu, cu multă stângăcie, rândurile de faţă.

Preot  Ioviţa Vasile

 

10 gânduri despre „Randuri pentru o fata ca Simona”

  1. Minunat cuvantul Sfintiei Voastre,Parinte Vasile,care mi-a mangaiat inima si mi-a bucurat sufletul!

    Iata si invingatoarea cu lacrimi in ochi Simona Halep,ambasadoarea noastra ,care a invins prin semnul Sfintei Cruci
    si a darului Domnului Slavei,aratand intregii lumi desacralizate,frumusetea si sfintenia Ortodoxiei.
    O tanara care ne face cinste si trezeste in noi sentimentul amortit al adevaratului nationalism ortodox,propovaduit in vremurile trecute de Martirii si Mucenicii ,Sfintii din inchisori ai veacului al XX-lea.IL rugam pe Domnul,Datatorul Cunostintei,puterea de a le urma exemplul,noi nevrednicii, cei mai de plâns creştini ai vremurilor de pe urmă.
    Spunea vrednicul de pomenire,Parintele Petroniu Tanase,fostul egumen al Schitului Prodromu:
    „Cand chipul senin al unui frate si cuvantul lui iubitor ma intampina si inima tresalta de duhovniceasca bucurie, un glas tainic dinlauntru murmur: “Bine esti cuvantat, Doamne!”…inima se topeste inaintea milostivirii celei negraite a Stapanului, un fior adanc suspina: “Bine esti cuvantat, Doamne!” “Al Tau sunt eu, mantuieste-ma!”

    Apreciază

  2. Da de când se apreciaza in lumea crestina sportul? Sportul e arena slavei desarte, goana dupa glorie si faimă plus iubirea de arginți. Prin sport diavolul cucereste multe suflete. Sportul nu-i pentru crestinul smerit si iubitor de Hristos. Sportul e al Mamonei. Bine ar fi sa-l practice doar cei necrestini. La care Sfinti Părinti a-ti mai vazut sa laude sportul, „arenele” acestea ale păgânătătii? Ortodoxia se marturiseste cu toate faptele de zi cu zi. Doar simplu Semn al Crucii nu e de ajuns pt a fii placut lui Dumnezeu. Preotii nici nu ar trebui sa incurajeze sportivii. Sportul nu-i dupa nicio Evanghelie sau invatatura a Sfintilor Parinti. Stim doar ca avem porunca sa ne ostenim si sa muncim pentru traiul de zi cu zi. Dar a ajunge niste jocuri cu mingea locuri de munca cinstita e cu totul nefiresc ! asta numai daca nu s-a intors lumea pe dos. In care din cele 9 Fericiri se regaseste sportivul? Saracii sportivi care -s botezati ortodox, nici nu stiu ce mare raspundere are ortodoxul! Saracii alearga si se ostenesc atata pentru un cacafleaca de trofeu si slava desarta! Face Cruce si apoi pupa trofeul de aur argint si bronz. Si primeste osanale din partea multimii imbatate de distractie. Asta nu-i crestinism! Iertati pt asprime, dar de ce sa incurajam minciuna. Doamne ajuta !

    Apreciază

    1. Aveti dreptate in cea mai mare parte.Sa nu uitam insa ca Sfantul Apostol Pavel ia jocurile din arena drept termen de comparatie pentru lupa pe care trebuie sa o duca crestinul: ,,Iar cand se lupta cineva, la jocuri, nu ia cununa daca nu s-a luptat dupe legile jocului” (II Timotei 2, 5). Stiu sigur ca un poloist din lotul Rusiei a devenit nou mucenic, si-mi pare rau ca nu va pot da numele, nu l-am retinut. Deci Dumnezeu poate sa ridice Sfinti si dintre sportivi, si dintre desfranati. De slava desarta nu cred c-ar fi bine sa-i acuzam, deoarece si noi nepracticantii de sport avem acest pacat. Sanatate sa va dea Dumnezeu.

      Apreciază

      1. stiu ca poate face Dumnezeu Sfinti din orice pacatos, dar cat timp se afla in arena Mamonei e departe de sfintenie si are nevoie de chemarea catre Adevar. Maria egipteanca nu a devenit sfanta decat dupa ce a lasat „arena” si s-a ostenit atâtia ani cu lacrimi si pocainta. Daca Simona ar citi Noul Testament si va gasi acele paragrafe ale lui Hristos: ” vinde tot ce ai, imparte saracilor si urmeaza Mie, ” sau ” cat de greu vor intra bogatii in imparatia lui Dumnezeu” si toate invataturile bineinteles. deci trebuie invatat sportivul ca e periculos pt mantuirea sufletului calea pe care se afla. eu as sfatui-o pe Simona si pe toti atletii ca mai degraba sa-si foloseasca multa energie pt dobandirea Harului Duhului Sfant :). poate Dumnezeu le-a dat asa trup rezistent tocmai pt a face o nevointa mai mare spre a-I sluji Lui. ar deveni mari Cuviosi si Mucenici oamenii acestia daca energia lor ar fi indrumata spre Hristos si Vietile Sfintilor. Dar daca preotii nostri nu-i invata spre calea aceasta, atunci vine diavolul si foloseste el energia trupului .

        Apreciază

      2. Sfantul Mucenic despre care aminteam mai sus se numeste Vasile, nascut in 1960. A fost ucis de un satanist in ziua de Pasti a anului 1993, la Sfanta Manastire Optina Inainte de a intra in monahism, a fost in lotul de polo al URSS.

        Apreciază

Lasă un comentariu

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă