Biserica Dumnezeului Celui viu este stâlp şi temelie adevărului

În cea dintâi Epistolă Pastorală trimisă de Sfântul Apostol Pavel episcopului Timotei al Efesului, citim: ,,Îţi scriu aceasta nădăjduind că voi veni la tine fără întârziere; ca să ştii, dacă zăbovesc, cum trebuie să petreci în casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului Celui Viu, stâlp şi temelie adevărului’’ (I Timotei 3, 14-15). Din aceste cuvinte înţelegem cu limpezime că Sfânta Biserică Ortodoxă este unica depozitară şi păstrătoare a adevărurilor de Credinţă mântuitoare pentru toţi oamenii, din toate locurile şi din toate timpurile. Dacă cercetăm oricare sectă sau comunitate care se autointitulează fraudulos ,,biserică’’, vom constata că la acestea adevărul subzistă amestecat cu erezia, încât omului de rând îi este greu sau imposibil a le separa. Dacă romano-catolicii, protestanţii, neo-protestanţii ar vrea, ar înţelege că nu se află pe calea mântuirii, unirea lor cu Biserica s-ar înfăptui de la sine. Cum ei cunosc Ortodoxia, dar o refuză şi luptă împotriva ei cu obstinaţie, nu vor avea cuvânt de dezvinovăţire la dreapta judecată.

Se obiectează adesea că şi în Biserica Ortodoxă sunt păcătoşi, şi atunci cum mai pretindem noi că aceasta este ,,stâlp şi temelie adevărului’’? Biserica noastră este alcătuită din păcătoşi, care însă sunt îndrumaţi spre pocăinţă şi spre sfinţenie. Tocmai aceasta este menirea Bisericii, de a-i apropia pe oameni de Dumnezeu şi a-i călăuzi spre împărăţia Sa. Dar în Biserică există şi Sfinţi, ştiuţi şi neştiuţi, care se roagă pentru mântuirea tuturor oamenilor şi nici nu ne putem da seama cât bine fac ei lumii.

Acelaşi Sfânt Apostol Pavel a scris Bisericii din Efes că ,,Hristos a iubit Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească, curăţind-o cu baia apei prin cuvânt, şi ca s-o înfăţişeze Sieşi Biserică slăvită, neavând pată sau zbârcitură, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă şi fără prihană’’ (Efeseni 5, 25-27). Prin urmare, Biserica Ortodoxă fiind Sfântă, fiecare membru al său are menirea de a tinde spre sfinţenie.

Ortodoxia este acuzată de exclusivism, fără ca acuzatorii să-şi dea seama că, de fapt, ei recunosc că este unica Biserică. Mântuitorul nostru nu a întemeiat mai multe Biserici, nici secte, ci doar pe cea ,,Una, Sfântă Soborniocească şi Apostolească’’. Acuzaţia de fundamentalism adusă ortodocşilor iarăşi este o recunoaştere involuntară, căci fundamentul nu este altceva decât temelie, exact cum  defineşte şi Sfântul Apostol Pavel Sfânta Biserică în textul citat la început.

Ştiind toate acestea, ne vom întări şi mai mult în Sfânta Credinţă Ortodoxă şi, cât stă în puterile noastre, îi vom aduce şi pe alţii la cunoaşterea adevărului.

Presbiter Ioviţa Vasile

 

 

3 gânduri despre „Biserica Dumnezeului Celui viu este stâlp şi temelie adevărului”

  1. Draga Vasile,

    Te laud pentru zelul in care sustii biserica ortodoxa dar nu si pentru veridicitatea argumentelor prin care vrei sa spui cititorului ca numai aceasta biserica este in mod exclusiv biserica lui Hristos. Sfintele scripturi nu recunoaste aceasta afirmatie. Te rog citeste textul din Evrei 3:5-6 si vei vedea limpede ca biserica lui Hristos este definita ca fiind toti cei care pastreaza cu tarie increderea si bucuria sperantei mantuirii pana la sfarsit. Nici vorba despre o institutie anume sau denominatiune sau cult. Asadar biserica Domnului este totalitatea celor care au primit pe Hristos ca fiind invatatorul, liderul si Dumnezeul lor pe care il urmeaza cu bucurie in aceasta viata pana se va arata El. Este multimea tuturor credinciosilor din toate timpurile si locurile. Aceasta multime este formata din credinciosi din biserica ortodoxa, din cea catolica si cele protestante.

    Hristos Domnul a zis clar ca „Nu cei ce-Mi zic Doamne, Doamne vor intra in Imparatia Cerurilor ci cei ce fac voia Tatalui Meu care este in ceruri” Asa ca trebuie sa avem grija cum il urmam pe Hristos.
    Mai mult decat atata nu tu esti cel care definesti biserica Domnului. Apostolul Pavel scrie lui Timotei “Domnul cunoaste pe cei ce sunt ai Sai” (2 Timotei 2:19). Deci Hristos este singurul capabil sa identifice pe cei drept credinciosi care il iubesc si il servesc din toata inima fara interese meschine.

    Al tau frate intru Hristos,
    John

    Apreciază

    1. Domnule John,

      !. De ce va ascundeti in spatele unui pseudonim si nu iesiti la aratare cu numele real si apartenenta la secta din care faceti parte? Va e, cumva, jena?
      2. ,,Sfintele scripturi nu recunoaste aceasta afirmatie”. Corect: Sfintele Scripturi nu recunosc aceasta afirmatie. Va garantez ca Scripturile Sfinte afirma unicitatea Bisericii lui Hristos.
      3.Textul de la Evrei 3, 5-6 nu are legatura cu ceea ce vreti dumneavostra sa spuneti. Recititi-l.
      4.Biserica lui Hristos nu e nici denominatiune, nici institutie, nici cult. E Biserica, pur si simplu.
      5.Mantuitorul nostru Iisus Hristos nu e lider. Ziceti cum zicem noi ortodocsii: Domnul si Dumnezeul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos, si veti vedea ca e mai bine.
      6. Bine definiti Biserica drept ,,multimea credinciosilor din toate timpurile I locurile”. Numai ca papistasii (catolicii) au aparut in 1054, cand s-au desprins de Biserica prin schisma; protestantii si neoprotestantii au aparut, din voia lui Luther, dupa anul 1500. Deci n-au existat ,,in toate timpurile”
      7.Evident ca nu eu definesc Biserica Domnului. E definita de Sfintele Scripturi si de Sfintii Parinti si eu nu fac altceva decat sa-mi insusesc aceste definitii.
      8. E adevarata afirmatia de la II Timotei 2, 19: ,,Cunoscut-a Domnul pe cei ce sunt ai Sai”. Citati dupa ,,biblia” contrafacuta a lui Cornilescu.
      9. Si noi ii cunaostem pe cei ce sunt ai lui Hristos. La fel de bine cum ii cunoastem si pe cei care sunt in ratacire.
      10. Pentru ca dialogul nostru sa nu ramana fara o finalitate, cu drag va invit la catehizare, apoi la Sfantul Botez si Sfanta Mirungere, urmate de celelalte Sfinte Taine. Atunci veti fi cu adevarat in Biserica lui Hristos si atunci vom fi cu adevarat frati intru Hristos. Fie ca acceptati, fie ca nu, va veti aduce aminte de mine si de cuvintele acestea in Ziua Judecatii.

      Presbiter Iovita Vasile

      Apreciază

  2. John,
    vezi ca nu e ” dragă Vasile”,
    ci dragă domnule Preot Vasile !
    este preot al lui Iisus Hristos , prin punerea mainilor Episcopilor , adica a urmasilor Sfintilor Apostoli.
    are Harul Duhului Sfant.
    poate sa faca apa de izvor , apa sfintita care nu se strica in veci. poti proba asta daca nu crezi !
    Biserica Ortodoxa a intemeiat-o Hristos prin Sfintii Apostoli care au primit Duhul Sfant si au dat mai departe randuielule Slujbelor precum le-a spus lor Domnul prin Duhul Sfânt !

    Matei cap. 18, vers. 18:”
    oricate veti lega pe pamant, vor fi legate si in cer…”
    deci ce au legat Sf.Apostoli aia ramane in veac.
    daca au stabilit ei canoanele si randuiala dreptei credinte …asa ramane stabilit ! de2000 de ani .
    vezi Pidalionul …
    Biserica nu sta numai pe Biblie ! Biblia e un măr din pom ! mai este Sfanta Traditie si Cele Sapte Sfinte Sinoade Ecumenice plus alte hotarari ale Sfintilor Parinti !
    degeaba te iei numa dupa Biblie !
    noi ascultam de Sfintii Apostoli si urmasii lor !
    voi ascultati de propriile voastre talcuiri din Biblie fara a avea darul Duhului Sfant pt a le talcui !
    Si dracu stie Biblia pe derost si o talcuieste anapoda !

    vezi Matei cap. 16, vers. 18-19 !
    ” …tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea (…) , si iti voi da cheile Imparatiei Cerurilor…”
    Biserica Ortodoxa e zidita pe sudoarea Apostolilor ,
    in fiecare Sf. Altar se afla Moaște de Mucenici !
    Sfintenia si Harul vine de la Iisus , Iisus le-a dat Apostolilor preotia si episcopia ca sa intemeieze Biserici , apoi Apostolii au lasat Episcopi si tot asa in continuitate Apostolica prin punerea mainilor si slujbele hotarate de Apostoli dupa Inalțare , viaza Biserica lui Hristos care pana azi e aceeasi viță cu multe mladițe , dar toate pastrand aceeasi dreapta credinta !
    numai cu Biblia si cu fapte bune nu te poti mantui !
    tre sa ai Botezul din apa si din Duh , si facut in randuiala data de Sf. Apostoli in trei afundari !
    asta e temelia: botezul corect !
    apoi toate celelalte care s-au stabilit dupa Pogorarea Duhului Sfant !
    suntem deja in anii cand Biserica si-a construit toata randuiala ! cu slujbe, canoane, rugaciuni speciale , Crezul, preotia, Icoanele, Spovedanie…
    Adevarul de Credinta s-a perfectat sau s-a plinit in timp…mai ales dupa 300 de ani de la Hristos !
    nu mai e ca la inceput ca era de ajuns sa crezi in Iisus si sa te botezi si gata….
    S-a completat in timpul a 700 de ani cu hotarari sinodicesti de catre multi Sfinti Parinti adunati la un loc, reprezentand Glasul Duhului Sfânt !
    deci Biserica lui Hristos stă pe temelia care e Hristos, Capul Bisericii, si apoi stâlpii Sfintii Apostoli, Cele sapte mari Grinzi de sustinere a celor sapte Sf. Sinoade Ecumenice , apoi peretii sunt hotararile si canoanele date de Sinoade , tavanul marturisirii si muceniciei crestinilor, apoi capriorii sunt minunile si vietile Sfintilor care le avem scrise.. zugraveala Icoanelor , Cinstirea Maicii Domnului si a Sfintei Cruci , a osemintelor neputrezite si minunate ale Mucenicilor ,
    si cate si mai cate invataturi intarite prin minuni care ajuta la construirea Bisericii Duhovnicesti si Pamantesti care se numeste Biseruca Dreptmăritoare Ortodoxa a lui Hristos !!!
    tu, Johnule…ai numai un pic de temelie…n-ai stalpi de sustinere, n-ai pereti, n-ai acoperis, n-ai geamuri, n-ai tencuiala decorativa…etc…
    ce Biserica ai tu? sufla vantu in casa sufletului tau !
    esti ca o darapanatura fara pereti daca nu ai Dreapta Credinta si nu esti in Biserica cea Una Sfanta Soborniceasca si Apostolească !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă