Nevoia de Duh Sfânt

Prima dintre rugăciunile de dimineață ori de seară este ,,Împărate ceresc”:

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților si Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin.

Ni se întâmplă să rostim această rugăciune cu superficialitate, fără a conștientiza răspunsul la următoarele întrebări:

1.Cui ne adresăm? Dacă ne adresăm Împăratului ceresc, cred că ar trebui  să-L slăvim conform rangului, adică mai presus decât cinstim un împărat pământesc. Duhul Sfânt este comoara pe care creștinii o caută alegând un mod de viață plăcut lui Dumnezeu, potrivit talanților încredințați și chemării fiecăruia. Duhul Sfânt este bucurie. Și este nevoie de multă bucurie adevărată în această lume în care mulți dintre cei care caută fericirea sunt niște nefericiți, deoarece caută în lume ceva ce nu poate să ofere decât Dumnezeu. Satisfacția demonică generată de păcat nu se compară cu bucuria oferită de Duhul Sfânt.  Cine a experimentat bucuria oferită de Duhul Sfânt știe despre ce vorbesc. Duhul Sfânt i-a mângâiat pe toți Mucenicii și i-a ajutat să suporte chinuri greu de imaginat.

Mântuitorul ne-a promis că, după Înălțare, ne va trimite un Mângâietor, adică Duhul Sfânt.  Sfântul Serafim de Sarov spunea că ,,scopul viețuirii creștine este dobândirea Duhului Sfânt”. De aici reiese că Duhul Sfânt trebuie și poate fi dobândit. Duhul Sfânt este undelemnul din candelele celor cinci fecioare înțelepte, fără de care Hristos nu-i primește la cină nici măcar pe cei care și-au păstrat curăția trupului.

1.Ce însușiri are Duhul Sfânt? Duhul Sfânt este Duhul Adevărului, așadar nu vine acolo unde domnește minciuna. Mai aflăm din rugăciunea citată că Duhul Sfânt este pretutindeni, cu o excepție: ,,lumea păcatului, care nu poate cunoaște sfințenia lui Dumnezeu”. Deci Duhul Sfânt este incompatibil cu păcatul. (https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/pogorarea-sfantului-duh/cine-este-duhul-sfant-152355.html) Așadar, iată un motiv temeinic pentru care orice luptă cu păcatul este prea mică pentru un Dar divin atât de mare.

3.Ce cerem, de fapt?  Oricât i-am cere Duhului Sfânt să Se sălășluiască întru noi, trebuie să avem în minte pilda celor cinci fecioare care nu au luptat și cu păcatele sufletești, considerând că păstrarea fecioriei este suficientă pentru mântuire. De aceea, indiferent dacă optăm pentru călugărie sau pentru căsătorie, trebuie să ne împotrivim și tuturor patimilor sufletești care Îl pot alunga pe Duhul Sfânt. Fiecare patimă sufletească este patronată de un necurat, așa că se pune problema unui război nevăzut cu fiecare dintre acestea. Duhul Sfânt ne ajută să ne curățim de toată întinăciunea, dacă vede că suntem dornici să câștigăm lupta cu patimile noastre. Asta înseamnă că, după ce conștientizăm ce patimă ne împiedică să dobândim Duh Sfânt, trebuie să ne rugăm Preasfintei Treimi și în special Duhului Sfânt să ne ajute să scăpăm de aceasta.

Uneori poate să ne ofere o pregustare a bucuriei Dumnzeiești pentru a ne ajuta să dăm sens nobil ispitelor și încercărilor prin care trecem. Dacă Îi cerem Duhului Sfânt să Se sălășluiască întru noi, trebuie să știm că sfintele moaște sunt trupuri îndumnezeite ale unor muritori ca și noi care au câștigat lupta cu patimile sufletești și trupești. Deci, prin această rugăciune, fiecare creștin își exprimă dorința de a merge pe calea plăcută lui Dumnezeu care presupune: despătimire, iluminare și îndumnezeire.

Atunci când se va pune problema să alegem crucea sau pâinea, doar Duhul Sfânt ne poate ajuta să alegem Crucea. Trăim vremuri de cernere, vremuri în care ispitele și încercările se ivesc de peste tot. Fără  Duhul Sfânt, suntem ușor de influențat pentru a face păcate care să ne despartă de Dumnezeu sau chiar să primim pecetea antihristică. Doar Duhul Sfânt ne poate ajuta să prețuim mai mult bucuria oferită de Dumnezeu decât facilitățile oferite de antihrist și de slujitorii lui. Trebuie să avem un motiv temeinic pentru care respingem buletinul electronic și pecetluirea. Trebuie să avem un motiv temeinic pentru care acceptăm sărăcia, umilința, despărțirea de prieteni sau de rude sau chiar moartea. Bucuria oferită de Duhul Sfânt este un asemenea motiv.

Această bucurie se prelungește și în veșnicie. Această bucurie, dacă o dobândim, ne ajută să ne raportăm la momentul trecerii la cele veșnice într-un mod plăcut lui Dumnezeu.

Dumnezeu să ne ajute să facem voia Sa în aceste vremuri cumplite! Amin.

Sora Pelaghia

2 gânduri despre „Nevoia de Duh Sfânt”

Lasă un comentariu

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă