Ce vremuri bune pentru mântuire!

Acest titlu pare ciudat și chiar ironic în condițiile în care păcatul și erezia iau amploare. Pe plan duhovnicesc, ne amenință ecumenismul și dezincriminarea unor păcate grave. Pe plan social, ne amenință pecetluirea care constituie un atac asupra sufletului în vederea realizării sclaviei lui Antihrist. Războiul și bolile provocate îi creează necuratului impresia că el e atotputernic… Însă noi știm că Dumnezeu îi permite să ne încerce aici, în viața aceasta cu un rost. De aceea, să alungăm deznădejdea în care ar vrea să ne arunce necuratul!

 Mulți sfinți și-ar fi dorit să trăiască în vremurile noastre ca să se nevoiască.” – spunea Sfântul Paisie Aghioritul. Aceste vremuri reprezintă o provocare majoră pentru un creștin acum, în era compromisului pe toate planurile. Dar, când e secetă, oamenii prețuiesc mai mult apa! Apa curată, apa de izvor potabilă și binefăcătoare, nu apa murdară! Să căutăm, așadar, Apa cea Vie pentru suflet și apa curată pentru trup!

Atunci când păcatul iese în evidență cu sprijin politic și chiar clerical, trebuie să ne întrebăm de ce îngăduie Dumnezeu așa ceva. Simplu. Ca să căutăm cu mai multă râvnă curăția sufletului și mântuirea! Ca să se deosebească în mod clar păcatul de virtute, iar creștinul să pornească mai hotărât pe calea mântuirii, să nu fie căldicel. Ca să ascultăm mai cu evlavie glasul Stăpânului Hristos și să nu-i permitem nimănui să ne învețe alteva decât ne învață El, chiar dacă s-ar crede infailibil și ,,stapân”…

Întrebat fiind cum să facem față acestor provocări, părintele Iustin Pârvu spunea:

,,Este mai bine să dobândești tu puțină pricepere duhovnicească, căci vin vremuri când nu numai că nu veți mai găsi îndrumător, dar nici măcar un cuvânt din Scriptură sau din Sfinții Părinți. Sfinții Părinți până acum recomandau povățuirea după Sfânta Scriptură și scrierile Sfinților Părinți, însa vin vremuri când vor lipsi și acestea.”(1)

Atunci când a fost întrebat dacă în aceste vremuri mai avem motive de optimism, părintele Iustin Pârvu a spus: ,,Da, fără îndoială: Maica Domnului. Rugăciunile către Sfânta Fecioară primesc întotdeauna răspuns“. (2) Așadar Acatistele, Paraclisele, Canoanele și Psaltirea Maicii Domnului – toate acestea ne pot ajuta dacă avem posibilitatea să le citim. Însă pentru vremuri de prigoană de mare folos sunt Rugăciunea lui Iisus și rugăciunile scurte adresate Maicii Domnului care se pot rosti oricând. Pravila recomandată de Sfântul Lavrentie de Cernigov, de exemplu, este alcătuită din trei rugăciuni care se repetă de 24 de ori după rugăciunile începătoare: Psalmul 90, Rugăciunea Sfintei Cruci și,,Apărătoare Doamnă…” Pravila se încheie cu rugăciunea ,,Cuvine-se cu adevărat…”

Pravila Bogorodicinaia presupune rostirea de 150 de ori a rugăciunii Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te…”.

 Arhimandritul Rafail Karelin spunea: <<Pentru ca o persoană să fie cu adevărat fericită, viața sa trebuie să se potrivească în cuvintele: „Mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate!”>>

Un alt stareț rus își învăța ucenicii să spună permanent, alternativ, rugăciunea următoare, urmată de ,,Apărătoare Doamnă:

,,Îți mulțumesc, Doamne, Dumnezeul nostru,

Veșnicule Împărat,

Milostiv și îndurat,

Ajutorul nevoiașilor!”

Părintele Daniil Horga recomanda un canon împotriva vrăjilor și a duhurilor necurate bazat pe repetarea rugăciunii ,,Tatal nostru” de 33 de ori, 66 ori de 99 de ori, sau fiecare de câte ori poate.ps://unitatearomanilor.wordpress.com/2014/03/04/cel-mai-puternic-canon-de-rugaciune-impotriva-vrajilorduhurilor-necurate

Cineva mi-a recomndat ca la  sfârșitul fiecărei rugăciuni ,,Tatăl nostru”, să spun:

,,Doamne, Iisuse Hristoase, pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale Tuturor Sfinților, iartă-ne și ne miluiește pe noi! Amin. Și orânduiește cele de folos pentru…(Se pomenesc cei vii), pentru Sfântă Biserica Ta, pentru pruncii mei avortați ( dacă există) și pentru… ( Se pomenesc cei adormiți) cu tot neamul lor cel adormit.”

Se poate formula și o altă dorință atunci când postim conform rânduielii de mai sus. Dacă nu ținem această rânduială de 42 de zile, atunci putem să ne lăsăm în voia lui Dumnezeu și să spunem rugăciunea cât mai des, de câte ori putem, fără să cerem ceva anume, căci știe Dumnezeu ce ne este de folos.

Tot părintele Iustin Pârvu spunea:

,,Dacă nu ne vom așeza genunchii la pocăință, dragii mei, nu vom reuși nimic. Dacă ne vom ruga însă cu râvnă, dacă ne vom osteni în rugăciune, Dumnezeu va face ca totul să fie posibil. Și toate aceste încercări, globalizare, ecumenism și cine știe care altele, toate vor fi spulberate de forța rugăciunii.” (3)

Rugăciunea trebuie țintită pe dobândirea mântuirii și atunci tot ce ne este de folos în acest scop, vom obține, după cuvântul Mântuitorului care spune: ,,Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.” ( Matei 6, 33)

Actrița Stela Popescu povestea odată în ce fel era credința părinților ei din Basarabia. Odată cineva le-a furat un vițel. Aceștia s-au pus pe post aspru și rugăciune. După vreo trei zile, simțind din plin certarea lui Dumnezeu, hoțul a venit și și-a cerut iertare și i-a despăgubit. Începuseră să-i moară animalele lui…

Răufăcătorii pe toate planurile au acum spor pentru că noi nu ne rugăm cum trebuie. Ecumenismul îi cere Ortodoxiei să renunțe la conceptul de îndumnezeire, deoarece toți răufăcătorii se tem de rugăciunea puternică a oamenilor înduhovniciți. Dacă slăbesc Ortodoxia, atunci ei pot lucra în liniște… Astfel, dacă îi ascultăm pe ecumeniști, se diminuează drastic șansele noastre de mântuire

Acum apar cărți, înregistrări video și audio în care se amestecă adevărul cu minciuna pentru a sluji ecumenismul. În această capcană pot cădea și cei aleși care acceptă ca, pe lângă învățături sănătoase, să livreze creștinilor învățături  corecte… politic! De aceea, un părinte recomanda în special cărți scrise până la începutul secolului al douzecilea, verificate de către Sfinții Părinți. Trebuie să ne cultivăm discernământul pentru a nu cădea victime unor învățături greșite.

Dumnezeu să ne ajute să avem sănătate duhovnicească prin despătimire, iluminare și îndumnezeire și să mărturisim credința ortodoxă! Dumnezeu să-i ajute și pe cei care suferă sufletește să aleagă calea mântuirii, nu calea pierzaniei!

Sora Pelaghia

1 – https://ro.linkedin.com/pulse/p%C4%83rintele-iustin-p%C3%A2rvu-despre-vremurile-din-urm%C4%83-sorin-george-toma

2- ibidem

3 -ibidem

3 gânduri despre „Ce vremuri bune pentru mântuire!”

  1. Acolo unde există Duh Sfânt, nimic spurcat nu poate ca să intre. Nici mama ecumenismului nu poate să intre, nici vreo pecete, nici nimic.

    Ecumenismul a intrat pentru că Duhul Sfânt ne-a cam părăsit. Pentru că în Sinod de multă vreme nu mai alege Duhul Sfânt. A ales ierarhi duhul partidului comunist și cel al securității. Duhul securității încă alege și astăzi, dimpreună cu cel al masoneriei.
    Simonia generalizată a fost și este încă o cauza ce a făcut ca Duhul Sfânt să ne părăsească. Faci preoți și ierarhi pe oricine, că are grijă Dumnezeu de ei și le dă har. Nu e așa. Duhul Sfânt nu se sălășluiește în vase spurcate. Mai cu seamă în cei care vor să dobândească Harul pe bani.
    Aveam o șansă în 89 să renaștem spiritual, dar am ales sa mergem cu aceiași ierarhi aleși de securitate, spurcați și învechiți in rele. Ce pretenții putem ca să mai avem azi?

    Am alungat Duhul Sfânt de la noi. De asta ni se întâmplă toate câte ni se întâmplă. Nu din cauză că vrea să ne încerce pe noi Dumnezeu Iisus Hristos. Ne-am bătut și ne batem singuri. E suficient. Că dacă ar vrea să ne mai dea și Dumnezeu în plus ca să ducem, ar fi vai și amar de steaua noastră. Așa că să nu ne trufim, să pretindem că suntem noi aleși ca să ne încerce Dumnezeu.
    Mai bine am vedea cauza adevărată a raului care ne macină. Am fi pe jumătate izbăviți. Și dacă am mai pune și genunchiul la rugăciune…. Dumnezeu e mare!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă