Dumnezeul nostru, Domnul Oștirilor

Sfant, Sfant, Sfant e Domnul Savaot, plin este cerul și pămantul de mărirea Lui (Isaia 6, 3). De fiecare dată, cantăm la Sfanta Liturghie această splendoare Dumnezeiască de preamărire a Domnului Oștirilor, căci așa se traduce ebraicul Iahveh Țebaot. Și nu fără temei, cum vom vedea în cele ce urmează.

Era în vremea Proorocului Elisei. Regele Siriei s-a ridicat cu război împotriva israeliților. Oricate planuri și strategii au pus la cale, toate s-au dovedit zadarnice. Atunci regele i-a bănuit pe apropiații săi de trădare, însă unul din slujitori îi aduce necesara lămurire: ,,Proorocul Elisei, pe care-l are Israel, spun regelui lui Israel pană și cuvintele pe care le grăiești tu în odaia ta de culcare’’ (IV Regi 6, 12).

Reacția regelui Siriei a fost promptă: a organizat o expediție militară, cu porunca de a-l captura pe Proorocul Domnului. Făcandu-se dimineață, slujitorul Proorocului Elisei, a ieșit din odaie și s-a îngrozit de ce a văzut: cetatea Dotan era înconjurată de oștile siriene, cu cai și care de luptă. Cuprins de disperare, se duce imediat la Proorocul Domnului să-i dea de știre. Acesta însă nu se tulbură, rămane încrezător în Domnul Oștirilor și-l liniștește pe slujitor: ,,Nu te teme, pentru că cei ce sunt cu noi sunt mai numeroși decat cei ce sunt cu ei. Și s-a rugat Elisei: Doamne, deschide-i ochii ca să vadă. Și a deschis Domnul ochii slujitorului și acesta a văzut și iată, tot muntele era plin de cai și care de foc împrejurul lui Elisei’’ (IV Regi 16, 17).

Sirienii au început asaltul cetății. O nouă rugăciune, o nouă minune Dumnezeiască: ,,Doamne, lovește-i cu orbire’’. Pe loc, oastea siriană a fost redusă la o neputință totală și a fost ușor pentru Proorocul Elisei să-i îndepărteze, ducandu-i în Samaria. Aici, Dumnezeu le deschide ochii și sirienii văd că expediția lor a fost zădărnicită în chip minunat.,,Și văzand regele lui Israel, a zis către Elisei: Să-i ucid, părinte? Iar Elisei a zis: Au doară cu arcul tău și cu sabia ta i-ai prins, ca să-i ucizi? Dă-le paine și apă, să mănance și să bea și apoi să se ducă la domnul lor’’.

Recomand această lectură biblică tuturor credincioșilor noștri. Aș recomanda-o și puternicilor vremelnici ai lumii, dar aceștia sunt preocupați de lucrările diavolului. Acest episod ne arată cum Dumnezeu, prin Proorocul său, a înlăturat o confruntare militară absurdă, în care s-ar fi vărsat sangele multora. Este aceasta o pildă de felul cum se pot înlătura sau zădărnici războaiele declanșate de demenții lumii acesteia, pentru satisfacerea unor orgolii prostești și nebunești.

Relatarea biblică este dătătoare de mari nădejdi pentru credincioșii prigoniți în vremea noastră. Ne arată cu limpezime că Domnul Oștirilor veghează asupra celor ce-L iubesc și trăiesc după poruncile Sale. Ascuns și discret. Nici nu ne dăm noi seama cate rele zădărnicește Dumnezeu și le împiedică să vină asupra noastră. Văzand cu ochii minții imaginea oștirilor stranse în jurul Proorocului Elisei și a slugii sale, înțelegem de ce  Domnul nostru este Țebaot sau Savaot. Înțelegem și sensul celor scrise de Psalmist: ,,Străjui-va îngerul Domnului împrejurul celor ce se tem de el, și-i va izbăvi pe ei’’ (Psalmul 33, 7).

Această teribilă prigoană, nu se manifestă încă în toată amploarea, cruzimea și răutatea ei. Vremurile ce vin sunt unele de ,,stramtorare cum n-a fost de la începutul lumii pană acum, și nici nu va mai fi’’ (Matei 24, 21).  Dar nu vă temeți: ,,Pentru că cei ce sunt cu noi sunt mai numeroși decat cei ce sunt cu ei’’ (IV Regi 6, 16).

Mai numeroși și mai puternici!

Presbiter Iovița Vasile

Un gând despre „Dumnezeul nostru, Domnul Oștirilor”

  1. Gata cu luxul,mofturile,cu a fi avar,zgarcenia si alti gargauni.Pentru cine o fi de la Dumnezeu sa mai priceapa.

    Stiti ce inseamna un Iran care blocheaza nave evreiesti in stramtoarea Urmuz?Nouazecisi noua la suta din comertul maritim comercial si militar international este anulat definitiv,pentru ca acest procent de nouazecisinoua la suta este sub stapanire evreiasca,chiar daca vorbim de marfa chinezeasca,araba,ruseasca,americana,romaneasca,franceza,israeliana si tot asa.O sa vedet cat o sa chitaie Ungaria pt ca marfurile le veneau prin Marea Neagra .Oamenilor nu le vor spune aceste lucruri ca sa ii manipuleze ca sa moara toti si sa ramana numai evreii pe planeta si nici macar acestia pentru ca nu mai au rabdare sa astepte Antihristul si cele 13 familii din Oculta vor incepe sa se lupte intre ele.Aceste familii,dinastii se vor lupta intre ele pana va ramane numai una si in definitiv nici macar acea famile pentru ca insisi membrii acelei familii se vor devora intre ei in ideea ca va ajunge doar unul din ei unicul locuitor pe planeta si nimeni altcineva pana cand nici din ei nu mai ramane niciunul si,ne-mai-ramanand niciunul din ei,de la sine razboiul se va termina pentru ca nu o sa mai fie cine sa se lupte intre ei.Si dupa un timp vor incepe cate unul,cate unul sa iasa oamenii din ascunzatori,care vor mai fi ramas in viata.Si vor trebui sa treaca 3-4,5 luni de zile,timp in care va fi liniste sahariana,sau arctica pe planeta pana cand se vor aduna oamenii unul cate unul ca sa strige la unison :”Incetati ,stop razboiului”.Si dupa acele 4-5 luni ,oamenii care vor crede ca ei au pus capat razboiului,cand de fapt s-a terminat el si gur cu multe luni de zile in urma si va mai trece mult timp sa constate asta vor face prima organizare sociala de tip imperiala,numind un imparat la Constantinopol dar nu de frica sa nu ia altii cetatea ci,pentru ca ei vazand ca nu are cine sa o ocupe o vor da-o oamenilor (grecilor) pentru ca pe ei ii vor gasi acolo ca fiind cei mai la indemana si nu pentru ca sa o ocupe rapid si unic,ci numai ca sa nu ramana locul cetatii pustiu si ne-populat cu cineva si,hai sa fie grecii.Ideea asta va fi.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă