Zidirea templului din Ierusalim si a Doua Venire a Mantuitorului nostru Iisus Hristos

LUNA MARTIE

Ziua a 18-a

Sfântul Ierarh Chiril al Ierusalimului; Zece mii de Sfinţi Mucenici; Sfinţii Mucenici Trofim şi Evcarpie; Maria Mironosiţa, sora lui Lazăr 

Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei relatează, în capitolul 24 al Evangheliei sale, despre momentul când Mântuitorul nostru Iisus Hristos era împreună cu Ucenicii la templu din Ierusalim. Aceştia i-au arătat clădirile templului lui Solomon, moment în care Fiul lui Dumnezeua a rostit această proorocie: ,,Vedeţi toate acestea? Adevărat grăiesc vouă, nu va rămâne aici piatră pe piatră, care să nu se risipească’’. Proorocia s-a împlinit în anul 70 când romanii au distrus Ierusalimul, au dărâmat templul, statul Israel s-a desfiinţat, iar evreii s-au răspândit în lume.

În anii 361-363 împărat era Iulian Apostatul, numit aşa din pricina faptului că la început s-a prefăcut a fi creştin, însă după ce s-a întărit în domnie s-a lepădat de Credinţă şi s-a alăturat iudeilor necredincioşi. Ca gest de bunăvoinţă, le-a poruncit evreilor să zidească din nou templul, din dorinţa de a contrazice proorocia Mântuitorului. În acea vreme, Patriarh al Ierusalimului era Sfântul Chiril, cinstit de Biserică în această zi. Văzând că Iulian şi iudeii înfruntă pe Dumnezeu, Sfântul s-a rugat să li se zădărnicească lucrarea, spunându-le tuturor că proorocia Domnului Iisus nu poate fi desfiinţată de cutezanţa oamenilor. În vreme ce iudeii trudeau la temelii, ,,într-o noapte s-a făcut mare cutremur şi a aruncat pământul din temelie, şi nu numai acele pietre pe care le puseseră iudeii, ci şi cele mai de demult, pe care cândva Solomon le întemeiase, pe toate acelea împreună cu cealaltă nouă zidire, ca pe nişte praf le-a vânturat de la locul acela, cu Dumnezeiasca putere cea nevăzută’’.

Zadarnic au vrut iudeii să se apuce din nou de lucru, pentru că a căzut foc din cer şi le-a mistuit uneltele, ceea ce i-a înfricoşat pe toţi necredincioşii. Pe hainele iudeilor s-a arătat semnul Sfintei Cruci, pe care nu l-au putut şterge.

De-atunci iudeii n-au mai încercat să rezidească templul, care era pentru ei un simbol naţional. În 1948 şi-au reînfiinţat statul şi s-au adunat în hotarele lui. Pe locul templului se găseşte acum moscheea păgână a lui Omar. Părinţii Bisericii ne spun că Dumnezeu va îngădui să se construiască templul din Ierusalim abia în anii din urmă ai veacului acestuia, când evreii vor ridica dintre ei un împărat ce va domni peste lumea întreagă. Acela va fi antihrist, despre care ne vorbesc Scripturile Sfinte. El va fi încoronat cu fast deosebit în templul rezidit şi va fi proclamat ca rege universal. Există deja informaţii despre faptul că toate materialele pentru templu sunt pregătite în secret şi se aşteaptă momentul zidirii, pe care numai Dumnezeu îl ştie şi îl va îngădui (După Vieţile Sfinţilor pe martie, Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2005, p. 269-272).

Cinstite cititorule, e bine să ştim că rezidirea templului va fi un semn care ne va arăta că a doua Venire a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este aproape.

Pr. Ioviţa Vasile

 

8 gânduri despre „Zidirea templului din Ierusalim si a Doua Venire a Mantuitorului nostru Iisus Hristos”

    1. Motiv de reflectie pentru noi toti. Nu trebuie sa dam crezare dar nici sa ignoram cele spuse de rabin. Timpul e scurt pana-n aprilie si atunci vom putea verifica ,,profetia”. Certitudinea noastra sta in ce a scris Sfantul Apostol Pavel Bisericii din Tesalonic (II Tesaloniceni 2, 1-9). Doamne ajuta.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă