Primejdia unei noi erezii: prezbiterianismul

Cine-şi închipuie ca imaginaţia şi puterea diavolului, de a izvodi şi a făptui răul, e pe sfârşite, este în mare eroare. Până când va trece hotarele iezerului de foc (Apocalipsa 20), tatăl minciunii nu va înceta să-şi reverse în lume noianul de minciuni şi fărădelegi. De puţină vreme, a prins contur şi se răspândeşte în Biserică, o nouă erezie: prezbiterianismul. A fost sesizată şi definită de Părintele Theodoros Zisis.

 1. Ce este prezbiterianismul? În limba greacă, presviteros înseamnă preot. În timpul din urmă, tot mai mulţi preoţi afirmă că după pseudo-sinodul din Creta, toţi episcopii Bisericii lui Hristos au căzut în erezie, direct sau indirect. Direct prin semnarea documentelor cretane eretice şi mărturisirea publică a ereziilor ecumeniste, indirect prin pomenirea episcopilor eretici, aşa numita teorie a vaselor comunicante. Urmare a acestei stări de lucruri, treapta episcopală nu ar mai exista în Biserică, rămânând doar celelalte două, a preoţilor şi diaconilor. Preoţii sau prezbiterii fiind majoritari, ar rezulta că Biserica Ortodoxă va fi păstorită de-acum înainte numai de preoţii-prezbiteri, de unde şi denumirea acestei noi erezii.
 2. Cine sunt promotorii acestei erezii? Ereziarhul, adică începătorul ereziei, este, cum am spus, însuşi diavolul. Nu ne miră cu câtă uşurinţă a implantat-o în minţile bolnave a vrăjmaşilor Bisericii. Uimitor este felul cum a fost preluată de o seamă de slujitori ai altarelor, unii dintre ei fiind îngrădiţi de erezie prin nepomenirea episcopilor eretici. Este consternant să constaţi că te-ai îngrădit de erezia ecumenistă şi ai alunecat în erezia prezbiterianistă.
 3. Care sunt consecinţele acestei erezii? Presupunând, prin reducere la absurd, că prezbiterianiştii ar avea dreptate, consecinţele pentru Biserica lui Hristos ar fi catastrofale. Înainte de toate, succesiunea apostolică ar fi întreruptă iremediabil. Nemaiexistând episcopi, harul Dumnezeiesc nu s-ar mai putea transmite, bine ştiind că numai episcopii pot hirotoni alţi episcopi, preoţi şi diaconi; numai episcopii pot sfinţi biserici şi antimise; numai soborul episcopilor poate sfinţi Marele Mir; fără episcopi nu se pot reuni Sinoade Sfinte, spre a hotărî cele de cuviinţă pentru Biserică; fără episcopi nu poate exista Biserica lui Hristos, căci Dumnezeu a hotărât ca aceasta să fie slujită şi păstorită de cele trei trepte, (episcopi, preoţi şi diaconi). Aici stă marea viclenie a acestor eretici: sugerează subtil că Biserica Ortodoxă va fi păstorită numai de preoţi, dar aceştia se vor împuţina cu fiecare zi ce trece, până când vor dispărea cu desăvârşire, nemaifiind episcopi care să hirotonească alţi preoţi. Biserica ar merge spre desfiinţare, nemaiavând păstori. Un gând care ne duce imediat cu gândul la enunţul ,,bate-voi păstorul şi se vor risipi oile Turmei’’ (Zaharia 13, 7; Matei 26, 31).
 4. Ce urmăresc diavolul şi slujitorii lui dintre oameni, de două mii de ani? Să distrugă Biserica lui Hristos, deoarece aceasta este Calea unică prin care oamenii îşi pot dobândi mântuirea. Evident că distrugând Biserica, diavolul şi slugile sale ar face imposibilă mântuirea tuturor făpturilor lui Dumnezeu.
 5. Avem noi certitudinea că Sfânta Biserică Ortodoxă nu va fi nimicită de puterile răului? Neîndoielnic, da! Înainte de toate ştim că Biserica îşi are Capul său, în Persoana Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Efeseni 5, 23). Apoi credem cu neclintire în cuvintele Domnului Iisus: ,,Pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui’’ (Matei 16, 18).
 6. Cum îi recunoaştem pe promotorii ereziei prezbiterianiste? După expresia feţei lor, care nu mai este senină. Prin faptul că tăgăduiesc existenţa oricărui episcop păstrător al Sfintei Credinţe Ortodoxe. De multe ori cer imperativ, cu insolenţă: ,,dacă mai este vreun episcop ortodox, să iasă în faţă, să-l vedem şi noi’’. Vedeţi viclenia lor? Niciodată un episcop ortodox nu va ieşi să se arate pe sine, din motive de smerenie. Dacă le-ai da un nume, imediat s-ar năpusti cu invective asupra sa, l-ar ponegri în chipul cel mai josnic. De fapt, asta aşteaptă diavolul, cel care stă cu bagheta ridicată în faţa corului hulitorilor, să dea tonul. N-au făcut întocmai cu arhiereul lui Hristos, ÎPS. Longhin de la Bănceni? Nu trimit zilnic săgeţi otrăvite spre ÎPS Serafim al Pireului? Nu supun unei crâncene prigoane pe PS Artemie din Serbia? Nu era ÎPS Damianos al Sinaiului pe punctul de a-şi pierde viaţa, după mărturisirea Adevărului? Să le mai dăm nume, ca sa-şi împroaşte veninul şerpesc?
 7. Mai există episcopi canonici în Biserica lui Hristos? Răspunsul l-am şi dat în cele scrise până acum. Şi vom spune că nu sunt puţini. Îi găsim în ţările ortodoxe (cu excepţia României) şi dispora acestora. Să ne gândim că aproximativ 80 % din episcopii ortodocşi nu s-au întinat prin participarea la pseudo-sinodul cretan. Cinci Biserici autocefale (Rusia, Bulgaria, Georgia, Antiohia şi Sinai) nu şi-au trimis niciun reprezentant în Creta.
 8. Cât de primejdioasă e erezia prezbiterianistă? Ca orice erezie, e pierzătoare de suflete, pentru cei care cad în ea. Îndreptarea şi iertarea ereticilor, de orice fel, se poate face numai prin pocăinţă. De aceea îi şi îndemnăm, cu frateasca dragoste, pe toţi părinţii şi fraţii noştri să iasă din marasmul ereziei prezbiteriene şi să lucreze pentru binele Bisericii lui Hristos.

Pr. Ioviţa Vasile

 

17 gânduri despre „Primejdia unei noi erezii: prezbiterianismul”

 1. Bine a profețit Sf Iustin Popovici că după sinodul tâlhăresc se vor isca tot soiul de schisme, un alt Episcop care trăiește un calvar, este Ambrozie de Kalavrita și Aigealeia care este târât prin tribunale, i sau adus acuze precum: homofobie, rasism, islamofobie s.a

  Apreciază

  1. Va recomand sa vedeti inregistrarile de la sinaxa din Roman, la care a participat un numar frumusel de preoti. calugari si mireni. V-as da si cateva nume de preoti care sustin cu ardoare aceasta erezie. De Schitul Radeni ati auzit? Parintele Theodoros Zisis este oare un naiv, care nascoceste erezii, sau constata existenta unei erezii?
   Din moment ce socotiti ca parerea dumneavoastra este normativa, nu mai insist. Eu doar v-am indicat cateva repere ca sa vedeti ca aceasta erezie nu e atat de imaginara, pe cat o socotiti dumneavoastra.
   Sanatate sa va dea Dumnezeu.
   Pr. Iovita Vasile

   Apreciază

  1. Pentru ca toti episcopii romani, din tara si diaspora, au aprobat documentele eretice din Creta. Va puteti imagina ca un episcop ar da binecuvantare pentru o Sinaxa in care se dezaproba ceea ce el a semnat? Eu nu mi-l pot imagina. Dumnezeu sa le ajute sa se intoarca de pe calea ereziei, si atunci nu va mai fi nevoie nici de binecuvantare, nici de Sinaxe. Sunteti multumit de raspuns? Doamne ajuta.

   Apreciază

 2. Parinte sfinte, cu durere constat ca discutiile in contradictoriu dintre parintii nepomenitori au dus mai degraba la dezbinare decat la unirea si pacea cea din credinta curata.Lupta noastra este cu ecumenismul mancator de suflete nu intre noi.Daca continuam sa ne muscam unii pe altii sa luam seama sa nu ne nimicim.Toti parintii nepomenitori ar trebui sa lase deoparte mandria duhovniceasca, sa se adune intr-o sinaxa si cu cartile Sfintilor Parinti pe masa sa clarifice divergentele de idei aparute.O astfel de discutie poate avea succes doar pe baza argumentelor patristice comparate,lasandu-se deoparte orgoliile de inteligenta care arunca in derizoriu orice discutie serioasa.Toti cei care ne- am ingradit de erezie, suntem in Biserica si din curtea Bisericii luptam impotriva ecumenismului abil si intunecat.Daca noi care ne-am ingradit ramanem uniti, in felul acesta ii incurajam si pe fratii nostrii sa ia o atitudine ferma impotriva ecumenismului.

  Apreciază

  1. Domnule Costi,
   V-am scris un raspuns mai cuprinzator, insa s-a pierdut ca prin minune. Sintetizez: nu putem fi in unire cu tradatorii si diversionistii. Suntem uniti intre noi cei cu ganduri bune. Unii au devenit ,,nepomenitori” numai pentru a se putea infiltra printre noi. Putem fi uniti cu acestia? Doamne ajuta.

   Apreciază

 3. Deacord cu sfintia voastra.Atunci trebuie izolati cei infiltrati si uniti cei care sunt sinceri in lupta antiecumenista.Iar parintii uniti in acelasi cuget, sa umble cu smerenie unul fata de celalalt dandu-si intaietate in toate, astfel se feresc si pe ei si turma de dezbinari.

  Apreciază

 4. Deacord cu sfintia voastra.Atunci trebuie izolati cei infiltrati si uniti cei care sunt sinceri in lupta antiecumenista.Iar parintii uniti in acelasi cuget, sa umble cu smerenie unul fata de celalalt dandu-si intaietate in toate, si astfel se feresc si pe ei si turma de dezbinari.Sa fugim cu groaza de schisme.Schisma este o rana adanca adusa Bisericii.Datan si Aviron chiar daca aveau aceiasi credinta cu ceilalti iudei totusi au fost pedepsiti de dreptatea divina fiindca au rupt pacea si unitatea poporului Lui Dumnezeu.Daca corabia Bisericii este napadita de sobolani, noi nu trebuie sa parasim corabia, ci sa trecem imediat la deratizarea corabiei, aceasta fiind o chestie ce tine de igiena corabiei bisericesti.Nu am auzit ca cineva in afara Corabiei lui Noe fiind sa se fi salvat de potop.Dar oricat vor bate valurile ereziei in corabia Bisericii Ortodoxe, ea va pluti mereu deasupra lor.

  Apreciază

 5. Doamne ajuta!
  Dumnezeu, care poate ridica din pietre fii lui Avraam, nu are nevoie de 3 episcopi ca sa ridice alt episcop.
  Daca va uitati in istorie, chiar si in vremea dim urma, a ridicat oameni care au facut lucrare de episcopi, prin care a facut chiar si minuni. Lumina nu se tine sub obroc si credinciosii i-au aflat, i-au cautat si au aflat ajutor, sfat, invatatura. Unii chiar au fost prigoniti de unii din „episcopii canonici”, care de altfel erau rusinati de aceste lucrari.
  Iertati !

  Apreciază

  1. Aveti dreptate in ceea ce spuneti. Omeneste judecand, ne facem griji care se dovedesc, de multe ori ,inutile. Sa avem incredere in Marele Episcop, Mantuitorul nostru Iisus Hristos, Capul Bisericii noastre. Ne-am putea inchipui ca El asista impasibil la zbaterile de-acum ale Bisericii? Nicidecum. Dumnezeu sa ajute tuturor celor care-L iubesc pe Hristos si lupta pentru binele Bisericii Sale.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s