Schisma s-a produs. Ce facem acum?

Ne aşteptam la fapta diabolică a omuleţului acestuia mic şi ursuz, numit Bartolomeu, ocupantul scaunului patriarhal de la Constantinopol. Intenţiile lui au fost anunţate cu o vreme înainte, fapt ce a făcut ca Patriarhia Rusă să întrerupă comuniunea euharistică cu Patriahia Ecumenică, ceea ce, de fapt, a constituit începutul marii schisme din 2019. Când spun ,,mare schismă’’, mă refer la faptul că Sfânta Biserică Ortodoxă Rusă reprezintă jumătate din Biserica Ortodoxă din lumea întreagă. Aşadar, Biserica Ortodoxă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost din nou ruptă, sfâşiată, divizată. Câţi ani au trecut de la schisma din 1054? 965. Nu spun că în această perioadă nu au mai existat schisme, dar de amploare mai mică, şi care au fost înlăturate cu trecerea timpului. A existat schismă în Sfânta Biserica Ortodoxă Bulgară. În cele din urmă, a fost soluţionată şi această Biserică soră a noastră nu a participat la nelegiuirea din Creta, condamnând-o cu asprime. Pentru o perioadă scurtă, însuşi Patriarhul Daniel S-a aflat în schismă cu Patriarhia Ierusalimului, pentru că, împotriva Sfintelor Canoane, a numit un episcop român, pe Ieronim Creţu, în teritoriul de jurisdicţie a Ierusalimului. Aducându-l în ţară, şi renunţând la pretenţiile sale, Daniel a făcut să înceteze schisma.

Sfânta Biserică Ortodoxă Ucraineană a fost confruntată de mai multă vreme cu o schismă. Aventurierul Filaret cu suita sa, s-a autointitulat ,,Patriarh al Ucrainei” şi a produs multă tulburare în Biserică. Dacă ar fi rămas în izolare, schisma aceasta s-ar fi stins după o vreme. Dar nu! Vrăjmaşii Ortodoxiei, porţile iadului, s-au mobilizat exemplar şi l-au folosit pe Filaret ca vârf de lance. Având vârsta de 89 de ani, nu era potrivit pentru a fi ales cap al răutăţilor, şi atunci a fost preferat un oarecare Epifanie ca să conducă facţiunea schismatică, luptătoare împotriva Sfintei Biserici Ortodoxe Ucrainene. Acestuia i-a acordat ereticul Bartolomeu autocefalia! Ce înseamnă ,,autocefalie’’? Înseamnă că o Biserică locală, naţională se poate conduce singură, desigur repectând unitatea dogmatică, canonică, cultică cu Biserica Ortodoxă de pretutindenea. O Biserică autocefală poate sfinţi Sfântul şi Marele Mir, poate trece în rândul Sfinţilor suflete care s-au nevoit spre slava Marelui nostru Dumnezeu.

Ignorând toată Sfânta Tradiţie a Bisericii Ortodoxe, ereticul Bartolomeu, a acordat ,,autocefalia’’ schismaticilor lui Filaret şi ai lui Epifanie. Anatema, Filaret! Anatema, Epifanie! Anatema, Bartolomeu! Anatema celor care îi susţin şi îi urmează!

Perioada aceasta pe care o parcurgem este una de cernere şi de despărţire a apelor. Dumnezeu ne dă un timp în care să ne documentăm, să ne dezmeticim, să înţelegem, să ştim ce se întâmplă în lumea de azi. Nu ştiu durata acestei perioade, dar dacă după vremea hotărâtă de Bunul Dumnezeu, vom continua să rămânem în pasivitate, în zisă ,,neştiinţă’’, în neutralitate, în starea de căldicei, nu vom avea cuvânt de dezvinovăţire la Înfricoşătoarea Judecată a lui Hristos.

Cinstiţi ierarhi români, treziţi-vă! Nu-l urmaţi pe ereticul Bartolomeu. Iubiţi preoţi şi diaconi, luaţi cuvenita distanţă de ierarhi, dacă nu se pocăiesc. Preacuvioşi monahi, cinstite monahii, nu vă duceţi orbeşte spre iad, sub cuvânt că faceţi ascultare. Iubiţi credincioşi mireni, dacă preoţii voştri va îndrumă bine, ascultaţi-i. Însă dacă vă călăuzesc spre erezie, schismă, apostazie şi toate spurcăciunile ecumeniste, depărtaţi-vă de ei!

Vă rog să observaţi absurdul prezent. Schismaticul Filaret s-a autointitulat ,,Patriarh al Kievului şi al întregii Ucraine’’. Intrusul Epifanie e doar ,,mitropolit’’. Peste puţină vreme, ereticul Bartolomeu va ridica schismaticii lui Epifanie la rangul de ,,patriarhie’’. Dacă greşesc, vă rog să mă iertaţi. Să mă ierte Bunul Dumnezeu.

Presbiter Ioviţa Vasile, nevrednic de numele Domnului Iisus Hrtistos

5 gânduri despre „Schisma s-a produs. Ce facem acum?”

    1. Cum ne afecteaza pe noi aceasta decizie? Daca nu gresesc biserica noasta a romanilor nu are nici o obligatie in fata rusilor.. doar ortodoxi ukrainieni, bielorusi etc sunt aceeasi cu ei… restul bisericilor ortodoxe nu sunt legate de constantinopol? ma refer la romani, sarbi, bulgari, greci-ciprioti ?

      Apreciază

      1. Suntem legati de Patriarhia Ecumenica a Constantinopolul.ui, dar nu de ereticul. si schismaticul Bartol.omeu. Daca Dumnezeu a ingaduit sa ajunga pe scaunul din C-pol nu inseamna ca il si urmam orbeste. Cine se aliniaza lui Bartol.omeu devine eretic si schismatic. Asa ne poate afecta decizia. Doamne fereste.. Avem, ca romani ortodocsi, mari obl.igatii fata de Biserica Rusa, mai al.es cand e batjocorita de eretici. Intr-un trup sufera un madular, dar suferinta o resimt toate cel.elalte madulare. Asa e si in Biserica. Toate Bisericile Ortodoxe din lume sunt legate de C-pol, dar nu de un patriarh nevrednic.. Ganditi-va ca omul acesta a facut un pacat care nu se iarta nici prin mucenicie. a sfasiat Biserica lui Hristos.

        Apreciază

  1. Un articol excelent care ar trebui sa trezeasca din amortire,intregul cin monahal si laic,pleroma ortodoxa din Romania,care a atipit se pare si numai este atenta la suferinta fratilor nostri ortodocsi ucrainieni, aflati sub conducerea canonica a Mitropolitului Kievului și al Întregii Ucraine, Onufrie.

    Potrivit arhiepiscopului Clement al Bisericii Ortodoxe Ucrainene – Patriarhia Moscovei (șeful Departamentului de Presă al Bisericii), “semnarea Tomosului s-a produs cu încălcarea tuturor regulilor și procedurilor canonice pe baza cărora funcționează nu numai Biserica noastră, ci și toate celelalte biserici ortodoxe autocefale… Astăzi am văzut cum Patriarhul Bartolomeu a slujit pentru schismatici. După toate rânduielile canonice și apostolice, cine slujește pentru schismatici este el însuși schismatic… Patriarhul Bartolomeu locuiește într-o altă realitate… În statele europene, atribuțiile Bisericii și cele ale Statului sunt complet diferite”.
    Tomosul autocefaliei, semnat in data de 5 ianuarie 2019 de Pseudo-Patriarhul Bartolomeu, si înmânat in ziua de 6 ianuarie,Pseudo-Mitropolitului Epifanie la Biserica Patriarhală Sf. Gheorghe din Istanbul, în timpul celebrării Botezului Domnului, impreuna cu o sticlă cu sfântul Mir și carja episcopala,sunt semnele de dependență a pseudo-mitropoliei Kievene de Biserica mama.

    Tomosul semnat este o simpla hartie fara valoare,asupra careia Patriarhiile ortodoxe sunt invitate dePseudo- Patriarhul Bartolomeu a lua o pozitie de recunoastere a acestei noi”Biserici”autocefale ucrainiene,ca fiind canonica.
    Prin adancirea schismei existente,politicienii ucrainieni,au dat curs interventiei SUA si unor sovinisti furiosi rusofobi,punand in pericol unitatea ortodoxiei.
    Petro Poroșenko a declarat, în context, că “semnarea Tomosului deschide o nouă eră în istoria ortodoxiei mondiale”.Intr-adevar, s-a deschis era razboiului fratricid,in care se doreste trecerea in anonimat a adevaratei Biserici Ortodoxe Ucrainiene,si preluarea cunoscutelor Lavre de la Poceaev si Pecerska de la aceasta.

    Cum raspundem noi in fata acestei provocari ,altfel de cum asteapta Mantuitorul Hristos,a carui Camasa a fost sfasiata de catre Pseudo-Patriarhul Bartolomeu,care isi asuma fatis o pozitie de autoritate jurisdictionala in intreaga ortodoxie universala?
    S-a ivit iata,nca o modalitate de a marturisi Adevarul Hristos,care se cere acum imperativ de la noi toti.

    Sfântul Vasile cel Mare spune cu multă limpezime în pri­mul său Canon, validat de Sinodul Quinisext (692): „
    ” Toţi cei care s-au despărţit de Biserică au pierdut Harul Sfântului Duh pe care îl aveau. Pentru că, prin întreruperea succesiunii apostolice (din pri­ci­na despărţirii), a încetat şi transmiterea Harului… Aşadar aceştia, după ce s-au rupt de Biserică, (din clerici) au devenit laici şi nici putere nu mai aveau să boteze şi să hirotonească, nici nu mai puteau trans­mite altora Harul Sfântului Duh de care ei înşişi se lipsiseră”.
    Este atacata pe fata unitatea si demnitatea Bisericii lui Dumnezeu, iar aceasta nu poate fi ingaduita sub nici un motiv.Ba mai mult prin legiferarea schismei,toti cei care au contribuit la ea si au strigat in Biserica Ecumenica”glorie Ucrainei”,uitand ca lui Dumnezeu i se cuvine slava,pentru mila Sa si adevarul Sau (ps113,9),ne-au devenit dupa spusa Apstolului si Evanghelistului Matei,”ca niste pagani si niste vamesi”.(Matei 18: 15-17)
    Intreruperea comuniunii euharistice de catre Patriarhia Moscovei cu patriarhia ecumenica este fără precedent „*pentru că merge până acolo încât frecventarea reciprocă a bisericilor, indiferent de circumstanțe și la nivel de simplu mirean, este oprită și sancționabilă canonic. Or acest lucru ridică o serie de dificultăți și neclarități pentru Moscova. În primul rând, Muntele Athos, aflat sub jurisdicția Patriarhiei Ecumenice, devine nefrecventabil pentru pelerinii ruși, deși acolo există inclusiv o mănăstire rusească (Mănăstirea Pantelimon). Într-adevăr, reprezentanții Patriarhiei Moscovei au arătat că pelerinii ruși se pot închina la mănăstirile athonite, dar nu se pot spovedi și împărtăși. Este greu de înțeles cum va fi respectată o astfel de decizie în mod concret. Anual, aproximativ 50.000 de ruși vizitează Muntele Athos. În plus, situația pare cu atât mai complicată cu cât relațiile dintre Biserica Rusiei și Sfântul Munte Athos au fost foarte bune până în prezent.

    De asemenea, există unele teritorii canonice unde singura biserică ortodoxă disponibilă pentru mireni aflați, jurisdicțional, în curtea uneia dintre patriarhii, este fie cea a Moscovei, fie cea a Constantinopolului. De pildă, Biserica Finlandei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Ecumenice, și-a declarat deja speranța că decizia luată de Sinodul Rus nu va duce la întreruperea legăturilor sale cu Biserica Rusiei. În Finlanda numeroși credincioși ruși nu au acces teritorial decât la biserici aflate sub jurisdicția Constantinopolului.

    [..]164 milioane din cele 250 de milioane ale ortodocșilor din întreaga lume se află sub autoritatea Patriarhiei Moscovei.Așadar, după cum în repetate rânduri au ținut să afirme, Pseudo-Patriarhul Bartolomeu nu va mai putea pretinde că are autoritate universală asupra ortodocșilor, de vreme ce mai bine de jumătate din aceștia nu îl mai recunosc.”
    Din pacate,”**acum însă sîntem slabi şi ne biruie cu uşurinţă şi oamenii şi diavolul, pentru că urmărim numai interesul nostru, pentru că nu ne apărăm unii pe alţii, nici nu ne întărim cu dragostea cea după Dumnezeu, ci căutăm alte pricini de prietenie: unii neamurile, alţii obişnuinţa, alţii tovarăşii de slujbă, alţii vecinii; orice altă pricină, afară de credinţa în Dumnezeu; şi ar trebui ca numai credinţa în Dumnezeu să lege pe prieteni. Lucrurile însă se petrec cu totul dimpotrivă; sîntem prieteni cu iudeii şi cu păgînii, şi nu sîntem prieteni cu fiii Bisericii“.
    Trustul de agitatie si propaganda al Patriarhiei BOR, nici macar nu a informat despre marea schisma care cutremura Ortodoxia,dovedind lipsa totala de respect fata de turma binecredincioasa si ascultatoare.

    Cu credinta tare in Adevarul Hristos, sa iesim din superficialitate, din indiferenta, din suficienta, din “caldicismele” noastre, sa ne sensibilizam, sa ne lasam strapunse inimile,luand atitudine impotriva apostaziei si schismei care tinde sa infasoare ca intr-un giulgiu aducator de moarte duhovniceasca,pe cei care se supun directivelor instituite de cel care uzurpa tronul Bisericii Ecumenice,Pseudo-Patriarhul Bartolomeu.

    *https://romanialibera.ro/aldine/autocefalia-ucrainei-interesele-rusesti-si-patriarhia-romana-751217
    **Sf. Ioan Gura-de-Aur, “Omilii la Matei”

    Apreciază

  2. „22. Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa,
    23. Blândeţea, înfrânarea, curăţia; împotriva unora ca acestea nu este lege.” (Galateni 5, 22-23)

    Apreciază

Lasă un comentariu

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă