Crucii Tale ne închinăm, Hristoase…

Observ cu durere cum pe bisericile recent construite sau renovate apare un soi de arătare care de la distanță seamănă mai mult cu un romb decât cu o cruce. Ceea ce mă mâhnește și mai mult este dorința unora de a ne convinge că această arătare chiar este o cruce! Cine nu crede este etichetat ca fiind prost. (1) Dacă autorul articolului a apelat la argumente istorice, atrag și eu atenția că în în urmă cu niște secole, cuvântul ,,prost” însemna ,,om simplu, neștiutor de carte”. Adică nu era un lucru grav să fii prost. În fond, de câte studii teologice e nevoie pentru a face o comparație între Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul (2) și arătarea prezentă deja pe unele biserici, insigne, cărți de cult etc. (3)

Ce formă avea Crucea care a fost atinsă de o femeie moartă care a înviat? Ca ortodocși, noi credem și mărturisim că ne închinăm Crucii lui Hristos. Punct. Ce formă are Crucea pe care o fac ortodocșii atunci când se închină?

Un alt articol care mi-a atras atenția este ,,Ce spune Biserica despre Crucea lui Baphomet de la Satu Mare (4). Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului spune că ,,SFÂNTA CRUCE, indiferent de formele de reprezentare NU POATE FI ASOCIATA DECÂT CU PATIMILE DOMNULUI IISUS HRISTOS! Crucea este simbolul de capatâi al crestinismului, reprezentând patima, moartea si Învierea Domnului.” Oare acesta să fie glasul Bisericii? Ce fel de cruce i-a apărut pe cer Sfântului Împărat Constantin? Biserica suntem și noi, creștinii mai mult sau mai puțin instruiți, mai mult sau mai puțin inteligenți. Cu ce fel de Cruce a biruit Împăratul Constantin? Glasul Bisericii se poate observa cel mai bine în comentariile scrise pe marginea acestui articol!

Nu orice arătare este cruce mântuitoare! Dacă bunicii și părinții ne-au învățat că Crucea ortodoxă este semnul pe care-l facem mai întâi în plan vertical, de la frunte la piept, și apoi în plan orizontal de la umărul drept la umărul stâng, după modelul Crucii Mântuitorului, ce rost are prezența altor tipuri de cruci pe biserici, insigne și cărți de cult?

În articolul ,,Prostia care smintește (I)”, există justificări până și pentru crucea întoarsă, utilizată de sataniști! E adevărat că Sfântul Apostol Petru a preferat să fie răstignit cu capul în jos din smerenie, iar Sfantul Apostol Andrei a preferat o cruce în formă de X. Cu tote acestea, noi ne închinăm Crucii lui Hristos, nu altor tipuri de cruci, cu alte conotații! (5) Doar Crucea lui Hristos este armă împotriva diavolului. Doar semnul Sfintei Cruci desenat drept pe trupurile noastre ne mântuiește, celelelalte gesturi făcute în grabă ne sunt spre osândă!

Dacă așa stau lucrurile, mă întreb de ce există atâta zel în impunerea și justificarea prezenței altor tipuri de cruci? Răul nu trebuie justificat sau considerat ca fiind bun, căci se provoacă sminteală. Mult mai corect mi se pare ca preoții și ierarhii care au pe biserici crucea lui Baphomet în locul Crucii lui Hristos să aibă o atitudine asemănătoare cu aceea a Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de mir care n-a acceptat să-i trădeze pe creștini sub nicio formă. A-i umili pe creștinii care observă anumite nereguli în reprezentarea Sfintei Cruci este o formă de prigoană, un atentat la mântuirea noastră, a celor ce ne rugăm: ,,Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta; biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte. Şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău.”
Îl rog pe Bunul Dumnezeu să orânduiască cele de folos pentru Biserica Sa!


1. https://www.activenews.ro/stiri-social/Prostia-care-sminteste-I-132498
2. https://ro.sputnik.md/religion/20200914/31659456/inaltarea-sfintei-cruci.html
3. https://colportaj.ro/produs/insign-zn-pk-rum/
4. https://portalsm.ro/2016/07/ce-spune-biserica-despre-crucea-lui-baphomet-de-la-satu-mare/
5. https://raduiacoboaie.wordpress.com/2015/03/17/cum-se-explica-aparitia-crucii-lui-baphomet-pe-turlele-unor-biserici-din-romania-radu-iacoboaie-17-martie-2015/

Lucreţia P.

37 de gânduri despre „Crucii Tale ne închinăm, Hristoase…”

    1. Stiti cand nu o sa mai faca autoritatile figuri cu Sf.Moaste?Cand nu o sa mai fie ateismul acesta de acum si la conducatori si in popor.Un popor netrebnicit de bunastare e ateu.
      Stiti cand o sa fie sarutate Sf.Moaste cu toate bisericile cu portile larg deschise?Dupa ce romanii se vor satura sa mai fie carpe pe la toate natiile,dupa groaza si spaima viitorului razboi,abia atunci vor realiza ca fara Dumnezeu nu se mai poate.Pana atunci,dolce vita si credinta la dos.Trai bun,de credinta nu avem nevoie.E ceva sa fie si ea,ca na,asa zicea mamaia.O sa va vina credinta,cand o sa va saturati urland si ragind de cizma ruseasca care de data asta o sa le intre pana la rinichi.O sa munciti pt rus in ograda proprie cate o saptamana pt fiecare lingurita de apa dusa pe gat.Cu Dumnezeu nu e de jucat.Faceti voi ce vreti cu Dumnezeu:Ii imbotnitati Sfintii ca sa ajungeti mai repede cu totii carpe intre gratiile de la Polul Nord,fara lumina,fara apa,cu botnita pe ochi,fara culcarisul cald de acum si fara Sfinti batjocoriti.Au venit rusii ca sa culeaga romanii ca pe surcele!Auleu!Pai daca v ati usuit lumina ochilor,cum sa i mai vedeti pe aia ca moartea care vin sa va ia ca pe sacii de cartofi sa va duca in fundul lumii la Nord la friguri sa le fiti gradinari cu nadragii rupti,in picioarele goale pe sloaie de gheata,rasi in cap si cu doua camasi facute din bucatele de cearceaf de pat si alea apucate in disperare.Stiti ce soarta vor avea cei nevinovati care vor suferi la Nord pt faradelegile si ateismul vostru?Vor umple Cerul de mucenici,martirii prunci nevinovati,mamele fidele,batranii slabanogiti si firavi,bolnavii nemangaiati.Acolo se va deschide cerul,se va casca Raiul si i va manca cu rani cu tot.Acolo,in infernul nordic se vor auzi mereu cantari de ingeri iar fiecare patimitor,cu cateva zile inainte de a muri,carnea lui,hainele lui vor mirosi a parfum de Rai cu miros imbatator pe tot locul de sedere.Cei care vor veni inapoi in tara vor povesti cu bocete cum au plecat ca niste flori dreptii aceia si Sfintii aceia martiri din ac.lume .
      Ei isi vor lua plata in vesnicie pt statornicia lor de acum in credinta ortodoxa.Fiecare rand de Sfinti Martiri si Mucenici sunt mai mari decat cei martirizati si anteriori lor.Pt ca pe masura ce ne apropiem de sfarsitul lumii Sf.Mucenici care vor patimi pt pastrarea credintei lor,vor fi din ce in ce mai mari.

      Apreciază

      1. Ai uitat sa explici care rusi! Mai uita-te inca odata in calendar, sa vezi ca nu ne aflam in anii 50 si nici macar 70, pe care, voi, taranimea scoasa din mizerie, de Ghita si Ceausescu, nu sinteti in stare sa-i depasiti. Altfel ati distrus si batjocorit tot ce a fost romanesc, pina n-a mai ramas nimic intreg! Nu sint rusii! In trecutul apropiat au fost sovieticii, nu rusii care erau prin gulaguri. Incearca cu cititul, pt ca ajuta! Cu exceptia ideii fixe cu rusii, in rest ai dreptate.

        Apreciază

      1. Îl cheama David Icke. E un fel de scriitor controversat, este ateu si anticrestin. Crede in reptilieni si in propaganda sexuala si antimonarhie britanicā. Nu prea stie el tot ce spune. Face numai pentru publicitate la cartile sale si pentru bani. Informatiile lui se bazeaza pe ce zic medicii si politicienii din anturajul lui.

        Apreciază

  1. NU exista nici un fel de virus covif. Informatia vine direct de la DUHUL SFÂNT din 12 manastiri ortodoxe din nordul Moldovei. Nu mai fiti asa de fricosi si mārturisiti-L pe HRISTOS, nu pe covid/anticristul.
    Sā NU vā vaccinati cu noile vaccinuri ce contin pecetea 666 microcipuri cu luciferazā, o enzima ce este echivalentul pecetii 666 din Apocalipsā.
    DOAMNE AJUTĀ!

    Apreciază

      1. Lumea se prapadeste iar ei isi bat joc.

        Daca nu apostaziau oamenii nu se intamplau cele.Asta e inceputul batailor de joc.Asa e cand te lepezi de Dumnezeu.O sa vedeti voi tratare ca o carpa nu acu’ ci cand o fi treaba aia cu terorismul.Acu’e alint.Atunci va fi greul.Din orice ou furat vei fi terorist si pt impuscare.Acu ‘ Marius Tuca hohoteste cu Rahila pe la tv. dar cand va fi povestea aia tragica cu terorismul explodat ,de data aia Marius Tuca si cu Ponta si cu Iohhanis vor plange cu mare jale la televizor.Dupa covid urmeaza terorismul.Atunci va fi libertate de miscare desavarsita asa de mare incat hotii vor fura ziua in amiaza mare din supermarket uri si militia va umbla dupa ei in pas de cascare si cu castile in san.

        Apreciază

Lasă un comentariu

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă