Dupa Sinaxa de la Roman: lucruri care trebuie spuse raspicat

Pentru că s-au iscat multe discuţii şi controverse privind Sinaxa de la Roman, mă simt dator sa vin cu câteva precizări, lămuriri şi consideraţii personale:
1. În interiorul Sinaxei se găseşte un cal troian, şi de-aici provine toată tulburarea. A fost introdus dintru început şi are o puternică susţinere de la vrăjmaşii Bisericii, pe care-i ştim de unde provin, din unghere întunecate. Rolul acestui personaj este să semene confuzie, să dezbine, să-i aţâţe pe unii împotriva altora. O face cu mult profesionalism, pentru că are în spate reputaţi profesionişti ai diversiunii şi manipulării. A reuşit până acum să impună agenda a două Sinaxe, cea de la Beiuş, şi cea de la Roman. A provocat tot felul de dezbateri inutile privind harul şi erezia. Noi, ca nevrednici preoţi ai lui Hristos, nu avem misiunea de a cuantifica harul lui Dumnezeu, hotărând momentul când acesta este retras. Bunul Dumnezeu ştie lucrul acesta. Noi suntem datori să împărtăşim oamenilor harul lui Dumnezeu prin Sfintele Taine şi Sfintele Slujbe ale Bisericii lui Hristos. În privinţa ereticilor, cărţile bisericeşti spun desluşit: ,,Cine nu este orthodox, este eretic’’. Sfintele Canoane ne arată desluşit că tainele ereticilor nu sunt Sfinte Taine.
2. Mă tem că am ajuns în situaţia în care un om îşi doreşte cu ardoare un lucru greu de obţinut. După îndelungi strădanii, îl dobândeşte, apoi nu ştie ce să facă cu el. Aşa suntem şi noi, după multe chibzuinţe şi frământări, am luat hotărârea de a ne delimita de erezie prin nepomenire, şi acum ne poticnim datorită diversiunii unui personaj malefic?
3. Pentru Părinţii de la Rădeni am un mesaj scurt: dacă vor continua să meargă pe acest drum, mănăstirea lor va cădea în mâinile ereticilor ecumenişti. Să dea Bunul Dumnezeu să mă înşel.
4. Nu este cazul să ne tulburăm peste măsură, nici să cădem în deznădejde. În fond, fiecare ştim că ne-am angajat într-o luptă grea, dar bună, în care sunt şi victime. Unii au căzut, alţii îi vor urma. Dumnezeu are grijă însă să ridice alţi mărturisitori în locul celor căzuţi. Pe aceştia îi veţi cunoaşte nu peste multă vreme.
5. Ştiţi foarte bine că sunt între noi preoţi care sunt dispuşi să treacă prin mucenicie, decât să cadă în mrejele vrăjmaşilor lui Hristos. Aceştia îşi fac datoria faţă de toţi care le cer ajutorul, şi sunt din ce în ce mai mulţi. Presupunând că cineva din Constanţa ar cere sprijinul unui preot mărturisitor, fiţi sigur că îl va primi, chiar dacă va trebui să vină din cealaltă parte a ţării, de la 600 de kilometri. Acesta este lucru cel mai important.
6. Nu neg utilitatea întrunirii Sinaxei. Avem exemplul minunat de la Botoşani. Sunt sigur că vor mai fi asemenea Sinaxe după ce vom depăşi această diversiune. Noi, preoţii nevrednici de numele lui Hristos comunicăm între noi, ne sfătuim, ne sprijinim. Suntem sprijiniţi, la rândul nostru, de frăţiile voastre.
7. Pentru uneltele diavolului, care se străduiesc să ne desfiinţeze am un mesaj scurt: nu veţi reuşi. Rău faceţi cât puteţi, că asta vă este menirea, dar eşecul vă este asigurat, pentru că nu luptaţi împotriva noastră, ci a Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
8. Pentru Gheron Savva Lavriotul, nu şi pentru alţi greci: Timeo danaos et dona ferentes.
9. Pentru Părinţii şi fraţii sinceri, cu inima curată şi dornici de mântuire: Nu vă temeţi. Nu deznădăjduiţi. Nu vă sfădiţi întreolaltă. ,,Potrivnicul vostru, diavolul, umblă răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită’’ (I Petru 5, 8). Înghite pe cei care se lasă înghiţiţi. Nu vă temeţi de slugile satanei, numite de Mântuitorul ,,porţile iadului’’ (Matei 16, 18). Iadul îl caută, de iad vor avea parte.
Doamne ajută!

Pr. Ioviţa Vasile

18 gânduri despre „Dupa Sinaxa de la Roman: lucruri care trebuie spuse raspicat”

  1. Este limpede și adevărat! La mulți ani!… De Sfinții Trei Ierarhi, printre care e și Sfântul Vasile cel Mare! Domnul Dumnezeu să vă dăruiască sănătate!

    Apreciază

    1. Multumesc pentru bunele urari. Pentru rugaciunile Sfintilor trei Ierarhi, Bunul Dumnezeu sa va poarte de grija in toate imprejurarile vietii, sa va intareasca in Sfanta Credinta Ortodoxa, in aceste ,,vremi cumplite anilor nostri”.
      Pr. Iovita Vasile

      Apreciază

  2. Intru multi ani in Hristos Domnul ,si curata si adevarata marturisire a Ortodoxiei. Sfintii Trei Arhierei sa va calauzeasca si sa va intareasca pe drumul spinos al ereziei..
    La multi si binecuvantati ani Pr Vasile !!!
    Iertare si binecuvantare ,
    Nicoleta.

    Apreciază

  3. Mulți și binecuvântați ani, părinte drag! Mult adevăr în cele pe care le-ați relatat. Sper din toată inima ca oamenii sinceri să înțeleagă cine este ,,calul troian” și să nu cadă în plasa dezbinătorilor. Mulțumim pentru curaj și atitudine!

    Apreciază

    1. Sarut mana Parinte,
      Intentionat n-am dat numele ,,calului”, mai bine zis al celor ce au iesit din el, si reactiile n-au intarziat. Dezbinatorul m-a contactat telefonic, prin sms, si mi-a cerut explicatii, ca si cum lucrurile n-ar fi fost limpezi pentru toata lumea. I-am cerut o adresa de e mail, ca sa-i dau un raspuns amplu. A refuzat. Dialogul nostru este interesant si nu stiu cum sa-l imortalizez, ca sa se pastreze. Parintele de care va spuneam merge bine, nu-i departe de momentul cand va trece Rubiconul. Doamne ajuta.

      Apreciază

  4. Parinte Vasile Iovita.Va doresc la multi ani si sanatate , cu prilejul sarbatorii Sf.Vasile ,Grigorie si Ioan .Dumnezeu sa va lumineze calea spre mantuire si la randu-va ,s-o impartiti la cat mai multi cautatori de Lumina si Adevar. Rugati-va si pentru mine pacatosul /Gheorghe.

    Apreciază

  5. Parinte draga,
    Multumim Bunului Dumnezeu ca Ne-a dat parinti ca Sfintia voastra ! As avea o mare rugaminte, daca nu e cu suparare. Vorbiti personal cu parintii de la Radeni si ajutati-i cu sfaturi pretioase, daca se poate ! Cred ca aceasta sfanta mansstire este bastionul Ortodoxiei noastre !

    La multi ani intru Hristos !
    Sa va dea Dumnezeu Raiul !

    Mircea

    Apreciază

    1. Dragul meu Mircea,
      In urma cu sase zile am fost la aceasi masa cu parintii de la Radeni. Ce am vazut si am auzit nu mi-a placut. Am avut asteptari mari de la dansii, si inca mai am. Probabil voi incerca sa iau legatura cu dansii. Ar mai fi o posibilitate: credinciosii care merg acolo sa ii roage politicos sa nu fie refractari fata de noi, cei din Ardeal, care le dorim binele. Mai spun ceva: pana cand raul nu va fi inlaturat din mijlocul nostru, sunt slabe sanse sa revenim la starea cea buna, cea de la Botosani. Acestea sunt socoteli omenesti. Va asigur ca Hristos, Capul Bisericii, va lucra in chip minunat si lucrurile vor intra in ordinea lor fireasca. Rugati-va pentru noi, va vad un om caruia-i pasa de binele Bisericii lui Hristos. Faceti si dumneavoastra misiune, spunand oamenilor Adevarul. Doamne ajuta.

      Apreciază

  6. Ce vreti sa spuneti cu:
    „În privinţa ereticilor, cărţile bisericeşti spun desluşit: ,,Cine nu este orthodox, este eretic’’. Sfintele Canoane ne arată desluşit că tainele ereticilor nu sunt Sfinte Taine.”

    Care taine ale ereticilor nu sunt taine? Cele ale ereticilor condamnati sau cele ale ereticilor ecumenisti, inca necondamnati sinodal (nominal)?

    Apreciază

  7. Pr Staicu:
    Părintele Vasile a semnat proiectul de rezoluție al lui M.S. Chirilă, dar văd că este și adeptul convins nu numai al invalidității Tainelor, dar și al MORȚII BOR. (cum rămâne atunci cu textul din Matei 16, 16-18 ?)

    Apreciază

    1. Nu stiu de unde anume ati citat, ati indicat numai autorul, dar n-are relevanta.1. Asupra invaliditatii Sfintelor Taine nu vreau sa spun altceva decat spun Sfintele Canoane. Va rog sa vedeti numai Canoanele 46 si 47 Apostolice, ca sa ne rezumam la acestea.2. N-am afirmat nimic despre moartea Bisericii Ortodoxe Romane, Doamne fereste! Intelege fiecare ce vrea. Eu atata spun: faptul ca cei 55 de episcopi ai BOR au devenit eretici, nu inseamna moartea Bisericii noastre. Biserica nu-i formata numai din episcopi. Mai sunt si preoti, diaconi, credinciosi monahi si mireni, care alcatuiesc trupul tainic al lui Hristos. Ca nu avem episcopi ortodocsi e foarte grav. Sa fim siguri ca ei exista in alte Sfinte Biserici Ortodoxe, si va pot da suficiente exemple. Cred cu tarie ca Sfanta Biserica Ortodoxa ,,nici portile iadului nu o vor birui” (Matei 16, 16-18).3. Ce intelegeti dumneavoastra din Staicuminte? Evident, niste cuvinte adresate unui copil neastamparat. Altceva?4. Sanatate sa va dea Dumnezeu.  

      Apreciază

Lasă un comentariu

Noul Daniel Vla - Ortodoxie, Țară, Românism

Creștinism ortodox, sfinți, națiune, eroism, istorie…

Ortodoxia Jertfitoare

"Ortodoxie minunată, mireasă însângerată a lui Hristos, niciodată nu ne vom lepăda de tine noi, nevrednicii, şi dacă o vor cere situaţia şi timpurile, învredniceşte-ne să vărsăm pentru tine şi ultima picătură de sânge". - Stareţul Efrem Filotheitul din Arizona

Ortodoxia mărturisitoare

,,Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac" (Ioan 8, 51).

Mărturisirea Ortodoxă

Portal de teologie și atitudine antiecumenistă